Huaweis 5g-chef: ”Vi har aldrig påträffats med någon bakdörr”

2020-03-03 06:00  

Huawei är bäst på säkerhet. Det är budskapet Ny Teknik får när vi träffar 5g-chefen Chaobin Yang.

Att garantera säkerheten i ett 5g-nätverk är en utmaning, medger Chaobin Yang, 5g-chef för Huawei. Samtidigt hävdar han att det skandalomsusade företaget inte är förmögna att utnyttja några sådana risker.

– Det är inte möjligt och Huawei har inte förmåga att kringgå kontrollerna för att få tillgång till operatörernas nätverk utan att det skulle upptäckas av brandväggarna, säger Chaobin Yang.

Ny Teknik träffar Chaobin Yang på Huaweis splitternya kontor i Solna. Det är beläget bara några hundra meter från ECDC:s högkvarter, vilket känns passande just den här dagen. ECDC står för Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar. Både Ny Teknik och Huawei hade planerat att vara i Barcelona vid tiden för intervjun, men osäkerheten kring det nya coronaviruset gjorde att mobilmässan Mobile World Congress fick ställas in. Den Huawei-delegation som skickats till Europa fick åka på turné istället.

Europa håller dörren på glänt

Mobile World Congress hade annars varit en möjlighet för Huawei att ge bilden av att allt är business as usual, trots att uppgifterna om företagets påstådda samröre med den kinesiska regimen fått många europeiska länder att vackla i sina planer för utbyggnaden av 5g-nätverk.

Störst ambivalens har Tyskland visat. Förbundskansler Angela Merkel tycks vara ovillig att neka Huawei tillträde i 5g-nätverken, en inställning landets underrättelsetjänst och ett antal tyska beslutsfattare inte delar.

Läs mer: Nokia först ut med heta 5g-tekniken

De senaste månaderna har det dock kommit tecken på att Europa håller dörren öppen för Huawei, om än bara på glänt. I färska riktlinjer från EU finns inga specifika rekommendationer om förbud mot någon leverantör. England har bestämt – trots ihärdiga påtryckningar från USA – att Huawei kan få en begränsad roll i bygget av landets 5g-nätverk. Och Sverige har uppdaterat lagen om elektronisk kommunikation för att stärka 5g-skyddet. Men Huawei är välkommet så länge den svenska operatör som anlitar det kinesiska företaget får grönt ljus av Säpo, Försvarsmakten och Post- och telestyrelsen.

Något som inte borde vara ett problem, enligt Chaobin Yang.

– Under de senaste 30 åren har Huawei anlitats av över 500 operatörer över hela världen och vi har anlitats av 200 av Fortune 500-företagen. Under dessa tre årtionden har vi aldrig påträffats med någon form av bakdörr eller med någon form av säkerhetsintrång. När det gäller säkerhet så har Huawei visat bäst resultat av samtliga leverantörer. Och när det gäller USA:s påståenden om bakdörrar så har de inga bevis och de har aldrig lyckats demonstrera några bevis, säger Chaobin Yang.

Här nämner Chaobin Yang specifikt något som kallas ”lawful interception interfaces” och förklarar hur Huawei följer branschstandarder satta av organisationer som ETSI (European Telecommunications Standards Institute) och 3GPP (3rd Generation Partnership Project). Lawful interception interfaces handlar om teknisk apparatur som möjliggör laglig, hemlig, avlyssning av exempelvis data- och telekommunikation.

Skälet till att Chaobin Yang tar upp detta har att göra med en artikel i Wall Street Journal publicerad 12 februari. De uppgiftslämnare som Wall Street Journal talat med hävdar att Huawei tillverkat och utnyttjat sådan apparatur utan operatörernas kännedom. I artikeln framgår det också att amerikansk underrättelsetjänst ska ha delat den här informationen med kolleger i Tyskland och England.

Läs mer: Inga amerikanska skattepengar till köp av Ericssonaktier

Efter publiceringen kom Huawei med en kraftfull dementi och påminde om att USA (tack vare svensk teknik!) precis ertappats med just den sortens spioneri landet anklagat Huawei för.

– Detta visar hur USA fortsätter att sprida ogrundade anklagelser utan bevis och försöker att flytta fokus från sin inblandning i spioneri mot hundratalet länder genom företaget Crypto AG, vilket Washington Post och tyska ZDF har avslöjat. Det är med råge kanske den största underrättelseskandalen genom tiderna, sa Kenneth Fredriksen, chef för Huawei i Norden och Baltikum, i ett pressmeddelande.

”Huaweis roll som telekomleverantör är att leverera utrustning som följer 3GPP/ETSI-standarder, precis som alla andra leverantörer. Vi är skyldiga att följa industristandarder för laglig avlyssning som 3GPP:s TS 33.128 för 5g. Där börjar och slutar Huaweis åtaganden när det gäller laglig avlyssning”, står det i dementin.

– Vi sysslar inte med forskning och utveckling av avläsningsutrustning, konstaterar Chaobin Yang.

”Du kanske använder en Apple-telefon”

Huaweis 5g-chef har tidigare indikerat att den lämpligaste metoden för att skingra misstankarna om företaget är att på teknisk väg demonstrera att det vore omöjligt för Huawei att spionera i ett 5g-nätverk. När Ny Teknik frågar hur det skulle gå till får vi ett kryptiskt ickesvar.

– Det är en allmän utmaning för alla kommunikationsnätverk. Du kanske använder en Apple-telefon och den kanske är kopplad till en Ericsson-basstation via ett Nokia-transportnät som är förbundet med ett Cisco-corenätverk. Kanske använder du Facebook för den anslutningen. Det är många spelare i ekosystemet så säkerheten i nätverket hänger på alla dessa industriaktörer. Med vårt engagemang i internationella standardiseringsorgan förespråkar Huawei cybersäkerhet av hög kvalitet.

I skuggan av det geopolitiska slag som utkämpas om den nya generationens mobilteknik går det att hitta exempel på sådant Huawei förmodligen hellre pratar om. I Schweiz, till exempel, har operatören Sunrise tillsammans med Huawei byggt ett 5g-nät med täckning och prestanda vi i Sverige än så länge bara kan drömma om. Sunrise förser redan 426 städer med 5g, och operatören har börjat rulla ut i Zürich, Bern och Genève.

Läs mer: PTS: 5g-auktion i oktober – inget Huawei-förbud

Under förra hösten invigde Sunrise och Huawei ett gemensamt innovationscentrum. I samband med det berättade Huawei att Sunrises 5g-nät redan används på schweiziska fabriksgolv, för tillämpningar i jordbruket och under evenemang på arenor. Sunrise blev första operatör att erbjuda en molnbaserad spelstreamingtjänst för titlar i 4k-upplösning.

– Vi erbjöd Sunrise vår innovativa lösning för att hjälpa dem i förberedelserna med att sjösätta ett 5g-nätverk. Och enligt (oberoende konsultbolaget) P3:s test kan Sunrises 5g-nät anses vara det bästa i Schweiz, både vad gäller hastighet och täckning, säger Chaobin Yang.

Ericsson skulle säkert ha synpunkter på det där. Huaweis största rival såg till att Sunrise-konkurrenten Swisscom blev först med 5g i Schweiz och även den operatören har börjat rulla ut i stora delar av landet.

Hård kamp mellan Ericsson och Huawei

Men trots alla bakslag för Huawei så går det inte att utse någon vinnare i kampen mellan de båda giganterna. Chaobin Yang uppger att Huawei nu har 90 kommersiella kontrakt och den senaste uppgiften från Ericsson är 78 – men det är siffror som måste uppdateras mer eller mindre varje dag nu när allt fler länder står redo att bygga nya nät.

– Utvecklingen går snabbt, säger Chaobin Yang.

Däremot finns det än så länge inga konkreta indikationer på vilka typer av nya tillämpningar som kommer att slå igenom stort med 5g. Jo, vi vet förstås att 5g blir snabbare, har större kapacitet och kan erbjuda ultralåg fördröjning. Vi vet att den lär bli minst lika användbar för industrin som för vanliga användare. Men vi har än så länge inte sett någon ny variant av Uber, Spotify eller Facebook ta vara på dessa möjligheter.

– Det är samma fråga vi får inför varje ny generation av mobilteknik. Applikationerna som ska köras på nätverket hänger på ansträngningarna från aktörer genom hela värdekedjan. Men virtual reality tycks vara en möjlig applikation, något vi nu ser i Sydkorea. Det var svårt att köra vr på 4g-nätverk, säger Chaobin Yang.

Peter Ottsjö

Mer om: 5g Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt