Kai Johan Jiang: Nu är Nevs ur krisen

2019-01-18 08:55  

Kinesiska koncernen Evergrande Group har köpt 51 procent av aktierna i Nevs. Nu ger storägaren Kai Johan Jiang sin syn på saken.

Artikeln publicerades förs i Affärsvärlden.

Nevs storägare Kai Johan Jiang säger att han för första gången helt säkert kommit ur krisen.

I förra veckan gick Kinas näst största fastighetsutvecklingsföretag, Evergrande, in som 51 procentiga ägare i Nevs, som år 2012 köpte Saabs konkursbo.

Finansieringen är därmed säkrad. Entreprenören Kai Johan Jiang, som framöver kommer att äga 49 procent av Nevs, är nöjd.

– Jag är lite trött, men det känns riktigt, riktigt bra. Vet du vad jag har gjort i dag. Jag har höjt alla anställdas löner. Med 3 procent, det är inte så mycket. Men alla är så glada. Det är så roligt. Det är första gången jag känner att vi helt säkert har kommit ur krisen.

Evergrande har köpt ut flera av de tidigare ägarna för 1,1 miljarder dollar. Har de stoppat in pengar i bolaget också?

– Nu är det bara två ägare, det blir en enklare ägarstruktur. Evergrande har betalat en del till gamla aktieägare, och en del har gått till Nevs. Vi har fått 300 miljoner dollar i kassan och mer pengar är på väg. De har commitat ytterligare 1 miljarder dollar. Finansieringen är garanterad.

Läs mer: Nevs kan bli viktig pusselbit i Evergrandes satsning

Hur länge räcker de pengarna?

– Vi klarar oss tre till fem år framöver. Då är verksamheten igång. Vi behöver inte söka mer pengar. Evergrande kommer att köpa en massa bilar. Evergrande har 140 000 anställda, äger världens största bilåterförsäljare och sålde förra året över 6 miljoner bilar.

– De har också cirka 7 miljoner lägenheter och lite över 30 miljoner människor bor där. De kommer att rekommendera hyresgästerna att köra Nevs-bilar.  Nu köper varje familj en eller två bilar. Men Evergrande kommer inte att rekommendera dem att köpa bil, utan att hyra. Grannar kan dela bil och åka tillsammans. Evergrande vill bygga ett grönt samhälle. Precis som jag velat från början. Det passar vår vision till 100 procent. Sen ska vi göra samma sak i Hammarby sjöstad, vi ska rekommendera de boende att hyra bilar, Nevs-bilar.

Vad är nästa steg?

– Nu ska jag träffa leverantörer. Vi ökar tempot. Det blir tufft på ett positivt sätt några månader framöver. Xu (Evergrandes grundare) kommer med hela ledningen till Trollhättan. Vi tar fram en gemensam action plan. Skillnaden är att vi nu kan planera. Alla leverantörer kommer att hoppa på. Tidigare har de varit oroliga för vi inte hade några pengar. Nu vågar de.

Det har varit skriverier om att Evergrande har försökt stjäla teknik från ett kaliforniabaserat elbilsföretag som de köpt in sig i. Hur ser du på det?

– Evergrande har inte tagit något. Tvärtom är det Evergrande som blivit lurade. Det var ett powerpointföretag. De var skickliga, men när det gällde färdiga produkter var de långt borta. Nu jobbar Evergrande med Nevs i stället. Evergrandes mål är att deras hyresgäster ska köra gröna bilar.

Hur känns det att ha släppt kontrollen över ditt livsverk?

– Det känns bra. Jag har inte möjlighet att äga 100 procent. Jag har inte råd. Om jag inte har pengar så lurar jag mig själv och alla andra. Jag kommer att sitta i styrelsen och vara arbetande styrelseordförande i åtta år. Jag ska jobba till jag är 70, sen ska jag gå i pension.

Läs mer: Kinesisk jättekoncern köper majoritetspost i Nevs

Är du inte orolig för att Evergrande ska ta över och bestämma?

– Makt betyder inte allt. Det gör inget att jag äger under 50 procent. Jag kontrollerar bolaget med mitt smarta, duktiga arbeta. Procentandelen är mindre viktig. Driver man ett så stort bolag, kan man inte äga hela. I framtiden blir det kanske ännu minde. Jag fokuserar noll procent på det. Nevs är fortfarande ett svenskt företag. Evergrande får gärna äga mer, men de säger att det räcker.

Vad betyder det här för Trollhättan?

– I dag är vi nästa största arbetsgivare i Trollhättan. Vi kommer snart att bli största arbetsgivare. Den gamla Saabfabriken har alltid varit viktig för staden. Snart blir den det igen. Vår personal, de är glada, för deras skull och för min skull och för Trollhättans skull.

Vad händer nu?

– Nu ska vi jobba på ett planerat sätt. Men först behöver jag några dagars semester. Jag hade inga dagar förra året. Jag letade bara pengar. Ikväll ska jag äta middag med mina närmaste kollegor. Jag vill bara krama dem allihopa.

Lotta Dinkelspiel

Mer om: Nevs Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt