”Ja, munskydd skyddar mot covid-19 – frågan är hur mycket?”

2021-11-19 12:17  
Visst pekar forskningen mot att munskydd kan minska covid-fallen, men inte med så mycket som 53 procent, skriver Ania Obminska. Foto: Isabell Höjman/TT

ANALYS. En ny studie påstås visa att munskydd är ett effektivt sätt att minska utbredningen av covid-19. Men är det verkligen vad forskarna har kommit fram till? Frågar sig Ania Obminska.

Tidskriften British Medical Journal har nyligen publicerat den första internationella systematiska genomgången och analysen av icke-medicinska åtgärder som kan förhindra covid-19. Det många medier har valt att lyfta fram är den roll som munskydd kan spela. 

På flera håll kan vi nu läsa att munskydd kan bidra till en minskning av covidfallen med så mycket som 53 procent. (Fysisk distansering ska å andra sidan bara kunna minska incidensen med 25 procent). Men stämmer det verkligen?

I en Twitter-tråd förklarar Financial Times-journalisten John Burn-Murdoch varför svaret är nej.

Visst pekar forskningen mot att munskydd kan minska covid-fallen, men inte med så mycket som 53 procent. De flesta av de över 30 studier som har ingått i den aktuella metaanalysen bedöms vara av låg kvalitet, och det ingår bara ett enda randomiserat kontrollerat försök av munskydd i underlaget. 

Läs mer: Varför skenar smittspridningen trots hög vaccinationsgrad?

I en redaktionell text har också British Medical Journals själva pekat på begränsningarna i studien, och vad vi egentligen kan säga om munskyddens effektivitet i dag. 

En begränsning är att observationsstudierna inte har tagit andra skyddsbeteenden i beaktande när de drar slutsatser om munskyddens effektivitet. Precis som med handtvätt kan munskydd fungera som en markör för flera andra sätt att skydda sig mot smitta, som fysisk distansering.

Det enda randomiserade kontrollerade försöket som har ingått i genomgången är också för litet för att man ska kunna dra några tillförlitliga slutsatser om munskyddens effekt. 

Det finns en större randomiserad studie av munskyddsbärande i Bangladesh som ännu inte har expertgranskats och som inte ingår i underlaget. Enligt denna undersökning, baserad på över 340 000 vuxna, kan munskydd minska symptomatisk infektion av sars-cov-2 (som orsakar sjukdomen covid-19) med 9 procent.

Den bästa evidens som finns i frågan så här långt tyder alltså på att munskydd kan minska covid-fallen med ungefär 10 procent. 

En av slutsatserna blir därför att munskydd kan vara ett sätt att skydda sig själv och andra mot covid-19, men i så fall som ett komplement. Effekten av munskydd tycks ändå vara relativt liten, i jämförelse med vaccin som har visat sig ge ett bra skydd mot sjukdomen och framför allt de svåraste fallen.

Sista ordet är förstås inte sagt än. Vi kan förvänta oss mer forskning om både vaccinets och munskyddens effektivitet mot covid-19 de närmaste åren, och kan då behöva dra nya slutsatser.

Ania Obminska

Mer om: Covid-19 munskydd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt