Huawei levererar tekniken till Tres 5g-nät i Stockholm

2019-12-17 11:02  

Trots debatten om säkerhetsrisker används kinesisk teknik i Sveriges första publika 5g-nät. ”Det finns ingen ökad risk i det här 5g-nätet”, säger Tres teknikdirektör Per Stigenberg.

Igår lanserade operatören Tre det första 5g-nätet för konsumenter i Sverige. Nu kan Ny Teknik bekräfta att både radioutrustningen i basstationerna och de routrar som skickas ut till konsumenter kommer från det kinesiska telekombolaget Huawei.

Med anledning av Kinas nya underrättelselag, som många experter menar kan tvinga kinesiska bolag att hjälpa statlig underrättelsetjänst, har flera länder valt att stoppa Huawei från att leverera teknik till mobilnätet. Men Tre menar att de kunder som kommer att koppla upp sig mot det nyinrättade 5g-nätet i Enskede i södra Stockholm inte behöver känna sig oroliga.

– Det finns ingen ökad risk i det här 5g-nätet jämfört med något annat nät i Sverige. Vi ställer höga säkerhetskrav på vårt nät och på alla leverantörer och följer alla regler och riktlinjer som finns, säger Tres teknikdirektör Per Stigenberg till Ny Teknik.

Hur kommer det sig att ni valde Huawei som leverantör för det här nätet?

– Huawei var de som snabbast kunde leverera enligt de krav vi ställde, och i just det här området nära vårt kontor använder vi Huaweis utrustning i 4g-nätet. Då blir det tekniskt enklast rent praktiskt att också bygga 5g-nätet med Huawei.

Läs mer: Tre lanserar Sveriges första publika 5g-nät

Kan byta leverantör i framtida 5g-utbyggnad

Tre betonar att Huawei i dagsläget bara har valts som leverantör till utbyggnaden av nätet i södra Stockholm. Inför den större 5g-utbyggnaden, som är planerad till nästa år, kommer bolaget att göra en ny upphandling.

– Bara för att vi valde Huawei här är det inte självklart att vi bygger 5g med dem i den stora utrullningen. Vi kommer att gå ut med en ny stor upphandling där vi tittar på olika leverantörer och där kommer vi att ta hänsyn till alla regler och riktlinjer som svenska myndigheter sätter upp, säger Per Stigenberg.

Läs mer: Den svenska 5g-utbyggnaden i limbo: ”Vi är besvikna och frustrerade”

Vid årsskiftet träder ändringar i Lagen om elektronisk kommunikation (LEK) i kraft. Lagändringarna tillkom efter en hätsk internationell debatt om det är säkert att låta kinesiska bolag som Huawei leverera teknik till så kritisk infrastruktur som mobilnätet.

Den nya lagen innebär bland annat att PTS ska hålla samråd med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten innan de kan ge nya tillstånd.

Just nu pågår en dialog mellan de berörda myndigheterna om hur lagen ska tolkas och hur samråden ska gå till. Dessa ska under nästa år mynna ut i nya riktlinjer för operatörerna i samband med att frekvenser i 3,5 GHz-bandet ska auktioneras ut. Det är först då den svenska 5g-utbyggnaden kan ta fart på allvar.

Simon Campanello

Mer om: Huawei 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt