Har den kinesiska sonden hittat spår av vatten på månen?

2022-01-12 11:50  

Forskare säger sig ha hittat nya bevis för att det finns vatten på månen. Deras studie bygger på fynd från den kinesiska sonden Change´E.

I december 2020 inhämtade den kinesiska rymdsonden Change´E:s landare drygt 1,7 kilo prover från månen. En internationell grupp forskare har analyserat materialet med hjälp av bland annat spektroskopi och uppger nu att de har detekterat vatten under månens yta, berättar Engadget.

Landaren ska ha funnit tecken på att det kan finnas vattenmolekyler eller hydroxyl (OH). Men vattenkoncentrationen på månen är i så fall betydligt lägre än på vår planet. Forskarna uppger att den i majoriteten av månmaterialet uppgick till mindre än 120 miljondelar.

I december 2020 landade Change´E:s landare på månen, och hämtade in prover därifrån till jorden. Foto: China National Space Administration/Xinhua via AP/TT

Forskarnas teori är att solvindar gradvis har fört över väteatomer till månens yta, där de sedan har bundits till syre för att bilda vatten och hydroxyl. 

Läs mer: Forskare vill skicka björndjur på interstellär resa

Om det finns tillräckligt mycket vatten på månen skulle man till exempel inte behöva ta med sig detta från jorden. Det kan vara särskilt relevant om vi en dag har en permanent bas där.

Studien “In situ detection of water on the Moon by the Chang’E-5 lander” har publicerats i Science Advances.

Ania Obminska

Mer om: Månen Rymdsond

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt