Har du skaffat uppkopplade prylar? Här är 5 tips för ett säkert smart hem

2018-12-25 06:00  

Har du lagt vantarna på uppkopplade lampor, ip-kameror eller smarta högtalare? Här är fem handfasta råd för hur du skyddar ditt smarta hem mot hackare och tekniska missöden.

Våra hem blir allt mer uppkopplade, det smarta hemmet är på väg att slå igenom på allvar. Det syns inte minst på Ikeas jättelika satsning på fjärrstyrda strömbrytare, lampor och rullgardiner.

Men uppkopplade prylar innebär alltid en risk. Om tillverkaren inte gjort sitt för att skydda produkten eller om du slarvar med hur du kopplar in den kan ditt smarta hem bli en måltavla för hackare.

För att få några goda råd på vägen har Ny Teknik bett it-säkerhetsutbildaren Karl Emil Nikka som är bokaktuell med handboken Bli säker! att dela med sig av sina bästa råd för att automatisera och koppla upp sitt hem. Ett område han är minst sagt insatt i. Han var tidigare jurymedlem i Ny Tekniks tävling Sveriges smartaste hem – och skulle nog kunna anmäla sin egen bostad som tävlingsbidrag.

– Bokstavligt talat allt är uppkopplat hemma hos mig! När väckarklockan ringer börjar lamporna i taket långsamt bli ljusare. När de lyser med full styrka åker rullgardinerna upp, P1 börjar spelas på radio och kaffebryggaren börjar brygga kaffe, säger Karl Emil Nikka.

Här är Karl Emil Nikkas fem bästa råd för att bygga ett säkert smart hem.

1. Håll produkterna uppdaterade

Oavsett om det är en smart högtalare eller ett uppkopplat kylskåp gäller det att installera de senaste uppdateringarna. Tyvärr är det i många fall krångligt, och alltför få tillverkare har funktioner för automatiska uppdateringar. Det blir upp till dig att hålla reda på att produkten kör aktuell mjukvara.

– Tänk så här. När du kopplar upp en produkt mot internet ska den finnas i samma uppkopplingsschema som din dator eller mobil. Varje gång du får en uppdatering till datorn – passa på att uppdatera ditt smarta hem samtidigt, säger Karl Emil Nikka.

2. Använd en controller

Alla prylar i ditt smarta hem behöver inte vara uppkopplade direkt mot nätet. Ju fler saker som är tillgängliga från internet, desto fler möjligheter har hackare att attackera dig. En bra lösning är att köpa en controller, eller styrenhet.

Tänk på det som en hubb för ditt smarta hem. Det är en box som du kopplar upp belysningen, ljudsystemet och kamerorna mot controllern via protokoll som zigbee eller z-wave, och sedan låter du den kommunicera mot internet. Prismässigt finns det styrenheter som kostar från en tusenlapp upp till åtskilliga tusen kronor, allt beror på vilka funktioner du vill ha stöd för.

– Sakerna du ansluter till din controller går inte att attackera direkt från internet. Hackarna kan bara attackera din controller. Så du behöver bara fokusera på att uppdatera controllern i stället för alla prylar du har hemma, säger Karl Emil Nikka.

3. Öppna aldrig några portar

Många billigare produkter saknar egna molntjänster. Köper du en övervakningskamera för en spottstyver på Wish eller Aliexpress finns stor risk för att den kör en lokal webbserver, och vill att du öppnar en port i routern för att den ska kunna kommunicera med omvärlden.

Det är ett stort varningstecken, menar Karl Emil Nikka. Det betyder att hackare som letar efter prylar att hacka får syn på din kamera och försöka kidnappa den. En tillverkare som ber dig öppna portar in i ditt nätverk har han inget förtroende för.

– Om du uppmanas öppna portar på routern säger jag: lämna tillbaka den julklappen. Du kanske blir den tråkiga personen som ber om att få kvittot, men det finns inga konsumentprodukter på marknaden som är säkra nog för att du ska öppna några portar till dem, säger Karl Emil Nikka.

4. Stoppa onödiga internetanslutningar

Som vi redan varit inne på är det riskabelt att koppla upp saker mot nätet i onödan. Ändå är det många prylar som ber om internetåtkomst när du ansluter dem. Men behöver verkligen din smarta våg, din skrivare eller din robotdammsugare koppla upp sig hur den vill?

De flesta konsumentprodukter saknar inställningar för att lägga upp behörigheter på nätverket. Men Karl Emil Nikka har ett litet knep för att konfigurera vilka produkter som får koppla upp sig.

Logga in på din router och öppna föräldrakontrollerna. Här kan du ställa in att dina barn inte får vara uppkopplade under vissa tider, men du kan också välja att stänga av internetåtkomsten helt på prylar som är uppkopplade mot nätverket.

– För alla saker du köper som kräver internetanslutning men inte behöver det bör du spärra internetåtkomsten, säger Karl Emil Nikka.

5. Byt ut alla lösenord

Det klassiska rådet att alltid välja starka och unika lösenord gäller även på uppkopplade prylar. Många levereras dessutom med ett standardlösenord - byt ut det genast!

– Byt alltid lösenordet som finns på produkterna. Det gäller även lösenord som ser ut att vara bra och säkra. Det händer att tillverkare återanvänder samma lösenord till flera produkter och då blir det lättare att attackera dig, säger Karl Emil Nikka.

För att slippa hålla alla lösenord i huvudet kan du med fördel använda en lösenordshanterare.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt