Idén om att byta ut sin hjärna födde science fiction-roman

2018-04-19 06:00  
Science fiction-författaren och debutanten Pär Karlsson. Foto: Carl Bredberg

När andra förlag siktar in sig på ljudböcker fokuserar Dark North på pappersboken. Men försäljningsplattformen av debutanten Pär Karlssons neurothriller är enbart digital: Kickstarter.

Första försöket blev en framgång. Tanken var att samla och hylla nordiska dataspelskonstnärer. De som ligger bakom världarna som många spelare har vandrat genom via sina skärmar, men som inte fått uppmärksamhet för sitt konstnärliga arbete.

– Vi ville lyfta fram dem, inte som ett av 300 namn i en lista utan som konstnärer, berättar Robert Henrysson, projektledare för Dark North med lång bakgrund inom dataspelsbranschen.


Han och kompisgänget från Karlskoga lyckades med bedriften att få ut sitt förstlingsverk globalt. Nära 400 000 kronor samlades in via Kickstarter och bland backarna av den 280 sidor långa coffee table-boken ”The Dark North – Volume 1” fanns bland annat Markus Notch Persson.

Två år senare träffades vännerna på nytt, på biblioteket i Karlskoga. Nu var utvecklaren och barndomsvännen Pär Karlsson på plats, och han hade ett förslag.

Ljudboken ett massmarknadsformat

Omslag till science fiction-romanen ”Soft Matter”, som ges ut av Dark North via Kickstarter. Foto: Dark North

I en annan ända av förlagsbranschen råder för tillfället ett paradigmskifte. Ljudboksförlaget Storytel köpte härom året anrika Norstedts. Och på Albert Bonniers förlag råder turbulens till följd av ett starkare fokus på just ljudboken och digitala vägar för berättelser.

Det sägs att ljudboken är ett massmarknadsformat i betydligt högre grad än pocketboken. Intäkterna viker nedåt för den som inte hänger med.

Men för Dark North, som till hundra procent engagerar sig i digital försäljning, är det enbart pappersboken som gäller. Fokus ligger på att föra fram nordiska talanger – och att göra det med hjälp av sitt community. Och vad vill entusiasterna ha? Pappersböcker.

– Det är lite paradoxalt med ett digitalt projekt för att ge ut en pappersbok. Men det är så tydligt vad man får med boken. Folk är villiga att betala för känslan att få hem något i brevlådan, säger Robert Henrysson.

Filosofisk neurothriller

Det nya kickstarterprojektet heter Soft Matter och är en filosofisk neurothriller skriven av debutanten Pär Karlsson. Han satte samman det första utkastet till verket under National novel writing month (Nanowrimo), som är ett årligt återkommande nätprojekt för att få folk att sätta ihop 50 000 ord under november. Det var också dessa ord han visade upp på biblioteket i Karlskoga.

Han berättar:

– Jag hade en idé jag funderade på när jag var ute och sprang. Kan man göra en hjärntransplantation? Vad skulle det innebära rent identitetsmässigt? Jag skrev en historia om det, som jag sedan visade för mina vänner.

Pär Karlsson: ”Kan man göra en hjärntransplantation? Vad skulle det innebära rent identitetsmässigt? Jag skrev en historia om det.” Foto: Carl Bredberg

Till vardags arbetar han som utvecklare, vilket han tror kommer att märkas i boken, som är skriven på engelska.


– Det är science fiction men jag har försökt få in så mycket trovärdighet i historien som jag kunnat. Att jag är insatt i databehandling hoppas jag märks, säger Pär Karlsson som lyfter fram filosoferna och författarna Daniel Dennett, Oliver Sacks och Sam Harris som inspirationskällor.

Kickstarter har gett ut över 8 000 romaner

Kickstarter ger ut nästan ut lika många böcker årligen som de största internationella förlagen uppger The Guardian, som jämfört med bland andra Harper Collins och Simon and Schuster. Över en miljon människor har bidragit ekonomiskt till olika bokprojekt sedan starten 2009. Bland satsningarna som förverkligats var över 1 200 diktsamlingar och en bit över 8 000 romaner.

Vilket förstås har fått många kreatörer att vakna. Konkurrensen om backarnas slantar är därmed hård. Av de böcker som sökt ekonomiskt stöd via sajten har bara lite mer än var fjärde nått sina mål.

Pär Karlsson lyfter fram filosoferna och författarna Daniel Dennett, Oliver Sacks och Sam Harris som inspirationskällor. Foto: Carl Bredberg

Robert Henrysson på Dark North är en av dem som har lyckats nå ut:

– Vår intention har alltid varit att vända oss internationellt. Vi har valt att uttrycka oss på engelska. Inom science fiction och fantasy finns en global community där jag tror att vi kan ha chans att nå ut. Vi har 3 000 följare på Facebook redan nu och framöver vill vi vara en plattform för folk som är duktiga från Norden, så att inte var och en måste ha turen att lyckas breaka på egen hand.

Han tror att de större förlagen har något att lära från Dark North.

– Naturligtvis handlar det om att vara nära sitt community och inte låsa in sig på förlagskontoret. Kickstarter är en tillgängliggörande plattform. Det innebär att vi kan vara närvarande i vårt community. Vi inte bara ska se oss som ett team med dem som backar oss, utan vi är faktiskt ett team på riktigt.

Jörgen Löwenfeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt