Hooverdammens nya uppgift: lagra förnybar energi

2018-08-23 06:00  

Bygget av vattenkraftverket Hooverdammen i USA var en stor ingenjörsbedrift på sin tid, i början av 1900-talet. Nu finns planer på att bygga om den så att den kan lagra överskottsenergi från sol- och vindkraft.

Hooverdammen ligger vid Coloradofloden, på gränsen mellan Nevada och Arizona, och uppfördes för att förse miljontals hem och företag med el.

Nu står den i fokus för en av 2000-talets stora utmaningar: att lagra överskottsel från solparker och vindturbiner.

Los Angeles vatten- och kraftbolag, LADWP, vill utrusta den med en rörledning och pumpstation som drivs av sol- och vindkraft, rapporterar New York Times.

Ombyggnaden beräknas kosta ungefär tre miljarder dollar. Pumpstationen, som ska ligga nedströms, ska reglera vattenflödet genom dammens generatorer och skicka vatten tillbaka till reservoaren så att ny el kan genereras när efterfrågan är stor.

På så sätt kan dammen fungera som ett energilager, som av många ses som nyckeln i omställningen till förnybar energi.

Målet är att dammen ska vara ombyggd och klar 2028.

– Hittills ser det möjligt ut. Det ser hållbart ut och det ser rent ut, säger Eric M Garcetti, borgmästare i Los Angeles, till New York Times.

Men det finns en del hinder på vägen. Miljömässiga farhågor har väckts och motstridiga intressen finns hos dem som använder floden för dricksvatten och friluftsliv.

Dammen ska fungera som ett energilager

Längre ner längs Coloradofloden, i Bullhead City och Laughlin, påverkas vattennivåerna på vissa sträckor av när dammluckorna öppnas och stängs. En del invånare oroar sig över ett förändrat vattenflöde.

– En idé som den här måste klara mycket mer än ingenjörsmässig genomförbarhet. Den måste kritiskt granskas miljömässigt, politiskt och ekonomiskt, och det kommer sannolikt att bli det stora problemet, säger Peter Gleick, medgrundare av tankesmedjan Pacific Institute, till New York Times.

Idén att lagra energi genom att pumpa vatten till högre höjd, för att sedan utvinna energin när vattnet släpps ner, är inte ny. Sverige har haft fyra pumpkraftverk. Men till exempel Vattenfall anser att det inte finns förutsättningar i Sverige för att investera i energilager och har därför valt att låta bli att rusta upp Juktans pumpkraftverk, som inte längre är i drift, något Ny Teknik har skrivit om.

Läs mer: Deras organiska solceller krossade gamla rekordet

För Hooverdammens eventuella ombyggnad har LADWP hittills gjort inledande genomförbarhetsstudier. Men eftersom dammen finns på federal mark måste inrikesdepartementet ge sitt godkännande innan projektet kan gå vidare.

Och på inrikesdepartementet har man ännu inte tagit ställning.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt