”I striden mot Fortnite har Apple mycket att förlora”

2020-08-19 06:00  
Fortnite. Foto: Epic Games

Först tog Apple bort Fortnite från App Store. Nu vill de stänga ute studion bakom spelet helt och hållet. En åtgärd som kan drabba fler än bara Epic. Men mest att förlora har Apple självt, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Striden mellan Apple och Fortnite-studion Epic tycks bli mer infekterad för varje dag som går. Nu har Apple för avsikt att från den 28 augusti inte längre ge Epic åtkomst till Apples utvecklarprogram. I praktiken skulle det innebära att Epic inte kan utveckla nya appar – eller uppdatera existerande appar – till Apples plattformar.

Men en sådan åtgärd skulle potentiellt sett kunna drabba långt fler utvecklare än Epic. Ett stort antal spel och andra typer av appar till Ios, operativsystemet till Iphone-enheter, använder nämligen Epics grafikmotor Unreal Engine. Om Epic – inklusive deras Unreal Engine-verksamhet – stängs ute från utvecklarprogrammet, är det oklart vad som händer med de appar där grafikmotorn används.

Epic har åtminstone sin tolkning av konsekvenserna klar för sig: ”det innebär en katastrof för den framtida Unreal Engine-verksamheten” eftersom ”utvecklare kommer att kommer att tvingas välja ett annat alternativ” till Epics grafikmotor. Citaten är från det juridiska dokument där Epic kräver att en domstol förelägger Apple att tillfälligt avstå från att vidta åtgärder mot Fortnite-studion, tills en rättslig prövning ägt rum.

Läs mer: Storbråket - därför har Apple raderat Fortnite från App Store

Vad den rättsliga prövningen går ut på kom i dagen förra veckan. Det började med att Epic via Ios-versionen av Fortnite beslöt att kringgå Apples regler för betalningar i App Store. Den så kallade ”Apple-skatten” på 30 procent av alla intäkter en app genererar togs ur ekvationen när Epic lät Fortnite-spelare betala direkt i appen.

Stämmer Apple

Apple svarade ögonblickligen med att ta bort Fortnite från App Store. Epic hade uppenbarligen räknat med det, för knappt hade spelet försvunnit ur Apples butik när Epic meddelande att man stämt Iphone-jätten för vad man anser utgör brott mot amerikanska konkurrenslagar. Epic är av uppfattningen att Apple med App Store har skapat ett monopol.

Frågan om techjättarnas ställning och amerikanska konkurrenslagar är synnerligen aktuell för tillfället. Det är bara veckor sedan den amerikanska kongressen kallade företag som Alphabet, Amazon, Facebook – och Apple – till utfrågning. Vid ett tillfälle fick Tim Cook, vd för Apple, frågan om hans företag någon gång hämnats på en utvecklare som offentliggjort sin frustration över App Store.

Läs mer: Apple vill stoppa litet bolags päronlogotyp

– Nej, vi hämnas inte och vi mobbar inte folk. Det går starkt emot vårt företags värderingar.

Det citatet har Epic tagit fasta på. Att avlägsna Epic, inklusive Unreal Engine, från utvecklarprogrammet, anses vara just den typ av vedergällning Tim Cook svurit på att Apple inte ägnar sig åt. ”Apple har aldrig hävdat att Unreal Engine brutit mot någon av Apples riktlinjer”, konstaterar Epic.

”Kan enkelt åtgärdas”

I dagsläget tycks inte Apple ha några planer på att ge sig utan strid. ”Vi vill väldigt gärna behålla företaget som en del av Apple Developer Program och deras appar på App Store...problemet Epic har skapat för sig självt kan enkelt åtgärdas om de uppdaterar sin app så att den återgår till att följa de riktlinjer företaget redan godkänt och som gäller för alla utvecklare”, skriver Apple i ett uttalande till tekniksajten The Verge.

Läs mer: Därför stoppas Microsoft och Google av Apple

Spontant kan det kännas tilldragande att ställa sig på Epics sida i den här striden. Här har vi en spelstudio som rycker ut till alla hunsade utvecklares försvar. Som dessutom inte ersatte ”Apple-skatten” med en ”Epic-avgift”: Fortnite-spelare kunde helt enkelt köpa samma digitala innehåll till ett lägre pris, den korta stund det nu varade.

Å andra sidan är det befängt att påstå att ett företag ska ha något slags universell rätt att utan några skyldigheter sälja sina varor i ett annat företags butik. Ännu mer befängt att utan avgift kräva att få utnyttja butikens skyltfönster för exponering. Som mellanhand saknar Apple inte kostnader för kommersen på App Store.

Och trots att Epic i en ironisk propagandavideo – som till och med sändes i Fortnite – porträtterar sig som en rättskaffens hjälte i kampen mot en maktfullkomlig tyrann (Apple), så är studion bakom Fortnite knappast någon underdog med alltid nobla avsikter.

Glorian har hamnat på sned även för dem emellanåt, som i fjol när företaget med Steam-konkurrenten Epic Game Store började teckna exklusiva avtal med spelutvecklare. Pc-konsumenter, vana vid att själva få välja plattform, insåg plötsligt att vissa titlar enbart bara skulle lanseras i Epics nya butik. Reaktionen på det blev, som brukligt när internetmobben sätter igång, inte vacker.

Samtidigt är det en fördel att Epic har en stor kista full med pengar. Företaget kommer att behöva ösa ur den om det tänker utkämpa en juridisk strid med Apple.

Apple har för mycket makt

För alla utanför Cupertino är det nog okontroversiellt att påstå att Apple har för mycket makt. Att de mer eller mindre godtyckligt kan hjälpa eller stjälpa en utvecklare. Att företaget, trots att Tim Cook vidhåller att så inte är fallet, gör undantag i sina riktlinjer för vissa företag, som Amazon till exempel. Att de 30 procent de kräver av alla intäkter som en app genererar är i saltaste laget.

Sanningen är dock att de intäkterna  har blivit allt viktigare för Apple, speciellt när folk inte köper nya Iphones med samma frenesi som på den gamla goda tiden. Pengar från Pokémon Go, Candy Crush och Fortnite har gjort mycket för den nedersta raden de senaste åren.

Det är alltså en extra öm tå som Epic ställt sin känga på. Och det är inte bara Epic som trampar på den. Utöver Epics stämning så har den amerikanska kongressen Apple på sin radar. Även i EU utreds Apple för brott mot konkurrenslagarna. Bland de som säkerligen kan räknas till Epics sympatisörer är svenska Spotify.

– Apple äger stadion, är domare, och spelar på ena laget samtidigt. Man använder den positionen för att gynna Apple Music gentemot Spotify, har Spotifys chefsjurist Horacio Gutierrez tidigare sagt till nyhetsbyrån TT.

Ägnar sig Apple åt brott mot rådande konkurrenslagar? Är deras verksamhet att betrakta som ett monopol? Om rättsväsendet drar den slutsatsen så har Apple mycket att förlora.

Peter Ottsjö

Mer om: Apple Fortnite

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt