Kan ett vaccin mot covid-19 även stoppa viruset sars-cov-2?

2020-12-01 06:00  

Ett vaccin mot sjukdomen covid-19 behöver inte skydda oss från att bli smittade av det nya coronaviruset. Faktum är att vi i nuläget inte riktigt vet hur det ligger till med den saken.

När vi pratar om vaccin som kan stoppa den pågående pandemin är det viktigt att hålla isär det nya coronaviruset, sars-cov-2, och sjukdomen covid-19, som viruset orsakar.

Vad skyddar vaccinen mot egentligen?

Bolag som har levererat resultat från sina storskaliga fas 3-försök av potentiella vaccin har fokuserat på hur bra dessa är på att ge ett skydd mot sjukdomen covid-19. Fokus har inte legat på hur bra vaccinen är på att förhindra oss från att smittas av sars-cov-2.

– Ambitionen med ett vaccin brukar vara att stoppa infektionen. Men det kan sluta med att det skyddar mot sjukdomen som infektionen orsakar, så du inte blir sjuk. Det innebär att du fortfarande kan få virus i kroppen och kanske vara smittsam, berättar Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Läs mer: Hela världen hoppas att nya vaccintekniken ska stoppa covid-19

Ett vaccin bidrar till att skapa antikroppar mot en infektion. Ett virus kan då komma in i kroppen, men om du har mycket antikroppar så blir det sannolikt ingen infektion och du behöver inte vara smittsam.

Ett tag efter att du fått ett vaccin minskar dock halten av antikroppar, och då möter ett virus inte ett lika starkt motstånd. Ett vaccin kan då skydda mot sjukdom, men kanske inte skydda cellerna från att bli infekterade, förklarar Ali Mirazimi.

Vad säger bolagen själva om smittorisken?

– Alla resultat vi hittills har tagit del av kring vaccinkandidaterna är jättebra. Men ingen av dem har visat att de kan stoppa spridningen av viruset från en person till nästa. Det är möjligt att det är så att de skyddar mot smittöverföring, men det är inte bevisat, säger Ali Mirazimi.

Moderna samt Pfizer och Biontechs vaccin uppger att de i sina storskaliga fas 3-försök uppnått över 90 procents effektivitet sett till ett skydd mot sjukdomen covid-19. Hur det ligger till med smittöverföringen står inte klart.

Läs mer: KI-professorn bakom Moderna: ”Viktigast är att förhindra covid-19”

Den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca har i sina fas 3-försök inte levererat lika fina resultat sett till ett skydd mot covid-19. Däremot uppger bolaget att man sett tecken på att deras kandidat även kan minska risken för överföring av smitta, och att deltagare som har fått vaccinet i lägre grad ska ha haft asymptomatiska infektioner.

Ett problem med uppgifterna från Astra Zeneca är dock att vare sig underliggande data eller en studie har kunnat granskas av utomstående experter ännu.

Kan vi säga något om hur vaccinen påverkar smittan ?                  

Generellt kan man säga att ett vaccin borde påverka hur länge vi är smittsamma.

– Om du får ett vaccin mot covid-19 kan du fortfarande vara infektiös, det vill säga smitta andra. Men den tiden kan kortas, säger han.

Med tanke på det borde vaccinen också bidra till att minska spridningen av det nya coronaviruset sars-cov-2 i samhället. Genom att vara smittsam en kortare tid bör du också smitta färre personer, förklarar Ali Mirazimi.

Ok, hur ska vi sammanfatta vaccinläget?

För att utrota smittan helt behöver både människor och djur vaccineras, eftersom djur har överfört smittan till människor, förklarar Ali Mirazimi. Vi måste fråga oss vad som är huvudsyftet med de vaccin som just nu utvecklas.

– Handlar det om att rädda liv? Då räcker det med att skydda mot sjukdomen covid-19. Handlar det om att avlasta vården? Då är det också sjukdomen som vi vill komma åt. De vaccin som utvecklas uppfyller de här villkoren. Att de som vaccineras sannolikt också blir mindre infektiösa, sett till både tid och mängd, är en sidoeffekt. Det viktigaste här och nu är att stoppa sjukdomen.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt