”Huawei Mate 20 är marknadens kraftfullaste telefon – vad ska det vara bra för?”

2018-10-17 13:15  

Huawei har släppt en serie nya lovande telefoner och vässar prestandan med ett nytt kraftfullt chip för mobiltelefoner. Men varför har mobiltillverkarna hakat upp sig på hårdvaran, undrar Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

På tisdagskvällen visade Huawei upp sina senaste flaggskepp: fyra nya mobiltelefoner i Mate 20-serien. Stora skärmar, många kameror, rejält batteri på 4 200 mAh var några av dragplåstren.

Dessutom är Mate 20 Pro först på marknaden med en fingertrycksavläsare inbyggd i skärmen. Ett stort uppköp från att lägga sensorn på hemknappen eller mobilens baksida om du frågar mig.

En annan kul gimmick är att Mate 20 inte bara har trådlös laddning – telefonen kan användas för att ladda upp andra prylar med trådlös laddning. Har en kompis rött batteri och ditt är fulladdat? Dela med dig!

Läs mer: Apple och Huawei har nått drömgränsen med 7-nanometerchip – kan transistorer ens bli mindre nu?

Men mest av allt har Huawei under hela hösten snackat prestanda.

Musklerna i mobilen kommer från Huaweis nya chip Kirin 980. Tillsammans med A12 Bionic i nya Iphone-modellerna är Kirin 980 först med transistorer i storleksordningen 7 nanometer. Det betyder att Huawei kan trycka in fler transistorer i processorn och därmed öka prestandan i telefonen. Hela 6,9 miljarder stycken, för den som håller räkningen.

Enligt Huaweis reklamtexter är chipet 75 procent snabbare än förra årets modell och ”det mest kraftfulla och intelligenta” i någon telefon. Mycket tyder på att de har rätt på den punkten.

Samtidigt väcks funderingar kring varför mobilen behöver det här prestandaklivet. Jag undrar om Huawei har samma dilemma. De trycker på specifikationerna, men ingenstans i säljtexten från pressmeddelandet kan jag utläsa varför jag behöver 6,9 miljarder transistorer i fickan – förutom att det ger en mer ”smooth” användarupplevelse.

Det ska sägas att mönstret går igen från Apples lansering av Iphone XS för en månad sedan. Den nya processorn A12 Bionic hyllades till skyarna utan att vi fick någon riktig förklaring till hur den skulle användas.

Utveckling för miljö och plånbok

Samtidigt vill Apple ge sken av att en Iphone ska hålla längre än ett par år. Nya IOS-uppdateringar kommer att fortsätta släppas till äldre telefoner. Senaste IOS 12 finns att ladda ned till minst sagt lastgamla Iphone 5S och genom optimerad mjukvara ska den gamla reliken från 2013 dessutom få rejält bättre prestanda. Så den fem år gamla mobilen kommer att kunna köra i stort sett samma appar som en splitterny Iphone XS Max som kostar skjortan.

Läs mer: Huaweis nya mobilchipp är rena monstret

Och det här är verkligen en positiv utveckling både för miljön och din plånbok. Men när flera generationer telefoner ska få i stort sett samma funktioner talar det för att toppmoderna chip inte är det viktigaste längre.

En konkret förbättring med de nya superintelligenta processorerna är att du kan ta mycket bättre bilder. Huawei, Apple och Samsung har alla utnyttjat framstegen i processortekniken för att kunna lägga på effekter, ta bilder i sämre ljusförhållanden och automatiskt stabilisera bilder och filmer.

Med hjälp av Mate 20:s trippla kameror och avancerade chip ska det dessutom gå att 3d-skanna föremål och föra in dem i virtuella miljöer. Och nu visar Huawei upp sina emojis som kan modelleras efter ditt ansikte. Man kan säga att funktionen har vissa likheter med Apples animojis.

Läs mer: ”Huaweis P20 Pro får mig att tänka på mobiltelefonins död”

Spelen ska också flyta bättre, och visst ser jag en poäng med att mobila Fortnite-spelare kan njuta av en högre upplösning, kortare laddningstider och fler bildrutor i sekunden.

Något som Apple talat sig varmt för och som Huawei säkert också har siktet inställt på är ar, förstärkt verklighet. Det vill säga möjligheten att projicera bilder och animationer i verkliga miljöer. Det är en marknad som väntas växa snabbt med alltifrån spel till inredningsverktyg – och här kommer prestandan faktiskt att spela en viktig roll.

Sedan är det förstås aldrig fel med en snabbare processor eller mer optimerad hårdvara generellt, om du har en tjock plånbok i alla fall. Om inte annat kan det tala för att telefonen håller sig pigg och snabb flera år fram i tiden.

Men om du plockar valfri Android i mellansegmentet från butikshyllan kommer Instagram, Candy Crush och Spotify flyta tillräckligt ”smooth” för merparten av oss alldeles oavsett hur många transistorer som sitter på chipet.

Mate 20 - ett namn, många mobiler

Mate 20 är inte bara en telefon utan en hel familj av nya mobiler från Huawei. Under tisdagen visades Mate 20, Mate 20 Pro, Mate 20 X och Mate 20 RS. Sedan tidigare finns även lillebrorsan Mate 20 Lite.

Specifikationer:

Chip: Kirin 980

Ram: 4/6 GB (Mate 20), 6 GB (20 Pro, 20 X)

Lagringsminne: 128 GB

Skärmstorlek: 6,53 tum (Mate 20), 6,39 tum (Pro), 7,2 tum (X)

Batteristorlek: 4 000 mAh (Mate 20), 4 200 mAh (Pro), 5 000 mAh (X)

Huawei Mate 20 Pro verkar vara den av telefonerna som kommer först till Sverige. Den finns att köpa från den 5 november och kommer att ha ett instegspris på 9 990 kronor.

Simon Campanello

Mer om: Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt