Här är världens kraftfullaste superdator

2018-06-11 14:40  

USA är tillbaka på toppen. Den nya superdatorn Summit har en prestanda på 200 petaflops och har över 36.000 processorer.

Det pågår en intensiv kapprustning av superdatorer där Kina kopplat greppet om USA. Men nu slår amerikanerna tillbaka med full kraft.

I dagarna invigdes det amerikanska energidepartementets nya superdator Summit med en prestanda på 200 petaflops, en skala som anger hur många flyttalsberäkningar en dator kan göra per sekund. Det är mer än dubbelt upp mot närmaste konkurrenten Sunway Taihulight i Kina.

Systemet har levererats av it-jätten IBM och använder en mix av traditionella processorkärnor och grafikprocessorer för att ge maximal prestanda. Systemet består av 4.608 noder, var och en försedd med två 22-kärniga Power 9-processorer och sex stycken av Nvidias tyngsta grafikkort Tesla V100.

Datorn är installerad i ett serverrum på drygt 850 kvadratmeter och hela anläggningen väger 340 ton. Kylsystemet pumpar igenom över 15.000 liter vatten i minuten för att hålla servrarna svala. Under maxbelastning drar superdatorn lika mycket elektricitet som 8.100 amerikanska genomsnittshushåll, skriver New York Times.

Superdatorn passerar den magiska gränsen

Summit ska vara den första datorn som passerar den magiska exaflops-gränsen. Redan innan systemet var fullt utbyggt lyckades en grupp forskare som jobbar med gensekvensiering nå upp till en prestanda på 1,88 exaflops – vilket motsvarar 1,88 triljoner (10^18) beräkningar i sekunden.

”På en timme löste Summit ett problem som hade tagit 30 år att lösa med en stationär dator”, säger forskaren Wayne Joubert i ett uttalande.

Läs mer: ”Världens minsta dator” är mindre än ett saltkorn

Nvidias grafikprocessorer använder en teknik som kallas för Tensor Cores för att ge en ytterligare prestandaskjuts vid maskininlärning. Maskininlärning kan gå upp till tolv gånger snabbare med tekniken. Därför kan Summit leverera en enorm prestanda under rätt omständigheter.

Även om Summit är imponerande med dagens mått finns redan planer på långt mer kapabla superdatorer. USA har som mål att bygga en dator med prestanda på över en exaflops senast år 2021.

Simon Campanello

Mer om: IBM Dator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt