Här ska tekniker för framtidens biologiska läkemedel testas

2018-08-22 08:40  

Med ett nytt innovationscenter ska fler få tillgång till den utrustning som behövs för att utveckla biologiska läkemedel.

(Uppdaterad) Utvecklingen av biologiska läkemedel, läkemedel som har en aktiv substans som har producerats i eller renats fram ur levande celler eller vävnad och som i många fall används för att behandla allvarliga sjukdomar, har gått snabbt de senaste åren. I början av 2000-talet var ett av tio storsäljande läkemedel biologiska. I dag är siffran åtta av tio, enligt Lotta Ljungkvist, vd på GE Norden och det nya Testa Center i Uppsala, som invigdes på tisdagen.

– Life science är ett område med stark tillväxt och med en stark bas i Sverige. Många av de tekniker och de läkemedel som kommer att finnas i det här huset kommer att påverka hälsan i hela världen, säger Lotta Ljungkvist.

Regeringen har investerat 100 miljoner kronor

Testa Center är ett samarbete mellan regeringen och GE Healthcare, som äger den nya, icke-vinstdrivande testbädden. Regeringen har investerat 100 miljoner kronor i projektet, med förhoppning att det ska underlätta samverkan mellan olika aktörer samt stimulera Sveriges konkurrenskraft och innovationsförmåga på området. GE Healthcare lyfter också fram möjligheten att rekrytera kompetent personal som en bakomliggande drivkraft.

I de nya lokalerna finns fyra bioprocesslaboratorier som ska göra det möjligt för forskare från akademin, startups och andra företag att testa tekniker som används för att tillverka biologiska läkemedel, i industriell labbmiljö. Kanske kan det leda till fler behandlingar mot cancer i framtiden, eller läkemedel som är utvecklade för en mer nischad grupp patienter med en specifik variant av en sjukdom.

Bioteknikföretag skalar upp

Två svenska företag som redan har bokat in sig i testbädden är Ilya Pharma och Biolamina. Ilya Pharma har utvecklat en teknik som ska få sår att läka snabbare. Biolamina tillverkar reagenser för cellterapiutvecklare, lamininer. Lamininer kan användas för att täcka ytor vid cellodlingar, så de mer liknar cellens naturliga miljö i kroppen.

Biolamina kommer att använda testbädden för att skala upp en teknik från några liter till hundratals liter.

För företag ska det kosta ungefär 60 000 kronor i veckan att få tillgång till testbäddens utrustning och stödpersonal. Forskare från akademin kommer inte att behöva betala lika mycket, men någon exakt prisuppgift får vi inte under pressträffen.

Lotta Ljungkvist räknar med att mellan 10 och 15 projekt kommer att genomföras vid testcentret varje år.

Mer om biologiska läkemedel

Ett biologiskt läkemedel är enligt Läkemedelsverket ett preparat ”vars aktiva substans har producerats i eller renats fram ur material av biologiskt ursprung (levande celler eller vävnad) och som på grund av sin komplexitet inte kan karakteriseras enbart genom testning av slutprodukten.”

Biologiska läkemedel kan användas vid behandling av exempelvis cancer, diabetes och reumatiska sjukdomar.

Vacciner, antiserum och enzymer kan vara biologiska läkemedel, men inte aminosyror, vitaminer och antibiotika.

Källa: Läkemedelsverket

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt