I kroppens tjänst – han lade grunden till dagens styrkemaskiner

2018-05-26 06:00  

TEKNIKHISTORIA. Gustaf Zander trodde på fysisk träning och dess förmåga att hela människor från diverse problem. Men han såg en möjlighet till att nå längre än den traditionella gymnastiken. Han ville ta till maskiner för att stärka människan.

När Gustaf Zander föddes i Stockholm 1835 var fysisk träning knappast någon angelägenhet för folk i allmänhet. Det var något för militärer och atleter, ofta överlappande grupper, och specialister som dansare. Men det fanns en slags filosofisk skola, med inspiration från Tyskland och Frankrike, som satte stort värde på "fysisk fostran". En inflytelserik svensk representant var gymnastikpedagogen och skalden Pehr Henrik Ling som grundade Gymnastiska centralinstitutet.

Gustaf Zander utbildade sig till läkare i Uppsala, där han skrevs in som student 1855. Parallellt med studierna ledde han gymnastikövningar av och till. 1857 organiserade han gymnastik vid Zanderska flickpensionen, en skola som drevs av hans systrar.

All den gymnastiska verksamheten började ge honom idéer om att konstruera maskiner för att få till säkra och likformiga rörelser och för att isolera delar av kroppen i olika övningar. Under de närmaste åren experimenterade han med prototyper till olika apparater av trä, läder och järn.

Mekanisk sjukgymnastik

1865 kunde han öppna sin första anstalt för mekanisk sjukgymnastik i Stockholm. Den kallades "Medico-mekaniska institutet" och hade så småningom samlat på sig ett sextiotal av Zanders apparater.

Hans rykte började bli internationellt. 1876 fick han medalj för maskinerna vid en utställning i Philadelphia och det amerikanska intresset väcktes.

1893 beskrev han sina samlade rön kring sjukgymnastikapparater i verket "Die Apparate für mechanisch-heilgymnastische Behandlung und deren Anwendung". 1896 blev han ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien.

1906 hade någon form av hans institut för sjukgymnastik etablerats i 146 länder, och vid 1910 var de kostsamma maskinerna vanliga på spa-anläggningar och hotell, inte minst i USA.

Gustaf Zander avled 1920, och hans landvinningar förpassades till historien, eller assimilerades kanske snarare i den massa av träningsteorier och tillhörande redskap som växte fram under 1900-talet.

Påminner om Nautilus

På 1970-talet började den amerikanske mångsysslaren och uppfinnaren Arthur Jones intressera sig för styrketräning. Resultatet blev ett par dussin patent och en samling nyskapande träningsmaskiner som särskilt passade hans filosofi, "high intensity training". Den går i korta drag ut på att träna med hög belastning och längre viloperioder mellan passen. Han marknadsförde alltsammans i sitt företag Nautilus, och blev mångmiljonär. Först långt senare upptäckte någon att apparaterna var märkligt lika Gustaf Zanders 100 år gamla skapelser.

I en intervju sade Arthur Jones:

"Om jag hade känt till och förstått hans arbete hade jag sparat mycket tid och en förmögenhet, för karln var ett geni. Hans enda problem var att han var ett århundrade före sin tid, då få brydde sig om träning och ännu färre visste något om det.”

Tre generationer tävlande kroppsbyggare och motionärer har byggt vidare på Arthur Jones rön – och därmed åtminstone andligen på de principer som Gustaf Zander började klura ut som student för mer än 160 år sedan.

 

---

Det här är ett reportage från tidingen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt