IBM-chef: ”Vi ser lösningar för blockkedjor i varenda industri”

2018-11-29 06:00  
Marie Wiecke är blockkedjechef på IBM. Nyligen besökte hon Stockholm. Foto: Jörgen

IBM tror att blockkedjeteknik är nästa stora grej. Och den här gången tänker it-jätten inte missa tåget.

De första man tänker på när man tänker på molntjänster är Amazon Web Services och Microsoft. Det där plågar förmodligen IBM, som sett sig förbisprunget av mer snabbfotade aktörer.

Det är en av förklaringarna till att IBM bestämt sig för att satsa helhjärtat på blockkedjeteknik, i hopp om att den så hajpade metoden som gjorde bitcoin möjligt ska innebära nästa stora teknikskifte.

På kort tid har IBM:s blockkedjedivision svällt till 1 600 personer och bolaget skryter om 1 500 blockkedjerelaterade ”kundengagemang”. Det rör sig bland annat om pilotprojekt ihop med Walmart, Maersk och en rad andra tunga namn.

– Vi har lärt oss mycket genom detta, säger Marie Wiecke, blockkedjechef för IBM.

Vad har ni lärt er?

– Att man måste använda blockkedjor i rätt typ av affärssammanhang. Men också att man med en blockkedja måste se till hela ekosystemet. Vilken typ av deltagare vill du ha? Vilka kommer att vara dina tillitsankare? Om det ska ingå konkurrenter i ditt ekosystem, hur ser man till att säkra det som ska vara privat, och hur ser man till vilken data som ska delas? säger Marie Wiecke.

Läs mer: Så kan blockkedjan revolutionera all transport

Med tillitsankare menar Marie Wiecke en aktör som IBM, någon som i ett blockkedjenätverk ger nätverket trovärdighet. Det är dock en omstridd syn på designen av en blockkedja. En del kritiker anser att det IBM gör egentligen inte kan kallas blockkedja, eftersom den inte är helt decentraliserad utan styrs av vissa centrala aktörer som bland annat bestämmer vilka som får delta.

”Hajpen står i direkt relation till kryptovalutor”

IBM använder Linux Foundations Hyperledger, en blockkedjeplattform baserad på öppen källkod, så flitigt att det ibland framstår som om Hyperledger ägs av IBM. Företaget har också påbörjat ett mödosamt arbete med att integrera sina blockkedjelösningar med sin egen och andras molnplattformar, däribland AWS.

– En blockkedja-överallt-strategi tror vi är av yttersta vikt, säger Marie Wiecke.

Vilka av alla de projekt ni genomfört är du mest nöjd med?

– Oj. Vi har sett blockkedjelösningar för varenda industri. Men en som var riktigt tillfredsställande handlar om hur man använder blockkedjan för ickestatliga organisationer. Hur man kan spåra donationer till den tänkta mottagaren.

Ett annat exemple Marie Wiecke nämner är samarbetet med företaget Plastic Bank. Människor, primärt i utvecklingsländer, kan samla plast i utbyte mot en digital pollett. Transaktionen registreras på en blockkedja och polletten kommer användaren åt via en app i sin telefon. Den kan sedan växlas mot förnödenheter. Systemet anses vara lämpligare än att ge plastsamlarna kontanter, på grund av en hög risk för rån.

Utöver en diskussion om vad som kan kallas en blockkedja finns det också en som handlar om huruvida den bara är ett luftslott. Men Marie Wiecke tror att det mest handlar om ett missförstånd.

– Jag tror att det handlar om att folk tror att hajpen står i direkt relation till kryptovalutor. Men vårt engagemang har inget med stigande eller fallande priser på kryptovalutor att göra. Utan vi tror att digitala tillgångar är en viktig del av hur man ska använda en blockkedja. Men sedan kan det också handla om att folk har underskattat betydelsen av lagar och regler. Det här kan ju röra sig om ett ekosystem som omfattar ens konkurrenter, som passerar nationsgränser och som hänger på länders olika typer av reglemente. Det kan skapa osäkerhet.

Peter Ottsjö

Mer om: Blockkedja

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt