Heta redskapstillverkaren sätter Sverige på kartan

2018-04-12 06:29  

Det började med två män i ett garage för 13 år sedan. I fjol blev Steelwrist Sveriges snabbast växande större tillverkningsföretag. Nu flyttar tillverkningen av grävmaskinsutrustning till tre gånger så stora lokaler i Rosersberg.

Det är fortfarande ganska lugnt i den nybyggda anläggningen mitt i Rosersbergs nya logistikområde, tre mil norr om Stockholm. Det ligger målarpapp på golven på kontorsplanet, och det ekar ödsligt i montagehallen där två bearbetningsmaskiner, modell större, jobbar i ensamt majestät.

Men Steelwrist är ett bolag där ordet ”snabbhet” återkommer gång på gång.

– Vi fick nycklarna hit den första december. Den åttonde gjöt vi fundamentet för maskinerna, och när vi gick på julledighet stod den första maskinen här, säger pro­duktionschefen Peter Dov­rell.

Med drygt 12 000 kvadratmeter innebär Rosersbergslokalen nästan en tredubbling av produktionsytan, jämfört med den befintliga anläggningen i Sollentuna.

– Materialflödet och logistiken är den stora utmaningen i vår gamla anläggning. Här har vi åtta lastportar, all produktion i ett plan, gott om takhöjd. Nu återstår bara att få in tryckluft och el på de positioner vi behöver, säger Peter Dovrell.

I ekonomitidningen Dagens Industris Gaselltävling 2017 utsågs Steelwrist till Sveriges snabbast växande tillverkningsföretag i omsättningsklassen över 100 miljoner. Även flytten till Rosersberg har gått fort, även om vd:n och medgrundaren Stefan Stockhaus medger att slumpen spelat in i det fallet.

– Av en händelse byggde ett företag i en helt annan bransch lokaler som råkade passa våra behov perfekt, och sedan blev de uppköpta innan de hann flytta in. Det sparade vi säkert ett år på. Ibland ska man ha tur också, säger han.

Större delen av Rosersbergs­lokalen ska användas för montage av grävmaskinsutrustning som tilt-rotatorer, snabbfästen och arbetsredskap. De båda bearbetningsmaskinerna, av modell Mazak Nexus 6800-II, har identisk specifikation och ska byggas ihop för att möjliggöra redundans. De kan köras obemannat med skärkraftsövervakning och mätprob som verifierar bearbetningen.

– De byter själva verktyg när något blir slitet. Vi ska kunna ladda dem fulla med jobb, trycka på start och gå hem. Så vi kommer ha kapacitet att köra dygnet runt, två bemannade skift, och ett tredje skift obemannat, säger Peter Dovrell.

Här ska också installeras svets- och bearbetningsverkstad för lågvolym och prototyper, ett måleri, samt en eftermarknadsverkstad skild från produktionsflödet.

– Vår tillverkningstakt ska dubblas under detta år, sammanfattar Peter Dovrell.

Basen för Steelwrist är den ovan nämnda tilt-rotatorn. Det är en svensk uppfinning som kom i mitten av 80-talet, och där tre svenska bolag – Steelwrist, Indexator och Engcon – har 97 procent av världsmarknaden. Enkelt uttryckt är tilt-rotatorn en sorts handled på grävmaskinsarmen, som kan vinkla skopan åt alla håll.

Detta ger inte bara möjlighet till precisionsarbete i grävandet, utan minskar även antalet tids­ödande maskinförflyttningar. Anläggningsbranschen brukar räkna med effektiviseringstal mellan 10 och 50 procent beroende på typ av uppdrag.

Bland svenska entreprenad­före­tag har tilt-rotatorn varit allmänt vedertagen i åtminstone tjugo år.

– Nu börjar den äntligen slå på stora marknader som Tyskland, USA och Sydkorea. Det är delvis därför vi behöver öka produktionskapaciteten så kraftigt, säger Stefan Stockhaus.

Man tillverkar också grävmaskinsredskap som skopor, asfaltskärare, gaffellyftar, hydrauldrivna markvibratorer, materialgripar och så vidare. Snabbfästena, som gör det enklare att byta mellan olika redskap, är en annan viktig produkt.

Steelwrists fästen utrustas med egenpatenterat framaxellås, kal­lat Front Pin Lock, som ska göra det omöjligt att tappa redskapet även om maskinföraren gör fel.

– Vi lanserade det 2012, och nu har alla tillverkare tagit fram egna lösningar. Det har gett mycket större fokus på säkerheten, i en bransch som emellanåt faktiskt drabbas av dödsolyckor när någon tappar en skopa på en jobbarkompis, säger Stefan Stockhaus.

Grunden till hela nischen är att grävmaskinstillverkarna själva bygger standardiserade maskiner, gångbara på alla marknader.

– Sedan gör vi specialiserade red­skap för kundunika anpassningar. För oss är grävmaskinen bara en kraftkälla. Våra snabb- fästen, till exempel, passar alla maskiner i en viss storleksklass. Sedan ger vi dem olika mått beroende på grävmaskinsmärke, säger Stefan Stockhaus.

Steelwrist säljer i dag i omkring 25 länder, med eget folk på plats i tio av dem. Det senast startade dotterbolaget ligger i Sydkorea, ett enormt grävmaskinsland där jättetillverkare som Doosan, Hyundai och Volvo Construction Equipment har fabriker.

Raskt marscherat av ett företag som startades i ett garage 2005, av Stefan Stockhaus och utvecklingschefen Markus Nilsson.

– Vår främsta konkurrensfördel är att vi lär oss snabbare. Över 50 procent av produkterna i vår portfölj är yngre än två år, och vårt mål är att leverera kundanpassade produkter inom två veckor från order. Snabbhet är en fråga om inställning, säger Stefan Stockhaus.

Steelwrist sätter Sverige på kartan

Steelwrist utvecklar och tillverkar tilt-rotatorer, snabbfästen, tillbehör och redskap för grävmaskiner och grävlastare. Tilt-rotatorer står för över 50 procent av omsättningen, men olika arbetsredskap blir stadigt en allt större del av produktionen.

All produktutveckling och tillverkning sker i Sverige, på ut­vecklingsavdelningar i Sollentuna och Hallsberg, respektive fabriker i Sollentuna och Rosersberg.

Företaget ingår i koncernen Terratech, som sysselsätter omkring 150 personer och omsatte strax under 400 miljoner kronor 2017.

Lång väg på 13 år

Hösten 2005: Steelwrist startas i ett garage i Vallentuna av Stefan Stockhaus och Markus Nilsson. De första tilt-rotatorerna levereras på våren året därpå.

2008: Snabbfästen och styrsystem lanseras som egna produkter.

2009: Det första ”preferred supplier”-avtalet tecknas, med Volvo Construction Equipment som brukar rankas på tredjeplats bland världens största grävmaskinstillverkare. Detta möjliggör bygget av en egen produktionsanläggning på 5 000 kvadratmeter i Sollentuna.

2011: Steelwrist lanserar världens första helgjutna tilt-rotator.

2012: Tillsammans med byggbolaget NCC lanseras patenterade snabbfästen med framaxellås (Front Pin Lock).

2013: Steelwrist tecknar preferred supplier-avtal med japanska Yanmar Construction Equipment.

2014: Steelwrist tecknar preferred supplier-avtal med brittiska maskintillverkaren JCB.

2017: Dotterbolag etableras i USA, Storbritannien, Norge och Sydkorea. Tillsammans med systerbolaget Svab Hydraulik lanseras det digitala redskapshanteringssystemet Quantum Tool Recognition. Systemet kommunicerar med grävmaskinen, känner av vilket redskap som sitter monterat, och om det behöver service.

2018: Steelwrist flyttar till Rosersberg, tredubblar produktionsytan och fördubblar kapaciteten. Dotterbolag etableras i Frankrike.

Tommy Harnesk

Mer om: Grävmaskiner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt