Ikea-backade bolaget skalar upp: Så ska träd bli textilier  

2021-02-23 14:51  

Bakom Tree to textile står jättarna H&M, Ikea och Stora Enso. Nu gör bolaget sig redo för att testa sin träbaserade metod för textiltillverkning i större skala, i en ny fabrik.

Stockholmsbaserade Tree to textiles idé är att skapa en mer hållbar produktion av textilier med hjälp av en cellulosabaserad fiberteknik.

Jämfört med en traditionell tillverkning av viskos ska processen kräva mindre energi och åtminstone 80 procent mindre vatten. Metoden ska dessutom ha eliminerat behovet av skadliga kemikalier. Det krävs minst 70 procent mindre kemikalier, och de som används återvinns. 

Tekniken har så här långt bara testats i labb och pilotskala. Men nu gör sig Tree to textile redo att skala upp sin metod. I vår börjar bolaget bygga en ny demoanläggning i skånska Nymölla, med en kapacitet på 1 500 ton fiber per år.  

Tanken med den nya fabriken är att testa, trimma och verifiera Tree to textiles teknik, så den kan skalas upp industriellt, berättar bolagets vd Sigrid Barnekow för Ny Teknik. 

– Vi befinner oss i ett fantastiskt spännande skede där vi är på väg att bygga en demoanläggning. Det var hit vi ville komma innan vi berättade mer om vår teknik. Vi har ett stort fokus på att accelerera så fort som möjligt, men det tar tid att göra sig redo för det viktiga steg som uppskalning innebär, säger hon. 

Läs mer: Stora Enso om hemliga textilsatsningen: ”Kan bli banbrytande”

Vid starten 2014 hade bolaget tre ägare: kemisten Lars Stigsson, Ikea och H&M. 2018 kom den fjärde delägaren in: Stora Enso. Kort därefter tillträdde även bolagets nuvarande vd Sigrid Barnekow, som tidigare jobbat som chef för forskningsprogrammet Mistra Future Fashion. 

– De tre delägarna tyckte att det behövdes en aktör som var duktig inom massaproduktion, så Stora Enso var ett logiskt val. Stora Enso har bland annat bidragit med mycket kunskap om dissolvingmassa och processindustri, berättar Sigrid Barnekow för Ny Teknik. 

Så funkar det

En viktig del av arbetet vid demonstrationsanläggningen är att försäkra sig om att processen fungerar vid en kontinuerlig produktion. 

Enkelt går Tree to textiles process till så här: 

1. Utgångspunkten är barr- eller lövträd. Träden flisas, kokas, tvättas och bleks för att frigöra cellulosa. Då får man en dissolvingmassa. Dissolvingmassan kommer för närvarande från Finland. Samma slags råvarumaterial kan användas till exempel förpackningar. 

2. Dissolvingmassan packas i balar och skickas till pappersbruket i skånska Nymölla. Där modifierar man cellulosan och löser upp den i ett bad av en kall basisk lösning. Då bildas vad som kallas en ”spin-dop”. Denna pressas till långa fibertrådar. 

3. De långa fibertrådarna tvättas, torkas och klipps ner till cirka 25 millimeter långa stapelfibrer som balas. Dessa blir råvara för garn- och textilproduktion. 

Slutprodukten beskrivs som ett mellanting av viskos- och bomullsfiber, som i dagsläget blandas med andra fiber. Men målet på sikt är att kunna göra plagg enbart av Tree to textiles material.  

Läs mer: Sunpine-grundare tar hjälp av skogsjätte för textilsatsning

Att Tree to textile utgår från skogen gör att frågan om ett hållbart skogsbruk kommer upp. Finns det någon risk för att bolaget i industriell skala kan bidra till ökad avverkning av skog? 

– I dag ser det inte ut som att det skulle finnas något hot mot skogen kopplat till att göra tillräckligt mycket fiber enligt vår metod. Vi kan också se hur tillverkningen inom pappersindustrin går ner. Det viktigaste är att industrin har ett hållbart skogsbruk, där ny skog återsås och ser till att möjliggöra biologisk mångfald, säger Sigrid Barnekow. 

Återvunnet i framtiden

Bolaget studerar också återvunna material, som återvunnen cellulosa och textilavfall, för sin tillverkningsprocess, men det ligger längre fram i tiden Ambitionen nu är att göra processen så robust som möjligt, så den kan få en bred tillämpning. 

– Ägarna är helt eniga om att vi behöver minska beroendet av bomulls- och syntetfiber och de vill bidra till en mer hållbar textilproduktion, säger Sigrid Barnekow. 

Bygget av den nya demonstrationsanläggningen kostar 352 miljoner kronor, varav 77 miljoner kronor kommer från Energimyndigheten. Fabriken ska stå klar våren 2022. 

Enligt nuvarande tidplan kan tekniken kommersialiseras som tidigast runt 2025.  

–  Textilindustrin är på en resa i sin omställning för att möta klimatmålen. Det finns en hel del utmaningar förknippade med det. Alla initiativ som görs för att komma på lösningar för en hållbar textilindustri är att välkomna. Som vi ser det är vi en liten del av en stor omställning, säger Sigrid Barnekow.  

Ania Obminska

Mer om: H&M Textilier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt