Industriföretaget lyfte under pandemin – 20 miljoner i stor maskinsatsning

2022-03-07 06:00  

Ingen har varit glad åt covid-pandemin. Men den har underlättat automationssatsningar och ökat förfrågningarna för Blomberg & Stensson i Katrineholm, som en gång startade med en lotterivinst.

Som för många andra innebar covid-pandemins ankomst problem för industriföretaget Blomberg & Stensson i Katrineholm. De tillverkar årligen runt 250 000 detaljer åt fordonsindustrin.

– Januari till mars 2020 hade vi kanonmånader. Men sista veckan i mars märkte vi att många, framför allt inom fordonsindustrin, stängde anläggningar, säger Blomberg & Stenssons vd och delägare Stefan Edlund.

Han vill inte namnge företagets kunder, men det handlar i många fall om stora aktörer med globala verksamheter.

– Vi fick minskade avrop, betydligt lägre volymer, och det blev problem att få tag i material. Där är jag väldigt positiv till statens agerande, med möjligheten till korttidspermittering som var en mycket bra åtgärd, säger han.

”Beställarna vill inte ha grejerna på båt från Kina i sju veckor. Vi får förfrågningar vi inte fick förut”, säger Stefan Edlund, vd och delägare i Blomberg & Stensson. Foto: Fredrik Sederholm

”Vi har fått bättre konkurrenskraft”

Nu, två år senare, kan han sammanfatta hur pandemin har påverkat företaget och tillverkande industri i stort i Sverige.

Han uppskattar att företaget har investerat omkring 20 miljoner i nya maskinlösningar de senaste åren.

– Tack vare pandemin har det blivit ganska mycket billigare än det annars skulle varit.

Rörkomponenter till gasfordonsindustrin väntar på tillbockning. Foto: Fredrik Sederholm

När det gäller de stora aktörerna har pandemin orsakat ytterligare ljuspunkter sett ur en svensk underleverantörs perspektiv.

– Redan under första vågen såg vi att kunder fick problem med leverantörskedjorna, de började titta på dual sourcing, med mera. Och tidigare hade företagen mer tid, nu gäller ofta kortare tid från beställning till leverans än tidigare, de vill inte ha grejerna på båt från Kina i sju veckor. Vi får förfrågningar vi inte fick förut, vi står oss ganska bra, säger Stefan Edlund.

Operatören Ket Tran servar en karusellsvarv med 2,5 meters diameter, som klarar ämnen upp till 20 ton. Foto: Fredrik Sederholm

Han ser flera skäl till optimism för svensk tillverkningsindustri rent allmänt.

– Tack vare en svag kronkurs har vi ju fått bättre konkurrenskraft, och vi har som bekant en god teknikhöjd. Men man ska heller inte glömma att det svenska företagsklimatet är gott. Vi har engagerad personal som tar egna initiativ, de väntar inte på att chefen ska komma ut och peka med hela handen.

Detta gäller inte minst på Blomberg & Stensson, menar Stefan Edlund.

– Vi har en fantastisk företagskultur. Folk gör inte som jag säger, de gör rätt, säger han med ett skratt.

Här är maskinsatsningarna

Blomberg & Stensson hade i början av pandemin en fördel i att företaget inte lagt alla ägg i samma korg. Tillverkande företag i sektorerna energi, gruvdrift, jordbruk och byggindustri är andra viktiga kunder.

– Vissa branscher drabbades inte alls lika hårt som fordonsindustrin, så vi hade hela tiden fortsatt orderingång. Men visst fick vi dras med längre ledtider.

Den nya fiberlasern har inte bara gett fler arbetade timmar på dygnet, den har även förkortat ställtiderna. Foto: Fredrik Sederholm

Maskininvesteringarna handlar om ett helautomatiskt maskinsystem inom laserskärning: en Salvagnini fiberlaser med dubbla lagertorn.

– De tar in 200 ton råmaterial, så vi fick bygga rejäla fundament för dem, säger Stefan Edlund med ett leende.

Råmaterialet hanteras automatiserat, och fiberlasern byter själv munstycke mellan olika material och tjocklekar. Maskinen kan alltså arbeta obemannat under kvälls- och nattskift.

– Förutom fler produktionstimmar så har den inneburit ett stort lyft för flexibiliteten och har gett kortare ställtider. Det är väldigt viktigt för oss som producerar i små till medelstora serier. Att skära en plåtbit tar lika lång tid för alla, det vi vinner på är hanteringen runt omkring – att hämta ämnen, mata in dem, och att hantera den färdiga biten, säger Stefan Edlund.

Rörkomponenter till gasfordonsindustrin bockas till. Foto: Fredrik Sederholm

En maskin av denna typ skulle sannolikt införskaffats förr eller senare, även utan pandemin.

– Men nu fanns den tillgänglig och var billig. Skulle vi köpa den idag, hade det varit ett års leveranstid och den hade varit betydligt dyrare, säger Stefan Edlund.

Blomberg & Stensson har också investerat i två nya, femaxliga bearbetningsmaskiner, som utför svarvning, fräsning och andra bearbetande moment utan att man behöver gå in och byta redskap.

– Du kan köra hela biten klar på en uppsättning. I dag passar det oss bäst att mata dem manuellt, men kommer vi till ett läge med så stora serier att robotisering lönar sig så kan vi ju enkelt ställa en robot här, säger Stefan Edlund.

Uppköp ger större bredd av produkter

Därtill har företaget växt genom förvärv, senast genom förvärvet av Williamsons Metallfabrik i Katrineholm under hösten 2020. I dag levererar man både detaljer och kompletta produkter till ett brett spektrum av teknikkunder.

– Vi har kommit till en punkt där vi jobbar med de riktigt stora, samtidigt som vi levererar nischade produkter åt mindre aktörer, säger Stefan Edlund.

Blomberg & Stensson tillverkar bland annat verktygsskåp. Självklart har de designat och konstruerat sina egna. Foto: Fredrik Sederholm

Dagens Blomberg & Stensson består av en sammanslagning mellan fyra olika företag. Förutom det tidigare nämnda Williamsons, nischat på mindre detaljer i större serier, ingår Katrineholmsföretagen Gustafsson & Hjort, med specialkompetens inom svetsade komponenter, och Engströms verkstäder, med bearbetning av större detaljer som sitt huvudsakliga fokus.

Samt naturligtvis Blomberg & Stensson självt, specialiserat på tunnplåt och rörtillverkning.

– Vi vill vara en komplett verkstadsleverantör. Vill du bara köpa en plåtbit i tiotusen ex, då finns det andra som är bättre. Men vill du ha den tillskuren, bockad och pulverlackad, då ska du komma till oss, säger Stefan Edlund.

Startade efter lotterivinst 1947

Företaget, som sedan några år huserar i Scanias gamla bussfabrik i Katrineholm, har i dag omkring 100 anställda och räknar med att spräcka 200-miljonersvallen i omsättning detta år.

– Vi har förmånen att inte behöva jobba så mycket med marknadsföringen. Vi har haft fullt upp att ta hand om de förfrågningar vi fått in, säger Stefan Edlund.

Kvalitetskontroll. Operatören Sofia Nguyen inspekterar och putsar färdiga rörkomponenter. Foto: Fredrik Sederholm

Men hur var det nu med den där lotterivinsten?

– En dag år 1947 går två kamrater vid namn Blomberg och Stensson och köper sig en lott, och de vinner 50 000 kronor – antagligen rätt mycket pengar på den tiden. Men de köper inte bilar eller resor för vinsten, som folk gör idag. I stället köper de trycksvarvar och pressar och börjar tillverka kakformar, berättar Stefan Edlund.

Produktionen av kakformar avvecklades faktiskt inte helt förrän för fem–sex år sedan.

– Vi har fortfarande kvar en trycksvarv från den tiden. Men visst har det hänt en hel del sedan 1947.

 

Blomberg & Stensson

Gör: Underleverantör åt tillverkande industri inom framförallt fordon, gruvnäring, jordbruk, energi och bygg.

Grundat: 1947.

Anställda: Cirka 100 personer.

Omsättning: 170 miljoner kronor 2021. Prognosticerat cirka 210 miljoner 2022.

Ägare: Stefan Edlund, Kimmo Frondelius, Håkan Magnusson och Johan Svensson.

 

 

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt