Idén var på väg att falna – då kom undsättningen 

2021-10-28 12:42  

Den genialt enkla idén fanns. Men Nordic Quick Systems båda medgrundare höll på att drunkna i legojobb. Då kom räddningen. 

Idén om ett kedjehjul med utbytara tänder uppstod när Nicklas Jadinge arbetade som maskinoperatör på Härdteknik i Piteå AB. Bland kunderna fanns beställare av kedjehjul, det vill säga den typ av maskinelement som driver kedjetransportörer på bland annat sågverk och kraftvärmeverk. 

Kedjehjul är otympliga, vanligen mellan en halvmeter och en meter i diameter och kan väga över hundra kilo.  

– Vi hade ju alltid en travers när vi hanterade dem, men sådana finns ju inte att tillgå överallt, säger Nicklas Jadinge.

Läs mer: 33-listan 2021: Här är Sveriges bästa teknikstartups

Kedjehjulen byts med jämna mellanrum

Kedjehjulen är slitagedelar som måste bytas ut med jämna mellanrum, vanligen en gång per år. Det kan innebära långa stillestånd i produktionen och är ett potentiellt riskfyllt moment.

Nickas Jadinge tänkte att det borde gå att byta bara själva tänderna snarare än hela hjulet. 

Roterbara och utbytbara slitagedelar. Foto: Nordic Quick Systems

Han presenterade idén för kollegan Niclas Granström Anundi, som nappade. De startade företaget Nordic Wear Parts 2015, med tanken att producera och sälja kedjehjulet.  

– Vi fick en och annan kund rätt fort, men blev snabbt överrösta med legojobb för andra kunder. För att kunna driva verksamheten fokuserade vi på att dra in pengar genom legojobben. Det kändes inte så kul, säger Nicklas Jadinge.

Arctic Business Incubator

Efter några år kom de i kontakt med företagsinkubatorn Arctic Business Incubator (ABI). 

– Den tog oss under sina vingar, gav oss utbildning och lärde oss att utveckla idén, säger Nicklas Jadinge. 

På ABI kom de även i kontakt med Sammy Pergament, ekonom och marknadsförare med ett förflutet på bland annat Volvo Cars och inom Stockholms startupvärld. I samband med en föräldraledighet hade han flyttat upp till Piteå. 

– ABI parade ihop mig med Nicklas och Niclas. De båda har massor av erfarenhet av konstruktion och produktion, jag av marknad och sälj. Det började som ett konsultuppdrag finansierat av ABI, därefter delägarskap och anställning. Och sedan dess har de inte blivit av med mig!

Läs mer: 33-listan 2021: Det här skiljer oss från andra startuplistor

Idén om kedjehjulet placerades i bolaget Nordic Quick Systems (NQS) som grundades 2019. Sedan dess har bolaget även gjort ett inkråmsköp av Nordic Wear Parts, som Nicklas och Nicklas ju startade redan 2015. 

Kedjehjulen finns nu installerade på flera anläggningar och användare vittnar om kraftigt kortade underhållsstopp – från åtta timmar till två. 

Nicklas Jadinge, Niclas Granström Anundi och Sammy Pergament, grundare av Nordic Quick Systems, med några av företagets utbytbara slitdelar i händerna.  Foto: Nordic Quick Systems 

Cykelavstånd till kunderna

De har enbart positiva erfarenheter av att driva startupbolag i Piteå. Det är nära till kunderna, med två massabruk och ett sågverk inom cykelavstånd. Samma sak gäller för entreprenörssfären i form av ABI, Almi, Norrlandsfonden och Invest in Norrland, till exempel.  

– Att hitta riskkapital har inte heller varit svårt, och vi tror inte att det kommer att vara det framöver. Jag vill nästan tro att det är en fördel att befinna oss där vi är, eftersom vi sticker ut lite, säger Sammy Pergament. 

Hur hittar ni inspiration? 

– Att få vakna upp på landet till frisk luft, tyst miljö och med familjen ger mig kraft. Jag reflekterar mycket när jag är ute och springer. Jobbmässigt är det också väldigt varierande arbetsuppgifter där jag träffar mycket människor, säger Sammy Pergament. 

– Det är nya utmaningar nästan varje dag. Det ger mig inspiration att stiga upp om morgnarna, säger Nicklas Jadinge och nämner även kollegorna som en viktig faktor. 

Om Nordic Quick Systems grundare 

Nicklas Jadinge 
Ålder: 51 år 
Bakgrund: Maskinoperatör 
Entreprenörsförebild: Ingen särskild, men hörde nyss en podd om uppfinnaren Håkan Lans som var inspirerande. 

Sammy Pergament 
Ålder: 36 år 
Bakgrund: Startupvärlden och Volvo Cars. 
Entreprenörsförebild: Främst andra startupbolag, och hur deras lösningar kan tillämpas i den traditionella bransch NQS verkar inom, till exempel digital försäljning. 

Niclas Granström Anundi 
Ålder: 32 år 
Bakgrund: Maskinoperatör 
Entreprenörsförebild: Jake Adams på Reef Builders.

Johan Kristensson

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt