Hett vatten ledde till störning på finskt kärnkraftverk

2020-12-11 17:07  

Det var varmt vatten som orsakade torsdagens störning på det finska kärnkraftverket Olkiluoto 2. Varför vattnet inte hade kylts ned är oklart.

Torsdagen den 10 december upptäcktes höga nivåer av joniserande strålning i kärnkraftverket. Enligt tillsynsmyndigheten Strålsäkerhetscentralen, Stuk, rörde det sig om ungefär tre gånger den vanliga nivån på 8 milllisievert som uppmättes på ångledningen.

– Tröskelvärdet för att initiera larmet är 20 millisievert, så det var någonstans över det, säger Tomi Routamo, biträdande direktör på Stuk, till Ny Teknik.

Ganska tidigt kom ägarbolaget TVO fram till att orsaken var rengöringsfiltret som ska rena vattnet i reaktorns kylsystem.

– Det ser ut som att felet uppstått i reaktorvattnets rengöringsfilter. Filtret ser ut att ha gått sönder och delar av dess radioaktivitet hamnat i reaktorn, sa Jarmo Tanhua, vd på TVO, tidigare till tidningen Yle.

”Någon sorts felfunktion i en ventil”

Filterdelarna bedöms ha lett till de förhöjda strålningsvärdena.

– En del radioaktivitet produceras i vattnet och filtermaterialet ökade produktionen av radioaktivt material, vilket ökade strålningsnivån, säger Tomi Routamo.

Filtret består av harts och föll troligen isär på grund av att det utsattes för mycket varmare vatten än vanligt. I normala fall ska vattnet som passerar genom filtret hålla ungefär 70 grader. Nu kan filtret i stället ha utsatts för 100 eller 150 grader.

Vattnet passerar värmeväxlare på sin väg till filtret. Varför vattnet inte hade kylts ned ordentligt är ännu oklart.

– Det var någon sorts felfunktion i en ventil och kanske något annat, säger Tomi Routamao.

Reaktorn snabbstoppades och nu fortsätter TVO sin utredning av vad som gick fel. Det är oklart hur länge anläggningen kommer att vara ur drift.

”Det borde inte ha varit möjligt”

Stuk betraktar händelsen som anmärkningsvärd. Men den rankas inte högre än en nolla på den internationella sjugradiga skalan Ines, som graderar olyckor och incidenter i kärnkraftsanläggningar.

– Det borde ha funnits skydd för att förhindra situationen att hett vatten kunde flöda genom filtret. Det är en av de saker som vi vill reda ut. Det är en extremt osannolik händelse. Det borde inte ha varit möjligt, säger Tomi Routamo.

Samtidigt är myndigheten nöjd med att alla säkerhetsfunktioner fungerade som de skulle. Inga utsläpp orsakades till omgivningen och inga personer utsattes för höga strålningsnivåer.

Enligt Tomi Routamo påverkades inte härdens kylförmåga av filtrets sönderfall eftersom det endast är en liten del av kylvattnet som passerar genom filtret.

– Nu måste kraftbolaget överväga vad det måste göra för att försäkra sig om att det här inte kan hända igen. Det här är viktig information som kan hjälpa oss att förbättra våra nödåtgärder, vi vill ta varje chans att lära oss mer, säger han.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt