Industrin: Det här gör vi för att hitta alternativ till plasten

2018-10-18 06:00  

I svenska matbutiker ersätts allt fler plastförpackningar med pappersbaserade varianter. De kan vara bättre ur klimatsynpunkt, men ökar risken för övergödning av vatten och jord.

Stora svenska varumärken som Ica, Ikea och Axfood har berättat om hur de ska ställa om från den nyproducerade, fossila plasten. Plastburkar och plastpåsar kan bland annat ersättas med pappersvarianter från den svenska industrin.

Läs också våra andra två artiklar om plastkonsumtion:

Läs mer: Plast-vd:n: ”Plast är redan väldigt hållbart”

Läs mer: Så vill de stora svenska varumärkena ersätta plasten

Billerud Korsnäs: Klimatfrågan viktigare än övergödningen

Billerud Korsnäs utvecklar och tillverkar förpackningar i skogsbaserad råvara. Just nu arbetar bolaget bland annat med en pappersflaska för kolsyrad dryck. Plastförpackningar kan mycket väl bytas ut, helt eller delvis, mot kartong och pappersbaserade lösningar, säger Louise Worhne, hållbarhetsansvarig på Billerud Korsnäs.

Svenska Miljöinstitutet IVL har gjort livscykelanalyser av Billerud Korsnäs produkter i papper och jämfört dem med plastvarianter, däribland en bärkasse och en plastpåse.

Analyserna visar att pappersförpackningarna kan ge 50-70 procent lägre utsläpp av växthusgaser än plastalternativen. Men risken för övergödning är större på grund av det kväve- och fosfor som släpps ut vid tillverkningen.

Klimatfrågan högst prioriterad

Flera av företagen som Ny Teknik har pratat med säger att klimatfrågan just nu är den högst prioriterade, inte övergödningen.

– Samtidigt är vår verksamhet extremt reglerad och de nivåer vi talar om är låga. Vi anser att klimatfrågan är det stora problemet att lösa just nu och den generella fördelen med skogsbaserade material är att de är förnybara och kan bidra till att minska klimatutsläppen, säger Louise Worhne.

Vore det inte bästa att minska antalet förpackningar som används?

– Det kan vara lätt att glömma varför förpackningar finns. De finns till för att skydda produkter, som mat och elektronik. Om vi kan minska matsvinnet är det värdet större än förpackningarnas påverkan. Med bättre förpackningar kan vi också minska mängden material som används. Men det är klart att det också förekommer onödiga förpackningar, säger Louise Worhne.

Läs mer: Så vill de stora svenska varumärkena ersätta plasten

Tetra Pak: Bioplast av sockerrör mest hållbara alternativet

Tetra Paks förpackningar består till tre fjärdedelar av kartong. Resten är framför allt fossilbaserad polyeten. Men företaget har påbörjat övergången till biopolyeten, gjord av råvara från brasilianska sockerrör, i korkar och laminat för vissa av sina förpackningar.

– När man tittar på de volymer som behövs finns tyvärr inte så många andra alternativ. Sockerrör från Brasilien är det stora, och mest hållbara alternativet i dag för att tillverka fossilfri plast, säger Erik Lindroth, miljöchef på Tetra Pak.

Företagets ståndpunkt är att deras förpackningar i kartong och biobaserade material är ett bra miljöval. För att belysa detta lät de förra året ett tyskt institut göra livscykelanalyser av olika mjölkförpackningar som finns ute på den svenska marknaden. Förpackningarna var gjorda i kartong, polyeten, grön plast, pet, och glas. Ur klimatsynpunkt klarade sig kartongförpackningarna bäst.

”Kan inte täcka alla behov”

Biobaserad polyeten var ur klimatsynpunkt bättre än fossilbaserade material, men bidrar i högre grad till övergödning av till exempel vatten och mark.

– Det finns inga perfekta lösningar som kan täcka alla behov, men vi gör val utifrån de positiva effekter vi prioriterar, till exempel klimatpåverkan, säger Erik Lindroth.

Stora Enso: Kartongmaterialet blir bättre hela tiden

Massa- och pappersbolaget Stora Enso använder till stor del råvara från svensk skog. Bolaget har bland annat bidragit med kartongmaterialet till Arla Ekomjölks nya bruna förpackning, som tillverkas av Elopak. Enligt Arla ska denna bidra med 24 procent lägre klimatavtryck än den tidigare förpackningen.

Kartongen är tunnare och lättare än tidigare varianter, men har samma prestanda, berättat Mikael Hannus, innovationschef på Stora Enso.

– Mjölkkartongen är ett exempel på hur vi hela tiden förbättrar även de träfiberbaserade materialens konstruktion. Jämför vi med 1970-talet kan vi i dag göra dubbelt så många 1-liters mjölkförpackningar som då, med samma mängd trä. Och jag tror att vi kan komma ännu längre.

Läs mer: Plast-vd:n: ”Plast är redan väldigt hållbart”

Ett annat exempel som Mikael Hannus lyfter fram är Arlas nya crème fraiche-burk. Tidigare gjordes den i solid plast, men i dag är den till störst del gjord av kartongmaterial från Stora Enso, med en tunn plastfilm. Detta ska ha minskat burkens klimatpåverkan med 50 procent.

– Inom tio år kommer vi ha lyckats plocka bort en hel del av den plast som används i dag, där den inte är kritisk. Om vi använder rätt material, på rätt plats och i rätt mängd behöver vi inte överanvända resurser, säger Mikael Hannus.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt