Kärnkraftverk i Finland får gigantiskt energilager

2021-06-17 12:41  

Ett energilager med en effekt på 90 MW ska byggas i anslutning till den framtida kärnkraftsreaktorn OL3 i Olkiluoto, söder om Björneborg.

Det gör energilagret till ett av Europas allra största. Som jämförelse har energilagren i Uppsala och vid kraftstationen i Forshuvud en effekt på ungefär 5 MW vardera – vilket tidigare var Nordens största.

Läs mer: Vattenfall ändrar sig om energilager: ”Måste pröva lösningar”

Batteriparken i Olkiluoto ska stödja elnätet vid eventuella produktionsstörningar i kärnkraftreaktorn OL3 och på så sätt minska kraftfluktuationer i nätet. Batterierna kommer att fungera som en snabbstartad kraftkälla.

Det är Hitachi ABB Power Grids och Teollisuuden Voima (TVO) som nyligen har tecknat ett avtal om uppförande av energilagret, som ska stå klart 2022.

"Säkerställer oavbruten elförsörjning"

”TVO:s bidrag till nationell elproduktion växer, och den snart färdiga Olkiluoto 3-anläggningen är en kritisk del av detta arbete. Med denna investering i energilagring hjälper vi till att säkerställa oavbruten elförsörjning i Finland. Energilagringen används som reservkraft i händelse av störningar i produktionen vid kärnkraftverket tills en ersättande produktionsmetod genererar el. På så sätt säkerställer vi en tillförlitlig drift av nätet även i en situation där en stor mängd el annars skulle falla bort från nätkapaciteten, säger Sami Jakonen, TVO:s tekniska chef, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Olkiluoto 3 laddar kärnbränsle – full produktion nästa år

Olkiluoto. Bild från 2017. Foto: Robert Seger

Energilagret har en initial effekt på 90 MW och sänks därefter till 70 MW - något som lagret kan leverera i upp till 40 minuter. Det säger Sami Jakonen till Ny Teknik.

– Detta är ett specialarrangemang med Fingrid, som äger stamnätet i Finland. Det tar bara 200 millisekunder att koppla in energilagret, så det är verkligen blixtsnabbt, säger han, och tillägger att andra orsaker till att energilagret placeras på Olkiluoto är den befintliga infrastrukturen, tillgången till mark att bygga lagret på samt de goda möjligheterna att koppla in lagret i elsystemet.

När OL3 nästa år är färdigbyggd så blir det den tredje kärnkraftverksreaktorn på ön Olkiluoto, och totalt sett förväntas då ungefär 30 procent av Finlands el komma från ön.

”Batterilagring i denna skala och tillväxten för elproduktion med låga utsläpp utgör viktiga steg för klimatet och bidrar till Finlands mål om koldioxidneutralitet år 2035", säger Matti Vaattovaara, chef för Hitachi ABB Power Grids verksamhet i Finland.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt