Kärnkraftverk användes för att gräva kryptovaluta

2019-08-23 13:00  
Södra Ukrainas kärnkraftverk. Foto: Vladimir/Wikimedia

Anställda på ett kärnkraftverk i Ukraina misstänks ha kopplat upp anläggningen mot internet för att tillverka kryptovaluta. Nu utreds händelsen av landets säkerhetstjänst, rapporterar flera medier.

Enligt ZD Net kopplades delar av kärnkraftverkets interna nätverk upp mot internet för att de anställda skulle kunna gräva kryptovaluta. Nu leder den ukrainska säkerhetstjänsten SBU händelsen som ett brott mot rikets säkerhet eftersom kärnkraftverk klassas som kritisk infrastruktur.

SBU vill framför allt ta reda på om hackare kan ha använt utrustningen som en ingång till kärnkraftverkets nätverk för att få ut information om anläggningens säkerhetssystem.

Händelsen inträffade i juli vid kärnkraftverket South Ukraine som ligger nära staden Yuzhnoukrainsk. Den 10 juli gjorde SBU en razzia på anläggningen och beslagtog datorer och grävarutrustning specialbyggd för att tillverka kryptovaluta.

Grävutrustning fanns hos militär enhet

I anläggningens administrativa kontor hittades datorriggar som hade utrustats med extra strömförsörjning, kylsystem och ett tiotal grafikkort av modell Radeon RX 470.

Ytterligare utrustning hittades i en byggnad där en militär enhet bor. Militären har i uppgift att vakta kärnkraftverket.

De som skulle skydda anläggningen kan alltså mycket väl ligga bakom händelsen, konstaterar den statskontrollerade ryska tv-kanalen RT.

Men enligt ZD Net är det oklart om några militärer finns i den grupp av anställda som anklagas för att ha deltagit i valutatillverkningen.

Rör sig knappast om bitcoin

Enligt Coindesk är det okänt vilken typ av kryptovaluta som tillverkades vid det ukrainska kärnkraftverket. Men med tanke på utrustningen som hittades rör det sig knappast om bitcoin eftersom det krävs mycket mer kraftfull och specialiserad hårdvara för att lönsamt kunna generera valutan.

Det är inte första gången som statsanställda har utnyttjat sin tillgång till stora mängder el eller datorkraft för att tillverka kryptovaluta. ZD Net räknar upp flera fall som rapporterades förra våren i Ryssland, Australien och Rumänien.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt