Här är Xiaomi 12T Pro – vi har testat toppmobilen med 200 MP-kamera

2022-10-04 15:00  

Xiaomi är tillbaka med en monsterkamera och oslagbar snabbladdning till ett riktigt humant pris. Men den lever inte riktigt upp till flaggskepp från Samsung och Apple när Ny Tekniks Simon Campanello snabbtestar nya Xiaomi 12T Pro.

Kinesiska Xiaomi är bra på att paketera spännande teknik i snyggt format utan att tänja på prislappen. Det nya flaggskeppet Xiaomi 12T Pro som lanserades under tisdagen är inget undantag.

Dragplåstren är en huvudkamera på 200 megapixel och snabbladdning upp till 120W, vilket översätts till full laddning på under 20 minuter.

Mobilen bygger på Qualcomms toppkrets Snapdragon 8+ Gen 1 och har en oled-skärm på 6,67 tum med 120 Hz uppdateringsfrekvens och 256 GB lagring. Kort sagt allt du kan begära av en premiummobil till ett rekommenderat pris på 8 490 kronor.

Samtidigt presenterades den något enklare mobilen Xiaomi 12T, där den stora skillnaden är ett mindre avancerat kamerasystem, 128 GB lagring och en Mediatek-processor istället för Snapdragon. Annars får du samma fina skärm, stora batteri och supersnabba laddning för 5 990 kronor.

Läs mer: Här är allt vi vet om lanseringen av Oneplus 11 Pro

Foto: Xiaomi

Så hur bra är Xiaomi 12T Pro i praktiken?

Ny Teknik har vid lanseringen hunnit testa Xiaomi 12T Pro i ungefär ett dygn, så det här är ingen utförlig recension utan några intryck från telefonen.

Den som är van vid nya stora telefoner kommer nog att slås av att 12T Pro är ganska lätt och nätt trots 6,67-tumsskärmen. Den väger in på 205 gram och är aningen mer långsmal än andra telefoner i samma storleksordning som Galaxy S22 Ultra eller Iphone 14 Pro Max.

Den lätt rundande baksidan gör att telefon ligger bra i handen och den matta frostade glasytan på baksidan är både snygg och är riktigt bra på att mota bort fingeravtryck.

Skärmen är ljusstark och skarp, en riktigt fröjd för ögat. Den snabba systemkretsen och bilduppdateringsfrekvensen på upp till 120 Hz gör att telefonen känns rejält rapp.

Lite trist däremot att flaggskeppet lanseras med MIUI 13, Xiaomis ganska kompetenta Android-version som tyvärr baseras på förra årets Android 12.

En annan tråkig ovana Xiaomi har är att hamra in bloatware på sina enheter, och 12T Pro är inget undantag. Det finns ett 20-tal förinstallerade appar som jag helst varit utan, men det är å andra sidan lätt att åtgärda.

Läs mer: Ny Ios 16-version släppt – ska fixa buggar

Foto: Xiaomi

Hur är kameran då?

Intrycket är blandat. På baksidan av telefonen finns huvudsensorn från Samsung med brutala 200 MP och nedanför den en vidvinkel och ett makroobjektiv.

Vidvinkeln känns ganska slätstruken, medan makroobjektivet är ganska kul att leka runt med. Av någon märklig anledning är det dock svårt att hitta i menyn, du får först växla till vidvinkeln och sedan gå in i inställningarna för att ens få igång den. Det känns inte helt smidigt.

Ingen kommer att köpa Xiaomi 12T Pro för de här båda objektiven, det är huvudsensorn som är hela grejen.

Nu tar kameran förstås inte 200 megapixelbilder för jämnan, för då hade lagringsutrymmet på telefonen ätits upp löjligt fort. Likt de flesta andra moderna mobiler med många megapixlar under bältet använder sig Xiaomi 12T Pro av pixel binning där flera bilder slås ihop till en för att ge ökad detaljrikedom.

Kameran är otroligt snabb och väldigt bra på att fort hitta fokus, även på rörliga objekt som till exempel två små barn som ränner runt på en lekplats och vägrar stå still så att man kan prova porträttläget.

Bilderna i dagsljuset blir väldigt fina, nästan i klass med Galaxy S-serien eller en Iphone. Men i standardläget blir färgerna väldigt mättade, de trötta höstiga gräsmattorna på promenaden hem från jobbet ser plötsligt lysande försommargröna ut när jag fångar dem på telefonen. Det påminner om hur bilder såg ut när man fotade med en Samsung-telefon för några år sedan.

I rörligt format kan mobilen skjuta filmer i upp till 8k-upplösning, och är även här bra på att automatiskt hålla fokus på rörliga objekt. Det finns också en fin funktion för att göra steglösa, mjuka inzoomningar in medan du filmar.

Mörkerfotot är något av en besvikelse, eftersom telefonen enligt Xiaomi ska excellera på det området. Kanske är jag lite svårflörtad eftersom jag nyligen testade Iphone 14 Pro Max, och i jämförelse blir nattliga bilder med 12T Pro lätt överexponerade i de ljusare partierna och alldeles för mörka i övrigt. Dessutom tappar de detaljrikedomen och bakgrunden blir lite pixlig när man zoomar in på bilderna.

Läs mer: Test: Nothing Phone (1) – ”Hajpad men oväntat prisvärd”

Foto: Xiaomi

Hur står sig Xiaomi 12T Pro mot konkurrenterna?

Det känns som att megapixelskrytet är lite förlegat. Jag fattar att det är lätt att ifrågasätta varför Apple fortfarande sätter 12 MP-kameror i nya Iphones om du jämför med din 10 år gamla Nikon Coolpix. Men det känns lite som att kika runt på processorhyllan och bara fokusera på klockhastigheten. Alltså, det är inte det bästa sättet att mäta hur bra en kamera är.

Och säga vad du vill om Xiaomis monstersensor, den här telefonen kan inte bräda en Iphone 14 Pro Max, Galaxy S22 Ultra eller för den delen Sony Xperia 1 IV.

Vilket så klart är en orättvis jämförelse, för prisskillnaden är många, många tusenlappar. Sätter du istället Xiaomi 12T Pro i jämförelse med andra mobiler i samma prisklass känns kamerasystemet betydligt mer vasst.

Dessutom får du en blixtsnabb processor, snabbladdning som heter duga och en toppenskärm. Saker som talar för att 12T Pro mycket väl kan vara ett toppenköp.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt