I Icas nya jättelager ska robotar samarbeta i svärmar

2021-01-27 06:00  

Genom att samarbeta i grupper kan robotarna fylla en beställning på några minuter. Robotarna i det nya Ica-lagret ska röra sig i ett rutnät under taket och hissa ner gripdon som plockar ihop dina varor.

Ica investerar i ett nytt högautomatiserat lager och bygget är igång i Brunna logistikområde i Upplands Bro norr om Stockholm. Lagret väntas tas i bruk nästa år.

Partner är brittiska Ocado Group, som också levererar en ny e-handelsplattform till matjätten som lanseras redan i år.

Alex Harvey, chef för automation och avancerad teknologi på Ocado, räknar upp några nyckeltal som företaget räknat fram:

– När du går och handlar i en matbutik plockar du normalt 100 till 200 varor i timmen. Med vanlig lagerautomation i livsmedelssektorn plockas mellan 300 och 600 varor i timmen, men det kan ta tre timmar att plocka en typisk kundorder, säger han.

”Som att ha 100 personer som hämtar varor åt dig”

Med Ocados automationslösning, som Ica har valt, går det betydligt fortare.

– Att plocka en order kan ta fem minuter, eftersom robotarna rör sig i ett rutnät i stället för linjärt längs ett transportband, och eftersom de samarbetar i svärmar. Det är som om du skulle gå in i matbutiken, ställa dig vid kassan, och ha 100 personer som kommer med varor till din korg, säger Alex Harvey.

Robotarna färdas i en hastighet av fyra meter i sekunden, och passerar varandra med fem millimeters mellanrum. Allt styrs av ”The Hive mind”, som kommunicerar med varje enskild robot tio gånger i sekunden. Foto: Ocado Group

Rutnätet uppe vid lagertaket liknas vid ett jättelikt schackbräde, som Ocado kallar ”The Hive” (bikupan). Varje kvadrat i rutnätet motsvarar ett antal varulådor på lagergolvet. Robotarna – som liknar ”tvättmaskiner på hjul”, med Alex Harveys ord – rör sig genom nätet, och plockar med nedsänkbara gripdon beställda varor ur lådorna.

– Sedan tar de varorna till packstationer utanför nätet, där manuella packare tar över och fyller beställningarna, säger han.

Läs mer: Han driver bryggeriet helt själv – tack vare automatisering

Robotarna färdas i en hastighet av fyra meter i sekunden, och passerar varandra med fem millimeters mellanrum.

– Eftersom de rör sig så nära varandra, och för att underlätta svärmkollaborationen där flera robotar jobbar med en och samma order, är de inte autonoma utan styrs av ett orkestreringssystem, säger Clayton Aguiar, Ocados teknikchef och arbetsledare för installationen i Brunna.

Orkestreringssystemet kommunicerar med varje enskild robot tio gånger i sekunden och bestämmer vilka robotar som lämpligast plockar vilka artiklar, ur vilka lådor, till vilka beställningar.

Matsvinnet ligger på 0,4 procent

Att robotarna jobbar så tajt medför också vissa utmaningar i den fysiska installationen.

– Man vill förstås ha minsta möjliga toleranser i systemet, samtidigt som plattformen installeras i vanliga lagerbyggnader där betonggolvet kanske inte är exakt jämnt eller där det kan finnas andra små avvikelser. Men e-handel och livsmedel är verksamheter med låga vinstmarginaler, och vi vill inte behöva installera våra system i ”Nasa-style buildings”, säger Alex Harvey.

Lagerbygget i Brunna inleddes 2018. Foto: Eireng Consulting

I automationssystemet ingår också ai-funktioner som hjälper detaljhandlaren med planering och verksamhetsoptimering över tid. Från sitt samarbete med den brittiska livsmedelskedjan Ocado Retail (se faktaruta) uppger Ocado Group att deras system har en leveransprecision på 99 procent, och att matsvinnet uppgår till 0,4 procent av den totala försäljningen.

Som jämförelse har Ica-Gruppen de senaste åren rapporterat ett matsvinn på 1,5 till 2 procent av totalförsäljningen.

Läs mer: Robothunden Spots nya uppdrag: Mäta strålning i Tjernobyl

Maskininlärning hjälper till att förutse kundernas shoppingvanor i förväg, för att minska mängden mat som hinner bli för gammal, och till exempel beräkna hur mycket av en viss vara man behöver ha hemma vid olika högtider. Systemet hjälper också till att optimera leveransbilarnas rutter för att minska antalet körda mil och timmar, säger Clayton Aguiar.

Ökar antalet artiklar till 50 000

Det nya robotlagret innebär att Icas e-handel, som tidigare omfattat cirka 12 000 artiklar, kan gå upp till närmare 50 000 olika varor.

– Vi bygger digitala tvillingar av fullständiga lager, komplett med beräkningar: vad händer med beställningarna vid jultid, vad händer om ett visst fel uppstår, och så vidare. Allt har simulerats i förväg, innan det fysiska lagret konstrueras, säger Clayton Aguiar.

Robotarna lämnar backarna med varor vid manuella packstationer utanför rutnätet (bild från Icas befintliga e-handelslager i Jordbro). Foto: Björn Dalin/Ica-gruppen

Icas investering överstiger en miljard kronor. Livsmedelskedjan ville förstås försäkra sig om att lösningen fungerar tillfredsställande innan de fattade sitt beslut.

– Vi visade dem en video av verksamheten på ett verkligt lager, parallellt med den digitala tvillingen av samma lager. Vi körde igenom en hel arbetsdag och på kvällen avvek tvillingen bara med en procent från det verkliga lagret – inräknat alla små variationer som oundvikligen följde med de manuella delarna av hanteringen, säger Clayton Aguiar.

Det modulära lagret i Brunna installeras i flera steg, och fullt utbyggt kommer det att omfatta upp till 1 000 robotar i ett rutnät stort som en dryg fotbollsplan.

Men ur Ocados perspektiv är lagret i Brunna inte anmärkningsvärt stort. Bland deras tidigare installationer finns ett lager i Londonstadsdelen Erith, med omkring 3 000 robotar.

Förutom i Erith har Ocado installerat sitt system i ett lager tillhörande kanadensiska Sobeys, och i ett tillhörande franska Casino Groupe. Clayton Aguiar betonar att systemet hela tiden uppgraderas – exempelvis är 4g-protokollet som används i Brunna helt nytt från tidigare generationer.

– Vi lär oss mer och mer hela tiden. Det vi bygger åt Ica nu, kommer att vara bättre än de installationer vi redan gjort hos andra partners, säger han.

Ica investerar 1,1 miljarder kronor

Ica bygger ett nytt lager i Brunna, med automationslösningen Ocado Smart Platform som kommer att omfatta upp till 1 000 robotar. Det ska stå klart 2022, men redan under 2021 byter man till Ocados e-handelsplattform.

Den totala investeringen uppgår till cirka 1,1 miljard kronor och låter Icas e-handel, som tidigare omfattat runt 12 000 artiklar, närma sig 50 000 olika varor.

Ocado Group växte fram ur den onlinebaserade detaljhandelskedjan Ocado Retail. Under tidigt 2000-tal började man automatisera lagerverksamheten med hårdvara från externa leverantörer, men efterhand började man utveckla egna tekniklösningar.

I dag sysselsätter Ocados tekniksida närmare 3 000 personer och utvecklar robotar, automatlager, prognos- och dirigeringssystem, maskininlärning för kundtjänst och för upptäckt av bedrägerier, hemsidor, appar med mera åt både Ocado Retail och andra aktörer i detaljhandeln.

Företaget har tecknat avtal med livsmedelskedjorna Kroger (USA), Bon Preu (Spanien), Aeon (Japan) och Coles (Australien). Ocado uppger att de kommer bygga 54 automatlager åt sina partners i detaljhandelssektorn under de närmaste tio åren.

Partnerskapet med Ica innebär Ocados första steg in på den nordiska marknaden.

Tommy Harnesk

Mer om: Lager Ica

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt