Innovatörens teknik dubblar värdet på bark: ”Enkel och beprövad”

2021-02-09 08:55  
Sandtecs koncept kan öka energivärdet och dubbla priset på bränslebark, enligt innovatören Per Sandström.   Foto: Bizmaker 

I dialog med SCA utvecklar Öviksföretaget en spillvärmebaserad lösning som ska höja energivärdet. ”Ett lastbilslass bark blir värt dubbelt så mycket”, säger innovatören Per Sandström. 

Bark från skogsindustrin används som bränsle i både industrier och värmeverk. Med ambitionerna att ställa om till ett fossilfritt samhälle ökar intresset för de flesta former av biobränslen.  

Per Sandström, grundare och vd på Öviksföretaget Sandtec, utvecklar en ny barktork som drivs med överskottsvärme från den anläggning där den placeras. Och som han hoppas ska göra barken ännu attraktivare som alternativ till olja och kol. 

– Det är en vidareutveckling av en enkel och beprövad torkteknik där barken ligger på en plåt med utstansade hål, och varmluft skickas upp underifrån. Vi har byggt torken i flera våningar och förenklat konstruktionen, så vi får ner tillverkningskostnaden, säger Per Sandström.

Torkar 30 kubikmeter bark på en timme

Medan barken matas genom de olika våningarna pressas 60-gradig luft igenom den, med samma mängd tillförd energi som i en ”vanlig” torkanläggning. Då kan man, enligt Per Sandström, på en timme torka 30 kubikmeter bark på 150 kvadratmeter torkyta, och få ner vattenhalten från omkring 60 procent till cirka 30 procent.  

– Våra mätningar visar att man från granbark kan avdriva 33 kilo vatten per timme och kvadratmeter torkyta. Så de där 150 kvadratmetrarna avdriver ju bortåt fem ton vatten i timmen. Då får man ut ganska mycket effekt av de rätt låga temperaturer man använder, säger Per Sandström. 

Med torrare bark kan man lasta mer i transporterna, det blir mindre rökgaser vid förbränningen, och användaren kan få ut samma mängd värme med mindre mängd bark. Och för skogsindustrier med bark som biprodukt är vinsten dubbel, enligt Per Sandström: 

– Du får mer betalt för barken, det blir dubbla priset per lastbilslass. Och du får fler potentiella kunder, eftersom alla inte har pannor som klarar blötare bark. Torrare bark blir lättare att få avsättning för, säger han.

Testkör tork tillsammans med SCA

Med sitt nya tork-koncept var Per Sandström en av deltagarna i det regionala innovationsbolaget BizMakers program Forest Business Accelerator 2020, där utvalda startups får testa och bolla sina idéer med Rise Processum, SCA och IBM

Planen är att konstruera torkanläggningen i moduler, så att den kan byggas ut med så stor torkyta och så många våningar man vill ha. I skrivande stund testkör han, i dialog med SCA, en test-tork i mindre skala. 

– Just nu är det mycket fokus på wattimmar per gram: hur mycket energi går det åt för att avdriva en viss mängd vatten? Den frågan påverkas ju mycket av utetemperaturen, så jag passar på att köra mycket tester nu då det är kallt, säger Per Sandström. 

Bark som bränsle i industrier och värmeverk 

Bark, som biprodukt från sågverk, har en fukthalt som vanligtvis varierar mellan 50 och 60 procent. 

Energiinnehållet i bark med 55 procents fukthalt är cirka 2,1 megawattimmar per ton.  

Många värmeverk klarar inte att förbränna enbart fuktig bark. Därför blandas den ofta med torrare bränslen, exempelvis kutterspån. 

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt