Jeff Bezos vill in i månracet igen – erbjuder 2 miljarder dollar 

2021-07-28 09:10  

Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin erbjuder sig att stå för två miljarder dollar av kostnaderna ifall de får vara med och bygga farkosten inför Nasas nästa månlandning. 

Nasa har som mål att återigen ta människor till månen, helst redan 2024. I april gav Nasa ett kontrakt värt 2,89 miljarder dollar till Elon Musk och Spacex för att bygga en månlandare.

Målbilden för Artemis, som det nya månlandningsprogrammet heter, är att etablera sig mer långsiktigt på månen än Apolloprogrammet gjorde.

I den första fasen av projektet var tre företag med i matchen: Spacex, Blue Origin och försvarsentreprenören Dynetics. Nasa förväntades sedan ge två av dessa kontrakt att få bygga månlandare. Men i brist på finansiering valde de alltså enbart Spacex, och Nasa uttryckte att en anledning var att Spacex lyckats leverera väl vid tidigare uppdrag.

SpaceX Starship ska ta astronauter till månen inom en snar framtid Foto: SpaceX

Blue Origin har bestridit beslutet till Government Accountabiliy Office (GAO), som har i uppdrag att granska myndigheter och federala departement i USA, eftersom de anser att ändringar som gjordes i sista minuten gynnade Spacex. Ett beslut från GAO förväntas senast den fjärde augusti, vilket kan vara en anledning till Bezos nya försök till att få vara med i Artemis. 

Kan tänka sig stå för kostnader själva

I ett öppet brev riktat till Bill Nelson, chef för Nasa, skriver Bezos att de kan tänka sig att täcka upp för budgetunderskottet hos programmet genom att avstå från betalningar på upp till två miljarder dollar under de närmaste räkenskapsåren. Detta för att få tillbaka programmet på rätt bana enligt Bezos.

Designen på de två företagens månlandare skiljer sig åt, något som Bezos också hintar om i sitt brev. Spacex månlandare, Starship, är en raket som ska landa upprätt. Under flera testflygningar har dock prototyperna exploderat.

Buzz Aldrin blickandes mot månlandaren som användes vid Apolloprogrammet 1969.  Foto: Nasa

Blue Origin har däremot presenterat en månlandare som påminner mer om den från Apolloprogrammet, fyra ben med landningsplattor och en större oformlig modul i mitten. I sitt brev till Bill Nelson trycker Bezos på just detta och hur utformningen premierar säkerheten för besättningen. 

Nyligen godkände den amerikanska senaten ett konkurrensförslag som kräver att Nasa ska välja åtminstone två företag till månlandningsprogrammet och ger programmet ett tillskott i budget för bland annat detta ändamål.

Förslaget behöver dock gå igenom ytterligare steg innan det antas och har fått en del kritik, till exempel så har senatorn Bernie Sanders kallat det för en “Bezos Bailout”. Förslaget innebär inte i sig att det är Blue Origin som kommer att få kontraktet, men att Bezos vill vara med och ta människan till månen igen är ett som är säkert.

Bill Burrau

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt