Intels nya lösning ska lindra chipbristen i bilindustrin

2021-04-13 16:58  

Chiptillverkaren Intel är redo att ställa om sin produktion och börja tillverka fordonschip, vilket ska lindra chipbristen inom fordonsindustrin.

Det sa Intels vd Pat Gelsinger på måndagen i ett möte med representanter för Vita huset i Washington D.C., enligt nyhetsbyrån Reuters.

Som Ny Teknik tidigare har skrivit är halvledarbristen i fordonsindustrin allvarlig och kan bli långvarig. Intels erbjudande att producera chip åt fordonstillverkare är därför efterlängtat.

Läs mer: Global brist på halvledare – här är allt du behöver veta

Tillsammans med aktörer såsom Samsung och Texas Instruments är Intel en så kallad Integrated device manufacturer (IDM), som både designar och producerar chip. Företag som har samma produktionsprocess för sina chip i flera fabriker kan lätt flytta dem, men Intel har en helt egen process som kunderna måste anpassa sig till.

Kan komma igång om ett halvår

Intels vd räknar med att det tar sex till nio månader innan chipproduktionen kan komma igång. Expertis som Ny Teknik har varit i kontakt med tror att satsningen kan genomföras om ungefär ett halvår.

Läs mer: Därför startar Intel nya chipfabriker

– Jag skulle tro att det handlar om att en kund tar sin design och portar den till Intels process, förmodligen med hjälp av Intel. Då behöver bara den sista delen av fysisk implementation genomföras för att man sedan ska kunna producera nya masker till Intels process. Det är möjligt att genomföra på sex månader, säger Klas Moreau, vd för Zeropoint Technologies, till Ny Teknik.

”Bra sätt att skapa goodwill”

Ekonomiskt sett är det svårt för utomstående att göra beräkningar på de förväntade vinsterna, men enligt Klas Moreau är detta ett bra sätt för Intel att skapa goodwill.

Läs mer: Snart öppnar Bosch nya chipfabrik för bilindustrin – ”Vi löser problem”

Som Ny Teknik nyligen skrev kommer Intel att bygga två nya chipfabriker i Arizona, USA, men den nu aktuella satsningen mot fordonsindustrin kommer att ske i bolagets befintliga fabriker.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt