Här är världens dödligaste pandemier

Grafik: Jonas Askergren Foton: TT/Wikimedia Källor: WHO, Mayo Clinic, CDC, NCBI, Johns Hopkins University & Medicine

GRAFIK/TEKNIKHISTORIA. År 1980 förklarade Världshälsoorganisationen WHO sjukdomen smittkoppor som utrotad. Men fram till dess dog över 300 miljoner människor av sjukdomen, vilket gör den värst av alla pandemier i historien.

När sjukdomar blir till pandemier som härjar världen över är det lätt att fokus hamnar på antalet döda. En jämförelse över tid sätter nya coronaviruset, med med dödstal på 700 000, i perspektiv.

Den pandemi som kanske är mest känd – pesten – är inte den som har skördat flest liv. 75 miljoner dog av sjukdomen som även kallades digerdöden.

Det är inte i närheten av de 300 miljoner människor som förlorade livet i smittkopporna – fram till ett vaccin ändrade historiens gång. Alla siffror är ungefärliga

 

Det här är ett grafikuppslag för tidningen Teknikhistoria 2020. Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Din bonus som Ny Teknik-läsare: En del av svensk teknikhistoria

Du som är prenumerant på Ny Teknik digitalt får som en extra bonus ett urval av artiklarna från Teknikhistoria, ett magasin om den tekniska och industriella utvecklingen som lett fram till samhället som det ser ut i dag – med fokus på den svenska utvecklingen.

Vill du få en bit av historien direkt hem i brevlådan? Teckna din prenumeration redan i dag på: teknikhistoria.prenservice.se

Gilla Teknikhistoria på Facebook för att få senaste nytt ur historien!

Gilla Teknikhistoria på Instagram!

Angelica Söderberg

Jonas Askergren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt