Ica miljardsatsar på unikt automatlager med 1 000 plockrobotar

2018-05-15 06:00  

Livsmedelsjätten investerar i ny e-handelsplattform – och ett automatlager som kan styra upp till 1 000 plockrobotar genom att kommunicera med dem tio gånger i sekunden.

Hela detaljhandeln befinner sig i en kraftig omvandling till följd av internethandeln, som ändrar konsumtionsmönster och ökar konkurrensen mellan handlarna. Dagligvaruföretaget Ica bedömer att det förmodligen kommer att dyka upp internationella aktörer på den svenska marknaden, och att dessa sannolikt fokuserar på e-handel.

Därför investerar Ica omkring 1,1 miljarder kronor i ett nytt högautomatiserat lager och i en ny e-handelsplattform, med brittiska Ocado som leverantör. Därmed skrotar Ica på sikt sin egen e-handelsplattform.

– Det är en stor, långsiktig satsning som är väldigt viktig att göra. Hela kundgränssnittet kommer att vara fullt utbytt under 2021, säger Ica Sveriges vd Anders Svensson.

Sajt med fler finesser

Ica beskriver Ocados e-handelslösning som ”den för kunderna bästa som finns på marknaden idag”.

– Sajten som kunderna möter har en massa fler finesser, om man uttrycker det så, än vad vår nuvarande lösning har, säger Ica-Gruppens vd Per Strömberg.

För automatisering av e-handelns lagerhållning har Ica valt systemet Ocado Smart Platform (OSP).

– Enkelt uttryckt handlar det om plockrobotar som jobbar längs ett rutnät i taket, och i varje kvadrat av rutnätet finns ett antal lådor med varor. Varje enskild robot kan röra sig över hela lagerytan, säger Anders Svensson.

Robotarna kan också samarbeta som en ”svärm”, och skapa förutsättningar för att plocka en order på 50 varor inom ett par minuter.

”Världens mest komprimerade trådlösa nätverk”

I dagsläget rymmer Icas e-handelslager cirka 12 000 artiklar. Avtalet med Ocado betyder att man kan ha upp till 40 000 artiklar.

– För Ica är det viktigt att arbeta med ett brett sortiment för handlarna. Nu fångar vi den möjligheten även inom e-handeln, säger Per Strömberg.

Till exempel kan sortimentet omfatta receptfria apoteksvaror från Apotek Hjärtat, som Ica-Gruppen äger.

Ocado kallar det 4G-baserade OSP-systemet för ”världens mest komprimerade trådlösa nätverk”, som kan styra upp till 1 000 robotar genom att kommunicera med dem tio gånger i sekunden.

Ica kommer att behöva en lageryta på upp till 30 000 kvadratmeter, någonstans i Stockholmsområdet.

– Vi installerar inte systemet i ett befintligt lager, utan kommer att behöva en ny fastighet. Systemet är skalbart, och vi kommer att bygga ut det successivt efter starten 2022 allteftersom volymerna växer, säger Anders Svensson.

Så fungerar OSP-systemet:

Icas nya e-handel

Företaget bygger ett automatiserat e-handelslager i Stockholmsområdet, som ska stå klart 2022.

Under 2021 byter man till Ocados e-handelsplattform.

Den totala investeringen omfattar cirka 1,1 miljarder kronor.

Värdet på Icas nuvarande e-handelsplattform skrivs ned med 80 miljoner kronor.

Tommy Harnesk

Mer om: Ica

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt