Här får svenska forskare chansen att testa nya batteritekniker

2018-09-17 06:00  

Batterinestorn Josh Thomas har i Uppsala byggt upp en unik anläggning där forskningsrön om nya material och tekniker kan testas i större skala. Se videon som visar hur ett litiumjonbatteri tillverkas.

– Jag vill att min anläggning tar vid där avhandlingen slutar, säger han.

Josh Thomas är walesaren som hamnade i Uppsala och blev professor i fasta tillståndets elektrokemi. Efter flera års grundforskning kände han att han ville göra något mer meningsfullt för samhället.

– Någon gång måste man göra något för att få till uppskalning, säger han.

Numera är han pensionerad från professorsjobbet på Uppsala universitet. I stället lägger han sin tid på företaget Lifesize. I de anonyma lokalerna i Fyrislund finns en komplett utrustning för att tillverka prototyper för nya litiumjon- och natriumjonbatterier.

Maskiner som saknas på universitet

Tanken är att Lifesize ska utgöra första steget mellan forskningsrön och storskalig produktion, den fas som brukar kallas ”proof of concept”. Här kan forskarnas resultat om nya batterimaterial och nya tekniker testas i lite större skala.

– Det är ett ganska stort glapp mellan storleken vi gör på labb och den minsta storleken som företag bryr sig om, säger Tim Nordh, som nu testar forskningsrön på Lifesize.

Läs mer: Ny metod ger hopp om billigare batterier

Dessutom har Lifesize tillgång till maskiner som saknas inom universitetsvärlden.

– Här kan jag göra mer elektroder på en dag än vad jag gjorde på fem år som doktorand, berättar Tim Nordh.

”Europa ligger efter”

Maskinerna har köpts in för skattemedel som har beviljats av Energimyndigheten och Batterifonden i samband med olika utvecklingsprojekt.

Enligt Greger Ledung, sakkunnig inom batteriforskning på Energimyndigheten, är Lifesize en unik anläggning.

– Alla prognoser tyder på att det kommer att bli svårt att fylla behovet av energilagring i ett allt mer elektrifierat samhälle. Dessutom blir vi otroligt sårbara om vi inte kan få till batteriproduktion på hemmaplan. Europa ligger efter men tar stora kliv framåt. En sådan här anläggning kan hjälpa till lite i det avseendet, säger han.

Lifesize arrangerar även kurser för att lära ut hur batterier tillverkas.

Lifesize

Antal anställda: Fyra.

Säte: Uppsala.

Grundades: 2007.

Linda Nohrstedt

Mer om: Batteriteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt