IEA: Förnybar el växer så det knakar – men inte tillräckligt

2021-12-03 12:34  

Nära 95 procent av all ny elproduktion som byggs fram till 2026 kommer från förnybara energikällor. Det spår det internationella energiorganet IEA. Men det räcker inte för att nå nettonollutsläpp 2050.

Produktionskapaciteten för förnybar el växer snabbare än någonsin över hela världen, skriver IEA, och förutspår ett nytt rekordtillskott i år om mer än 290 GW.

IEA gör sia prognos i rapporten Renewables 2021, vars analys sträcker sig till 2026.

Till 2026 tros världens produktionskapacitet för förnybar el stiga mer än 60 procent från 2020 års nivå, till över 4 800 GW. Det är lika mycket som dagens globala produktionskapacitet från fossila källor och kärnkraft ihop.

Förnybar elproduktion tros stå för nära 95 procent av ökningen i global kapacitet till 2026. Enbart solceller kommer att stå för mer än hälften.

Arkivbild. Foto: Schalk van Zuydam/AP/TT

Utvecklingen får skjuts av de skärpta energimål som har meddelats före och under FN:s klimatmöte Cop26.

– Det här årets rekordstora tillskott av förnybar el om 290 GW är ännu ett tecken på att en ny global energiekonomi håller på att utvecklas. De höga priser på varor och energi som vi ser i dag ger förnybarindustrin nya utmaningar, men höjda priser på fossila bränslen gör också förnybara energikällor mer konkurrenskraftiga, säger IEA-chefen Fatih Birol i ett pressmeddelande.

Höga varupriser kan ge förseningar

De förnybara energikällorna spås växa i alla geografiska regioner. Kina är det land som adderar störst produktionskapacitet. Landet väntas nå 1 200 GW total vind- och solkraftskapacitet 2026, vilket är fyra år före det nuvarande målet om 2030.

– Kina fortsätter att visa sina styrkor inom ren energi, med en expansion av förnybara energikällor som tyder på att landet mycket väl kan nå en topp i koldioxidutsläpp före 2030, säger Fatih Birol.

Internationella energiorganets chef Fatih Birol. Foto: Michel Euler / AP / TT

Indien är däremot det land som snabbast utökar sin kapacitet för förnybar elproduktion. Landet förväntas dubbla sina nya installationer jämfört med 2015–2020.

Även i Europa och USA tros utvecklingstakten öka ordentligt jämfört med den förra femårsperioden. Tillsammans svarar Kina, Indien, Europa och USA för 80 procent av expansionen av förnybar produktionskapacitet i världen.

IEA förväntar sig att den rekordstora tillväxten av förnybara energikällor kommer att förverkligas trots dagens höga priser på varor och transporter. Men om varupriserna ligger kvar på höga nivåer fram till slutet av nästa år kan det bli förseningar. Då kan investeringskostnaden för vindkraft gå tillbaka till 2015 års nivåer medan tre års kostnadsminskningar för solkraft raderas ut.

Men trots den höga takten i utbyggnaden av förnybar elproduktion bedömer IEA att det inte räcker för att nå nettonollutsläpp globalt i mitten av århundradet. Det skulle kräva en tillväxt av förnybar produktionskapacitet 2021–2026 som är nära dubbelt så snabb som IEA-rapportens huvudspår.

Linda Nohrstedt

Mer om: Förnybar el IEA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt