Här finns 5g-nätet med rekordhög hastighet

2020-02-04 06:00  

Tester med 5g-routrar och prototypmobiler från Sony visar att 5g-nätet i Luleå hör till landets snabbaste. Nedhastigheter på 1,9 gigabit per sekund har uppmätts.

Nästa generations mobilnät står runt hörnet, men än så länge dröjer utrullningen av 5g i Sverige. De företag och forskare som vill lära sig mer om tekniken är i dagsläget hänvisade till ett fåtal testbäddar runt om i landet. Den nordligaste ligger på Luleå tekniska universitet, och täcker ungefär halva campus.

– Den här typen av miljö blir ännu viktigare nu. Företag som jobbar med produkter eller tjänster kring 5g får ett antal ställen att åka till när den kommersiella utrullningen av 5g blir försenad, säger Karl Andersson som är biträdande professor vid LTU och föreståndare för testsajten.

Den kallas för 5g Innovation Hub North och invigdes i somras. I nuläget finns en basstation från Ericsson på plats, och under våren ska radiosändare monteras för att ge täckning även inomhus i universitets lokaler.

Läs mer: Podcast: Allt du behöver veta om 5G (och lite till)

– Vi vill vara en samlingspunkt för olika branscher som ska testa mobila och uppkopplade tjänster i 5g-nätet, säger Karl Andersson.

Hastigheterna i testnätet har uppmätts på upp till hela 1,9 gigabit per sekund i nedlänk, vilket gör att nätet i nuläget är, om inte snabbast i Sverige, så åtminstone ett av landets snabbaste. Mobilt bredband över 4g-nätet går som jämförelse sällan över 100 megabit per sekund. Testerna i Luleå har hittills gjorts på 5g-routrar och prototypmobiler från Sony.

Testlicens på 3,5 GHz-bandet

Telia är operatör för nätet i Luleå, och driver även testbäddar på KTH, Mittuniversitet i Sundsvall och ihop med Volvo CE i Eskilstuna. Dessutom har de en mobil basstation som används för tester och demonstrationer runt om i landet.

På LTU har Telia fått ett testtillstånd för att använda spektrum på 3,5 GHz-bandet för testverksamhet. Det är också ett band som kommer att bli en viktig del av 5g-utbyggnad i Sverige, men tilldelningen från PTS har dragit ut på tiden på grund av lagändringar.

– Vi kan inte stanna upp vår 5g-utveckling bara för att 3,5 GHz-frekvenserna dröjer. Vi vill jobba för att förstå hur 5g kommer att användas och till vad genom att göra tester på specifika platser, säger Andreas Dahlqvist som är programchef för 5g på Telia.

Läs mer: 2030 – hur ser framtidens teknikskiften ut?

Hittills har fem externa projekt varit igång i Luleå. En av aktörerna är Skellefteåbolaget BI Nordic, som grundats av ett gäng Ericssonveteraner.

De jobbar med mätningar och optimeringar i radionät. De hjälper bland annat Boliden med att mäta täckning, hastigheter och fördröjningar i det 5g-nät som byggts upp långt ner under jord i Kankbergsgruvan i Västerbotten, en satsning som Ny Teknik rapporterat om tidigare.

I Luleå får företaget en mer tillgänglig miljö för att testa sina mätverktyg och tjänster. Dessutom utförs en del tester av en mobilapp som ska användas för att mäta hastigheter och fördröjning i 5g-nätet.

– En testsajt är naturligtvis oerhört viktig för oss. Både för att det finns tillgång att åka dit och testa vår utrustning och för att det finns tillgång till forskning och möjlighet att diskutera tekniska lösningar med de andra parterna, säger BI Nordics vd Micke Eriksson.

Läs mer: Tio frågor (och svar) om framtidens teknik från CES 2020

Testar edge computing i praktiken

Ytterligare en testmiljö är under uppbyggnad i samarbete med forskningsinstitutet Rise, som har en anläggning intill LTU. Där ska det att gå att köra tester på så kallade edge computing, att flytta beräkningskraft till noder som ligger nära användaren. Det är en omtalad teknik som spås bli tillgänglig i och med 5g-utvecklingen.

– Då kan du bygga helt nya typer av tillämpningar. I dag görs processerna i en applikation antingen lokalt på din mobil eller dator, eller i molnet. Med edge computing får du möjlighet att köra processerna i nätverkets utkanter. Du får samma låga fördröjning som om det kördes på din mobil, men du kan få mycket högre kapacitet. Det ska bli väldigt intressant att se vilka applikationer som går att bygga runt det, säger Karl Andersson på LTU.

Simon Campanello

Mer om: 5g mobilnät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt