Indien lockar chiptillverkare med miljardbelopp

2021-03-31 15:05  

En miljard US-dollar i kontanter. Det lockar den indiska regeringen med i ett försök att få världens halvledartillverkare att öppna produktionsanläggningar i landet.

Förutom pengarna utlovas garanterad försäljning av de halvledare som tillverkas, både till myndigheterna själva och till privata företag som genom förordnande kommer att uppmanas köpa lokaltillverkade datorchip. Uppgifterna kommer från Reuters, som citerar två anonyma källor i den indiska regeringen.

Läs mer: Därför startar Intel nya chipfabriker

Premiärminister Narendra Modis kampanj "Make in India" har hjälpt till att göra Indien till världens näst största mobiltillverkare efter Kina och nu vill landet locka chiptillverkare för att minska beroendet av Kina. Den tilltagande chipbristen för fordonsindustrin i världen är också en faktor.

Lokaltillverkade chip blir betrodda

Chips som tillverkas lokalt i Indien kommer att betecknas som ”betrodda”, vilket ger grönt ljus för att använda dem i exempelvis övervakningsprodukter och 5g-utrustning.

Läs mer: Snart öppnar Bosch nya chipfabrik för bilindustrin – ”Vi löser problem”

Indien har tidigare haft svårt att locka halvledartillverkare till landet, bland annat på grund av landets skakiga infrastruktur, instabila elförsörjning och byråkrati. I december bjöd landet i en allmän uppmaning in chiptillverkare att etablera produktionsfaciliteter – en satsning som nu alltså verkar ha konkretiserats mer.

Läs mer: Därför får chipbristen bilindustrin att sluta rulla 

Enligt Reuters källor bedömer indiska myndigheter att det kostar 5-7 miljarder dollar och tar 2-3 år för en chiptillverkare att etablera sig, efter att alla godkännanden är på plats. Förutom en miljard dollar i kontanter så är myndigheterna även beredda att bevilja räntefria lån, tullfrihet samt fördelaktiga villkor för kostnader kopplade till forskning och utveckling kring chiptillverkning.

Läs mer: ”2025 ska Europas datorchip vara bäst i världen” 

– Jag tycker att det mycket tydligt talar om vikten av att idag och i framtiden ha lokal chipförsörjning för industri, och inte minst militär/försvar. Med så få producenter som det finns idag har regeringar i världen insett riskerna med brist på singel-source komponenter och att det kan stoppa industrier som ger jobb åt stora delar av befolkningen, säger Klas Moreau, vd på Zeropoint Technologies, till Ny Teknik.

Anders Frick

Mer om: Chip chipbrist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt