Jätteprojekten lockade – de gjorde flytten till norra Sverige

2022-07-03 08:30  

De är yrkespersonerna som krävs för att industri- och teknik-projekten i norra Sverige ska kunna växa som tänkt. Ny Teknik har pratat med fyra personer – från Sydafrika, Zimbabwe, Polen och Stockholm – som har packat väskan och flyttat till Norrland.

Från Sydafrikas gruvområden till Pajala

Skillnaden i tidzon är bara en timme. Men de två geologerna Elsabe Cloete från Sydafrika och Alan Johnson från Zimbabwe har på sätt och vis flyttat så långt det går – från Sydafrika till en gruva vid norra polcirkeln.

Paret träffades på arbetet i branschen som de båda varit aktiva inom i mer än tio år. De hade vant sig vid att ha anställningar vid gruvor belägna tiotals mil ifrån varandra när Elsabe Cloete blev kontaktad på Linkedin av Kaunis Iron, bolaget som driver Kaunisvaaragruvan sedan 2018.

Ekonomin var ingen viktig faktor när de tackade ja, det var det däremot att båda två erbjöds jobb på samma plats.

– Sen har vi alltid haft en öppenhet för nya utmaning, privat och professionellt. Och när vi förstod företagets visioner och ledningens värderingar så kändes allt rätt för oss, säger Alan Johnson.

De ser Pajala som ett lyft jämfört med andra gruvsamhällen.

– Pajala är en ”riktig” ort där inte allt inte kretsar kring gruvan så som det är på många av de gruvorter vi bott på tidigare. Det är inte stort, men det finns möjlighet till ett liv utanför jobbet.

– Vi gillar närheten till naturen. Pajala är väldigt vackert, säger Alan Johnson.

Geologerna Alan Johnson och Elsabe Cloete är från Zimbabwe respektive Sydafrika och träffades när de arbetade inom den sydafrikanska gruvnäringen. Foto: Privat

I Kaunisgruvan arbetar Elsabe Cloete som resursgeolog med att analysera geologisk data från gruvan medan Alan Johnson är prospekteringsgeolog, på jakt efter nya fyndigheter att utvinna. Båda upplever att de varit med om en positiv förändring i arbetskultur.

– Här kan man säga vad man tycker och komma med förslag och känna att det uppskattas. Det är väldigt professionellt, alla vill bryr sig och vill att jobbet görs på så bra sätt som möjligt, säger han.

Planen är att stanna i Pajala, och Sverige, framöver.

– Man vet aldrig, men vi har inga andra planer. Vår plan är att lära oss svenska och bli svenska som möjligt, säger Elsabe Cloete.

Från Stockholm och Polen till Northvolt i Skellefteå

Båda har gjort flytten till Skellefteå och Northvolt. Men när Anton Ekeström och Magdalena Bochenska fotograferas med batterifabriken i bakgrunden är det första gången de ses.

Anton Ekeström är en veteran på företaget jämfört med de flesta andra i Skellefteå. Han började på huvudkontoret i Stockholm 2016 och tog i höstas steget från huvudstaden för att arbeta som Suppply chain manager i ett team som består av ett femtontal personer och en handfull olika nationaliteter.

– Att vara med om att bygga upp en batterifabrik är en stor erfarenhet och bra att ha på cv:t när de ska byggas liknande fabriker runt om i Europa, säger Anton Ekholm som själv dock ser Skellefteå som permanent bostadsort.

Anton Ekeström flyttade till Skellefteå och Nortvolts batterifabrik tillsammans med sin sambo som även hon är ingenjör och fick jobb på Sweco innan flytten. Foto: Northvolt

Synen på det ödsliga Norrland stämmer inte alls på Skellefteå, menar han.

– Tusen personer med familjer flyttar just nu till den här platsen. Det är som ett expat-samhälle med folk som vill bygga ett nytt socialt liv samtidigt, säger han.

En av de som kommit från Europa till Skellefteå är Magdalena Bochenska som utbildade sig till produktingenjör vid Tekniks universitetet i Wroclaw där hon sedan arbetade på en koreanskägd batterifabrik.

Via ett introduktionsår i Västerås kom hon till fabriken i Skellefteå i september 2021. Där ansvarar hon för processen då batterierna laddas för första gången. 

– Det är då battericellerna kommer till liv, och sista steget innan kund, säger hon.

Att det tog tre månader att hitta ett boende kändes aldrig som ett problem.

– Däremot var det en liten chock att lägenheter i Sverige kommer helt utan möbler, inte ens en gardin ingår, säger hon och skrattar.

Magdalena Bochenska från Polen älskar de ljusa sommarnätterna i Skellefteå, samtidigt är hennes bästa boendetips till andra som flyttar dit att satsa på ordentliga gardiner för sömnens skull. Foto: Northvolt

Likt de två geologerna fick Magdalena Bochenska en första rekryteringskontakt på Linkedin. Även hon upplever en mindre hierarkisk arbetskultur där hennes idéer, och hon som person, bemöts med större respekt. Dessutom innebär flytten ett betydande ekonomiskt lyft.

Hon tänker stanna i minst ”några år” till. Nu njuter hon av att kunna åka skridskor på sjön, se norrsken och har överraskat sig själv med att bli ett hockeyfan.

– Jag hade aldrig tänkt på Sverige som en destination. Men möjligheten kom och jag tog den.

John Palm

Mer om: Northvolt Gruva

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt