Här har Europas största pappersmaskin flyttat in

2018-10-24 06:00  

Billerud Korsnäs har investerat 1,3 miljarder kronor i Skärblacka bruk utanför Norrköping, nyanställt 50 personer och invigt Europas största pappersmaskin i sitt slag.

En uppgradering som pågått i två år är nu i hamn.

– Vi har byggt ett pappersbruk för framtiden, säger produktionschefen Airi Nikko.

Bara att flytta dit den jättelika maskinen, kallad Pappersmaskin 10 eller PM 10, från Billerud Korsnäs pappersbruk i finska Tervasaari var en jätteövning i logistik, enligt projektchefen Rickard Björsten.

– När man var på plats i Finland och stod och tittade på den så var det inte utan att man undrade hur det skulle gå till, säger han.

Yankeecylinder fraktades på pråm över Östersjön

Maskinen fick köras i delar i cirka 150 stycken 40-fotscontainrar. Därtill kom ett antal större komponenter som måste transporteras separat, däribland en 160 ton tung så kallad yankeecylinder: ett gjutet tryckkärl med sju meters diameter, som förstås inte kunde tas isär.

Med fordon och släp blev det ett 34 meter långt ekipage som väg­de närmare 250 ton och involverade över 100 personer från både Sverige och Finland. Över Östersjön fick cylindern fraktas på pråm, vilket tog två dygn.

Här är en film Billerud Korsnäs gjorde om ”Yankeeflytten”.

PM 10 är Europas största maskin för tillverkning av maskinglättat kraftpapper (MG-papper), med en produktionskapacitet på 90 000 ton per år. Men trots sin väldiga storlek är maskinen egentligen bara ”en apparat för att ta bort vatten”, som Airi Nikko uttrycker saken.

Det första som händer när den egenproducerade pappersmassan går in i maskinen är att en skruvpress separerar bort så kal­lat massabruksvatten.

– Sedan mals massan och gnids lite, så att träfibrerna får en yta som fäster bättre. Därefter går massan in i en inloppslåda och matas ut på en vira, förklarar Airi Nikko.

Viran är en lång silduk där ytterligare vatten rinner bort, delvis med hjälp av suglådor på undersidan, innan massan flyttas till en så kallad pressfilt.

Här separeras ännu mer vatten ut mellan pressvalsar, i tre separata pressnyp. Sedan går materialet mellan och över ångfyllda torkcylindrar, varefter det leds runt den väldiga yankeecylindern som även den är fylld med het ånga.

Läs mer: Tillverkade batteri av alger – nu gör de ett pappersbatteri

När det mesta kvarvarande vattnet värmts bort, går materialet in i en så kallad kalander: valsar med mjuk respektive hård och varm yta.

– Det är samma princip som att stryka en skjorta med en varm stålyta mot en mjuk strykbräda, säger Airi Nikko.

Därefter utförs noggranna mätningar där man kontrollerar så att papperet är rent, att fibrerna är jämnt fördelade, och så vidare. Slutligen rullas papperet upp på ett tambourjärn, och när tambouren nått önskad storlek lyfts den ut till en rullmaskin där det färdiga papperet skärs ner till kundspecifika rullar.

Fem års till fullärd operatör för pappersmaskinen

I normalläge krävs det fyra operatörer per skift för att köra PM 10-maskinen, vilket ställt nya krav på hela verksamheten.

– Från nybörjare till fullärd operatör tar det cirka fem år, så vi har fått rekrytera internt och ta operatörer från andra maskiner och utbilda dem på PM 10:an. Samtidigt har vi fått nyrekrytera ett trettiotal personer för att fylla upp behovet, och alla de nya måste ju också kompetensutvecklas. Vi löser vårt uppdrag, men det är helt klart en utmaning just nu, säger Airi Nikko.

Att nyrekrytera i Norrköpingstrakten är inte heller helt lätt alla gånger.

– Vi är fler som drar i de rätta kompetenserna inom vissa områden. Regionen är industrität och jag upplever att rekrytering till industrin generellt sett är en trång sektor i Sverige i dag, säger Rickard Björsten.

Läs mer: Sverige kan producera tio procent av världens förnybara flygbränsle

Parallellt med att PM 10 uppmonterades, byggde man om en mindre pappersmaskin kallad PM 7, som bland annat producerar releasepapper (medicin- och hygienpapper utan beläggning). Mindre är dock ett relativt begrepp i sammanhanget: PM 7 producerar numera 45 000 ton MG-papper, och uppgraderingen var ett omfattande projekt i sig.

– Vi fick förlänga maskinsalen med 30 meter för att få plats med en ny filmpress, och det måste vi göra under produktion. Vi byggde ett stort tält över delar av anläggningen medan byggarbete och produktion pågick parallellt, berättar Rickard Björsten och skrattar lite vid minnet.

Man har även bytt styrsystem i PM 7-maskinen, bytt ut brukets gamla automattruckar från 80- talet mot nya modeller, med mera.

– En stor del av utmaningen har varit att bygga om gamla byggnader, flytta utrustning och bygga nya lokaler. Och så har vi fått förlänga en väldig massa transportband förstås, säger Rickard Björsten.

Pappersbruket har fördubblat sin kapacitet

Tillsammans med ytterligare en pappersmaskin (PM 8), som också producerar cirka 45 000 ton per år, har Skärblacka bruk nu en produktionskapacitet på 180 000 ton MG-papper per år. Detta motsvarar en fördubbling jämfört med tidigare.

Därtill producerar bruket ungefär 180 000 ton säckpapper, och omkring 90 000 ton fluting (det vågiga skiktet i wellpapp). Totalproduktionen ligger runt 460 000 ton per år.

– Det är ungefär samma siffra som tidigare, men nu har vi fått en betydligt högre förädlingsgrad. Rent strukturellt inom Billerud Korsnäs handlar det också om att förtydliga vilka produktionsanläggningar som ska göra vad, säger Airi Nikko.

Läs mer: Svenskt bolag 3d-printar i biomaterial åt Airbus

Såväl Airi Nikko som Rickard Björsten tycker att det är skönt att uppgraderingen av Skärblacka bruk, som pågått sedan 2016, äntligen är färdig.

– Nu går vi till intrimningsfasen och ser resultatet av det hela, säger Airi Nikko.

Rickard Björsten tillägger att det ändå känns lite tomt just nu.

– Man har varit uppslukad av detta i två år och levt i en bubbla. Men det är klart man är nöjd att ha fått det på plats, avslutar han.

Europas största pappersbruk för kraftpapper

Billerud Korsnäs är ett svenskt skogsindustriföretag med verksamhet i Sverige och Finland.

Investeringsbeloppet är 1,3 miljarder kronor. Det omfattar dels en uppgraderad befintlig pappersmaskin (PM 7) och dels en för bruket ny maskin (PM 10).

Totalt har Billerud Korsnäs investerat omkring 2,5 miljarder kronor i Skärblacka bruk under den senaste femårsperioden.

Brukets produktionskapacitet är cirka 460 000 ton per år, varav 180 000 ton maskinglättat kraftpapper (MG-papper). Detta gör bruket till Europas största anläggning för MG- papper, vars användnings­områden omfattar alltifrån konsumentvaror till industriprodukter. Exempelvis fettresistenta papper för konsumentpåsar och snabbmatsförpackningar, barriärpapper för mejeriprodukter, och papper för försegling av medicinska engångsartiklar.

Dessutom tillverkar anläggningen 180 000 ton säckpapper och 90 000 ton fluting varje år.

Med cirka 740 medarbetare, varav drygt 50 nyanställda, är Skärblacka bruk den största privata arbetsgivaren i Norrköpings kommun.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt