Ingenjören som tar över Vinnova – vill göra Sverige mer innovativt

2018-06-25 10:16  
Darja Isaksson Foto: Carlos Zaya

Regeringen utsåg den digitala strategen Darja Isaksson till generaldirektör för Vinnova. Så här vill hon göra Sverige mer innovativt.

Darja Isaksson har såväl chefserfarenhet från den privata sektorn, som uppgifter inom det statliga området. Hon sitter bland annat som ledamot för nationella innovationsrådet och nationella samverkansprogrammet Life Science, och har engagemang i Rise. Närmast kommer hon från en roll som konsult och digital strateg. Den 20 augusti tillträder hon uppdraget som ny generaldirektör för Vinnova, och hennes förordnande gäller under sex år.

Darja Isaksson beskriver sin främsta drivkraft som att bidra till att vi använder innovation för att skapa ett hållbart samhälle.

– Vinnova är en värdefull del i det ekosystemet, och att leda den verksamheten är ett spännande sätt att ta ansvar och bidra till utvecklingen. Dessutom har jag lockats av det faktum att många medarbetare jag träffat på Vinnova är både kunniga, drivna och intresserade av samma sak. Jag ser mycket fram emot att få samarbeta med dem och ekosystemet omkring myndigheten, säger Darja Isaksson.

Vad hoppas du tillföra i din nya roll?

– Som ledare har jag ett drygt decenniums erfarenhet av att leda verksamheter och uppnå resultat i samarbete med andra, även utanför mina egna team. Som konsult har jag arbetat med strategi och innovationsprocesser i alltifrån offentlig sektor till finans- och energibranschen, och kring digitala och fysiska konsumentprodukter. Mina erfarenheter av att sitta i innovationsrådet, i kombination med att arbeta som styrelseledamot i både företag och FoU-miljöer, har gett mig överblick av det ekosystem som utgör Sveriges innovationskraft.

Läs mer: Robotadvokat granskar affärsavtal – ersätter jurister

Du är främst känd för ditt arbete med digitaliseringsfrågor av olika slag. Är detta något som kommer att ligga dig särskilt nära i din verksamhet på Vinnova?

– Som person känner jag starkast för vår förmåga att omsätta nya möjligheter i konkreta förbättringar som leder till ett hållbart samhälle. Det är i sig väldigt brett, och berör alltifrån forskning och industri till offentlig sektor och startupbolag. Angående min digitaliseringsprofil ser jag den som en styrka, eftersom digitalisering påverkar alla samhällssektorer och är avgörande för att lyckas i transformeringen till ett hållbart samhälle. Men det viktigaste är att Vinnovas verksamhet som helhet har bredden och djupet, och förmår använda den på ett sätt som är till nytta för ekosystemet. Att leda på ett sätt som ger förutsättningar för det, är mitt viktigaste uppdrag.

Darja Isaksson

Ålder: 42 år.

Familj: Maken Mijo, barnen Miranda, Aiden och Baltazar.

Fritidsintressen: Vara med familjen, teater, snösport, litteratur (såväl fakta som skönlitteratur och poesi).

Utbildning: Medieingenjör vid Umeå universitet. Jag tror inte att den utbildningen finns kvar, men på 90-talet hade den en ovanligt tvärvetenskaplig approach som jag uppskattade.

Yrkesbakgrund: Bland annat grundare och tidigare vd för byråerna inUse och Ziggy Creative Colony. Utsågs 2016 till Sveriges mäktigaste opinionsbildare av tidningen Veckans Affärer.

Tommy Harnesk

Mer om: Vinnova

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt