Hit kommer företag för att få tillgång till Swerims lasersvetsar

2018-12-14 06:00  

Värmebehandling, skärande bearbetning, mekaniska egenskaper och inte minst lasersvetsning i demonstratorskala. I det nyöppnade svetslabbet för både storbolag och små aktörer hjälp.

Ljudet av svetsknaster hörs från flera håll i nybildade forskningsinstitutet Swerims labbvåning i Kista. I ett av rummen installeras just en begagnad robot för punktsvetsning och mekanisk fogning.

”Pärlan” i deras testbädd för fogning är en splitterny lasercell: en 10 kilowatts fiberlaser samt laserkälla från IPG, med en ABB-robot som styr laserskäroptik från Precitec och lasersvetsoptik från Permanova.

– Här har vi nu två robotiserade forskningsceller där vi kan utföra produktionslik fogningsforskning för att lösa de problem som kan uppstå ute i industrin, säger Paul Janiak, gruppchef för fogningsteknik på Swerim.

Svetsningen övervakas med 50 000 bilder per sekund

Rummet är lasersäkrat och styrs utifrån – ingen får vara härinne medan svetsning pågår. Men processen övervakas med sensorer och höghastighetskamera, som har kapacitet för 50 000 bilder per sekund.

– Vi kan köra precis som de gör i fabrikerna, men eftersom vi inte har någon produktion så kan vi stoppa när vi vill för att djupdyka i vad som händer. Vi har möjligheten att prova oss fram till det bästa sättet att svetsa en viss komponent, och därför är det väldigt viktigt för oss att ligga i framkant med vår tekniska utrustning, säger Karl Fahlström, forskningschef på Swerim.

Läs mer: Uppsalaföretag lanserar ny 3d-printad hårdmetall

Hit kommer företag för att få tillgång till Swerims utrustning, kom­petens och personal, allt för att vidareutveckla sin kunskap, process eller produkt. Samarbetena varierar från kortare forskningsprojekt till långsiktiga partnerskap som sträcker sig över flera år.

Frågeställningarna kan kretsa kring sprickbildning i materialet, snäva toleranser som gör det svårt för robotarna att följa rätt svetsbana, eller vad som helst däremellan.

– Olika kunder har olika intressen, och vi jobbar väldigt kundstyrt. Vissa vill veta vad som händer med materialet när man lasersvetsar, och här har vi möjligheten att gå ner på nanometernivå. Andra kanske är mer intresserade av produktiviteten, vill veta hur processen kan gå snabbare, så vi kan arbeta med helt olika infallsvinklar i olika uppdrag. Det är väldigt varierat och roligt att jobba här, säger Paul Janiak.

Storbolagen Scania och Volvo – och småbolag

Bland de mer namnkunniga företag som tar del av tjänsterna kan nämnas Scania, SSAB, Gestamp och Volvo Cars.

– Men egentligen riktar vi oss minst lika mycket till små och medelstora företag, som till exempel överväger att göra en tung investering i dyr lasersvetsutrustning. Då kan de komma hit och prova och utvärdera innan de fattar sitt beslut, säger Paul Janiak.

Lasercellens svetsverktyg kommer från Permanova Lasersystem, tillsammans med inbyggnad och utrustning för laserskärning och verktygsväxling.

– Vi ser ett växande behov av lasersvetsning i industrin. Så för oss handlar det här om mer än att bara leverera utrustning, det är en sorts partnerskap även för oss, säger Permanovas försäljnings­ingenjör Erik Vännman.

Läs mer: De har tagit fram världens tåligaste legering

Permanovas eget labb är fokuserat på att hjälpa företag att prova ut processparametrar för lasersvetsning innan de investerar i egen utrustning, medan Swerim har helt andra resurser till djupanalys av process och resultat, som Erik Vännman uttrycker det.

– Här finns bra möjligheter att på ett tidigt utvecklingsstadium utveckla styrning och sensorik, till exempel. Kombinationen Swerim och Permanova är väldigt bra för svensk industri. Företag kan hos Swerim få hjälp med längre utvecklingsprojekt i tidigt stadium, där Permanova kommer in när företagen sedan ska bygga sin egen produktionscell, säger Erik Vännman.

Paul Janiak framhåller att Swerim även kan bidra med simulering och andra virtuella provningar.

– Industrin vill ju göra mer och mer i datorn, och där vill vi så­ klart också vara behjälpliga, säger han.

Swerim har fokus på metalliska material

Swerim sysslar inte bara med fogningsteknik. Här pågår även tillämpad forskning inom värmebehandling, skärande bearbetning, mekaniska egenskaper och numeriska metoder. Verksamheten sträcker sig från tillverkningsindustriforskning till gruvforskning, med huvudfokus på metalliska material.

– Oftast kommer kunderna hit till oss, men det händer även att vi åker ut till dem och tittar på deras process, säger Karl Fahlström.

Swerim fungerar även som en mötesplats för olika bransch­aktörer.

– Om exempelvis en tillverkare undrar varför ett visst material spricker när de använder det på ett visst sätt, då kanske en materialleverantör kan ge svaret. Kompetensen kommer inte alltid från oss, säger Karl Fahlström.

Det här är Swerim

Institutet är en sammanslagning av Swerea Mefos, och verksamheterna material- och processutveckling samt produktionsteknik vid Swerea Kimab. Resterande delar av Swerea har uppgått i Rise.

Swerim är till 80 procent industriägt, till 20 procent statligt ägt, och icke vinstutdelande.

Swerim erbjuder tillämpad forskning inom gruvteknik, processmetallurgi, material, tillverkningsprocesser och applikation, främst för gruv-, stål-, tillverknings- och övrig metallindustri.

Har 190 medarbetare på två orter i Sverige (Stockholm och Luleå). Majoriteten av medarbetarna är forskarutbildade eller har lång industriell bakgrund. Beräknad årsomsättning är 250 miljoner kronor.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt