Ingenjören som leder miljardprojekt: ”Du måste veta vad du kan strunta i”

2018-07-05 06:00  

En hembakad tårta är ett högst rimligt chefsverktyg, men inte ens det hjälper mot jobbets ”dementorer” som suger ut energi ur alla. Det säger Maxine Hill som har lett flera byggprojekt i tiomiljardersklassen i USA.

Den brittiska ingenjören Maxine Hill leder gigantiska infrastrukturprojekt där prislappen ligger på minst 1 miljard dollar, drygt 10 miljarder svenska kronor. Hon flyttade från Storbritannien för sex år sedan för ett chefsjobb på teknikkonsultföretaget WSP i New York.

– I New York finns många sådana projekt. Det är en växande infrastrukturmarknad, berättar Maxine Hill, som sedan i maj är områdesansvarig på WSP för projekt relaterade till miljonstadens transport och infrastruktur.

Ny Teknik träffar henne när hon besöker Sverige för att tala till ett hundratal WSP-anställda som utbildar sig till certifierade projektledare. Maxine Hill ser det inte som sin huvudsakliga uppgift att hjälpa dem att klara provet, utan att dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar så att de blir bättre projektledare ute i verkligheten.

Det kan verka svindlande att leda gigantiska projekt. Men Maxine Hill menar att den väsentliga skillnaden mellan det och att leda mindre projekt är just storleken. Arbetsuppgifterna är i grunden desamma. Det är bara fler människor inblandade i megaprojekten, som ombyggnaden av New Yorks flygplats LaGuardia, som Maxine Hill har arbetat med. Terminalen från 1964 ska anpassas för att ta emot mer än dubbelt så många passagerare, 17 miljoner resenärer per år.

Vikten av att delegera

Hemligheten bakom en framgångsrik projektledare är att vara organiserad så du kan göra många olika saker samtidigt, men också att prioritera.

– Det är så många olika saker som hamnar på ditt bord i ett projekt av den här storleken. Du måste veta vad du kan strunta i och vad du inte kan ignorera, säger Maxine Hill.

Med ett större team finns också fler människor att delegera till. Det måste du göra, annars är du dömd att misslyckas, enligt Maxine Hill. Du kan inte mikroleda. Du måste kunna gå ner på detalj när det behövs, men också hålla dig undan, menar hon. Ditt arbete förändras, från att hantera uppgifter till att hantera personerna som gör uppgifterna.

– Alla som kommer för att prata med dig eller mejlar dig, vad det än är de vill ta upp med dig så är det väldigt viktigt för dem. Men för dig, som vet skalan på hela projektet, behöver det inte alls vara så. Du kan vara medveten om ett problem utan att behöva hantera det, Maxine Hill.

Maxine Hills egen yrkesbana var inte självklar. Det var i skolåldern, på ett sommarläger med ingenjörstema, som hon bestämde sig för att söka till en ingenjörsutbildning i engelska Leeds.

Läs mer: ”Många kvinnor vill visst byta jobb – och bli chefer”

Det första året på universitetet var alldeles för teoretiskt i hennes smak. Maxine Hill var nära att byta inriktning helt, och bli ekolog i stället. Men på sommaren fick hon ett jobb som studentingenjör på en liten byggarbetsplats och blev som hon själv säger "helt förälskad" i yrket.

– Det jag älskade med det där sommarjobbet var att få jobba med andra människor och att vi skapade något tillsammans. På en byggarbetsplats är alla där för att göra ett specifikt jobb och alla vet vad slutmålet är. Och du får jobba med riktigt roliga människor, säger Maxine Hill.

Hon bestämde sig för att fortsätta på ingenjörsbanan, men byta till ett universitet och en utbildning som var mer praktiskt inriktad.

Projektledning handlar enligt Maxine Hill framför allt om människor, och om mänsklig interaktion. Det är också det hon vill förmedla till andra. Man måste komma ihåg att det är människor man leder, något även chefen på hennes allra första byggarbetsplats betonade starkt.

– Han sa att hans uppgift var att leda andra och att få alla i gruppen att må bättre kring det de jobbar med, och att se deras hårda arbete. Hur dålig dag du än har haft och hur dåligt du än mår stannar det på ditt rum.

”Tekniken är en välsignelse och en förbannelse”

Mycket har förändrats sedan Maxine Hill jobbade på sin första byggarbetsplats. Där fanns varken kopiator eller mobiltelefon. Det mesta av kommunikationen sköttes öga mot öga, vilket gjorde att jobbet blev väldigt lokalt och koncentrerat.

I LaGuardia-projektets designgrupp arbetar över 60 underkonsulter som sitter på många olika håll. Utan den moderna tekniken hade det aldrig gått, säger Maxine Hill.

– Tekniken är en välsignelse och en förbannelse. Vi kan jobba mer över gränserna nu. Du skulle aldrig kunna genomföra ett sådant här stort projekt med de tidsramar vi har utan teknikens hjälp.

Men pressen i byggbranschen har också blivit större, tycker Maxine Hill. Arbetet blir allt mer komplicerat samtidigt som kunderna vill ha mer, snabbare och bättre. Då är det lätt att börja fokusera på sådant som inte går så bra som det var tänkt och glömma de bra sakerna. Maxine Hill tror därför starkt på att fira även de små framgångarna.

– Jag ser tårtor som ett väldigt rimligt och viktigt chefsverktyg. Det är nästan något magiskt med en hembakad tårta och det kan vara ett bra sätt att visa att du uppskattar någon.

Som chef försöker Maxine Hill också ta sig tiden att faktiskt prata med folk, höra hur det är med dem och försäkra sig om att allt är okej. Ibland behöver kollegorna bara ha någon som lyssnar en stund.

– Det är också viktigt att tänka på att om du kräver mycket av andra behöver du visa att du tänker jobba lika hårt som de. Du måste vara där med dem, säger Maxine Hill.

Här en film från borgmästarens kontor i New York om den stora flygplatsombyggnaden:


Maxine Hills bästa råd till projektledare, chefer och medarbetare

1. Att leda projekt är ingen byråkratisk övning. Det handlar om att leverera något konkret, vare sig det är en design eller en konstruktion. Processen är väldigt viktig, men den finns där för att stötta projektet.

2. Det handlar om människorna, om teamet och hur man ska få det att funka. Alla kanske inte kommer överens, men som projektledare ska du inte bara leda projekt utan också vara en mentor. I en stressig miljö kan folk bli oense, svåra att jobba med eller negativa. Din uppgift är att få försöka få alla att jobba framåt, tillsammans och agera professionellt.

3. Jobbet är ingen lekplats så kommer du inte överens med en någon kan du inte bara ignorera dem, gå till ditt hörn och bara leka med dem du tycker om. Det här är en arbetsmiljö där vi måste kunna jobba med alla, vare sig vi gillar dem eller deras personlighet eller inte.

4. De svåraste människorna att hantera på en arbetsplats är de som alltid är negativa. Det är personer som suger energin ur allt de rör vid, som dementorerna i Harry Potter-böckerna. Inte ens en tårta hjälper mot det. Men om du som chef inte gör något åt problemet kommer ingen annan att göra det.

Du kan försöka ignorera konflikter och du kanske får dina leveranser, men det kan bli väldigt skadligt för teamet att ha sådana människor i gruppen, och att människor inte kommer överens. I ett riktigt framgångsrikt projekt byter kunden ut den som inte kommer överens med andra och inte funkar. Då visar man att man värdesätter att teamet jobbar bra ihop.

5. Det bästa teamet är ett team som kommer överens, där man kommunicerar med varandra och jobbar mot samma mål. Lösningen på problemet och att göra projektet så bra som möjligt ligger allra högst på deras prioriteringslista. Ett bra team kan också äta tårta, ha kul, gå till baren ihop, vara glada i varandras sällskap och se efter varandra i projekten.

Mer om Maxine Hill

Maxine Hill jobbade som ingenjör och projektledare i Storbritannien i 20 år innan hon började på WSP i New York för sex år sedan. Där har hon bland annat lett det designteam som har arbetat med ombyggnaden av flygplatsen LaGuardia Central Terminal B. Terminalen byggdes år 1964 för att klara 8 miljoner passagerare per år, men ska efter ombyggnaden var anpassad för 17 miljoner. Huvudbyggnaden öppnar år 2020 och ska stå helt klar två år senare.

Maxine Hill är programchef för WSP:s arbete med Empire State Development Corporation, som ska göra om det historiska postkontoret Farley till Moynihan Train Hall, för Amtrak och Long Island Rail Road.

Ania Obminska

Mer om: Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt