IFA-arrangören: utan frihandel blir det ingen mässa

2018-08-30 06:59  

Messe Berlin förväntar sig att årets IFA-mässa blir en succé. Men varnar samtidigt för både Brexit och handelskrig.

Det är en solig augustidag i Berlin, men Dr Christian Göke, vd för Messe Berlin, ser mörka moln torna upp sig. Inte för att teknikmässan IFA minskat i popularitet, tvärtom. I år fyller 1814 utställare en mässyta på 161200 kvadratmeter. Omkring en kvarts miljon besökare kommer för att ta del av de senaste tv-apparaterna, högtalarna och köksmaskinerna.

– Men 2018 har inte varit ett enkelt år. Det har varit ett omstörtningens år. Politiskt: vem vet hur det kommer att gå med Brexit? Ekonomiskt: vi lever i en värld med tilltagande handelskrig. Det är ett hot mot alla teknikindustrier.

Christian Göke vill visserligen inte sia för mycket om den politiska och ekonomiska framtiden, men höjer ett varningens finger.

– Det jag kan säga är att frihandel är fundamentet för varje mässa av den här typen. Om det inte finns frihandel, om människor och gods inte kan röra sig fritt, då kommer vi inte att ha en mässa i stil med IFA. Så vi följer noga den sortens problematiska utveckling.

Omstörtning, eller det mer vanligen förekommande engelska ordet disruption, är annars något teknikindustrin omfamnar. Det brukar handla om hur ny teknik och små bolag på kort tid kan påverka en hel marknad. Så även om IFA fortfarande fokuserar mycket på traditionella konsumentprylar är det tydligt att mässan ägnar extra mycket fokus åt smarta högtalare, röstgränssnitt och artificiell intelligens. Bland annat är Amazon och Huawei inbjudna som officiella IFA-talare. Google har en stor utomhusmonter som ska demonstrera deras Home-högtalare.

– Dagens innovation för med sig förändring på ett sätt som saknar motstycke. Vi står på randen till inte bara en, utan många teknikrevolutioner. Och jag spår att var och en av dem blir större än it-revolutionen på 90-talet, eller mobilrevolutionen de senaste årtiondena. Det är till exempel 5g, röstgränssnitt och det med allra störst potential – ni förstår vad jag talar om – artificiell intelligens, säger Christian Göke.

Utöver detta har Messe Berlin avsatt ett stort område till att blicka framåt mot 2024. Där ska vi bland annat få träffa våra ”robotersättare” och lära oss hur man lever i en värld där allt och alla är sammankopplade. Och på tal om robotersättare så är schackspelaren Garry Kasparov en av talarna. Kasparov är numera säkerhetsambassadör för Avast och ska tala på temat ”mänskligt ansvar möter ai-beslut”.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt