Här är svenska Awakes nya elektriska jetboard

2021-03-11 15:26  

Coronaåret 2020 tycktes först bli skakigt för svenska Awake. Men allt vände. Nu lanserar företaget en ny elektrisk jetboard, och gör sig redo för att bygga en ny fabrik.

Awake tillverkar eldrivna jetboards och har nu nått fram till lanseringen av tredje generationens bräda. Den första brädan lanserades 2018. Den nya versionen gör officiellt 0–50 på 5 sekunder, och topphastigheten ligger på 53 kilometer per timme. Men enligt Philip Werner, grundare och chef för innovation, är de verkliga siffrorna nog bättre än så. 

– Topphastigheten ligger sannolikt någonstans mellan 53 och uppemot 55 kilometer per timme, och det går nog något snabbare att göra 0–50, men vi behöver göra mer tester för att bekräfta det, säger han till Ny Teknik.  

Philip Werner var med och grundade Radinn, som också utvecklar elektriska jetboards, men har ingen koppling till bolaget i dag. 

Läs mer: Svenska jetboarden gasar till 50 knyck på 4 sekunder

Han beskriver lanseringen av Awakes första bräda, Rävik One, som ”väldigt lyckad”. Under det första helåret med försäljning, 2019, omsatte bolaget 13,5 miljoner kronor och sålde ungefär 100 brädor till kunder runt om i världen. En bräda kostade i sitt standardutförande då närmare 200 000 kronor. 

Awake utvecklar elektriska jetboards. Foto: Adam Klingeteg/Awake

Mycket har hänt sedan dess. Teamet med bas i Malmö och Stockholm har växt till nästan 30 personer, produktionsytan är nu totalt över 1000 kvadratmeter och bolaget är på väg att starta en ny fabrik i Europa. Var är än så länge hemligt.  

– Vi har som mål att tillverka 450 brädor i år i vår svenska fabrik, berättar Philip Werner.

Stökig början på 2020

Awake tycks ha klarat coronaåret 2020 och pandemin bra, men det var stökigt där i början, beskriver han. 

– Vi lanserade en ny bräda även då, 2020, och det gick bra. Vi hade nog kunnat sälja mer brädor om det inte varit så stökigt i den globala värdekedjan, men vi fick många beställningar under våren och gjorde allt vi kunde för att möta efterfrågan. 

Kunderna har hittills funnits i framför allt södra Europa, i länder som Italien, Frankrike och Spanien. Men även Mellanöstern, Asien och de skandinaviska länderna finns representerade. Awake har nyligen certifierat alla sina produkter för att kunna lansera även i USA, och har därmed också startat ett amerikanskt dotterbolag. 

– Det är en spännande marknad, och vi har fått väldigt bra respons där. Det är också därför som vi nu investerar i en ny fabrik i Europa. Vi har redan sålt 75 procent av årsvolymen av antalet brädor 2020, under det här årets två första månader. Och då har säsongen inte ens börjat, säger Philip Werner. 

En viktig nyckel tror han är att bolaget har lyckats bygga upp bra relationer med sina återförsäljare, men också att bolaget har kunnat minska sina tillverkningskostnader. Därmed har priset på deras brädor också kunnat minska. 

Deras nya bräda, Awake Rävik 3, kostar från 11 900 euro, motsvarande drygt 120 000 kronor, exklusive moms. Den landar alltså på cirka 149 000 svenska kronor, inklusive moms. Vilket förstås innebär att det fortfarande kan betraktas som något av en lyxprodukt.

Awakes nya elektriska jetboard, framsida. Foto: Retuscheriet/Awake.

I samband med lanseringen har Awake utvecklat ett nytt batteripack med ungefär 50 procent mer åktid än det tidigare. Mellan 25 och 50 minuter kan det bli, beroende på hur man åker och storlek på surfaren. Även handkontrollen har fått en förbättring i form av bättre reaktionsförmåga, och vad bolaget beskriver som en ”mer intuitiv design”. 

Bolaget har även utvecklat ett helt nytt och optimerat elektriskt styrsystem som ska bidra till snabbare acceleration, lägre elförbrukning och lägre ljudnivå.  

– I kombination med en ytterligare förfinad drivlina, ny motor och optimerad impeller blir resultatet en häpnadsväckande acceleration och åkupplevelse, säger Philip Werner. 

Går att anpassa hastigheten

Enligt Awake ska den nya modellen vara bra och stabil för både nybörjare och mer erfarna åkare, och har nu en förbättrad svängförmåga, tack vare en v-formad design som också gör att den går bra i vågor.

Brädans hastighet går att anpassa för olika typer av åkare, via en app. 

Effekten i elmotorn är precis som i förra brädan på 11 kilowatt, men Philip Werner säger att brädan egentligen konsumerer betydligt mindre än så. 

– Vi använder samma typ av motor i större farkoster, som båtar. 

Vilka utmaningar har det varit med att utveckla er nya jetboard? 

– Mycket har handlat om att få till själva åkkänslan på produkten, och få till en produkt där man får en bra kombination av lyftkraft och svängegenskaper, säger Philip Werner. 

Tillverkningen av jetboarden sker huvudsakligen av Awake själva, och forskning och utveckling finns inom bolaget. Ett mål på lite längre sikt är att elektrifiera marinindustrin.  

Det finns planer på fler produkter som inte är elektriskt drivna brädor, men dessa planer är ”mer eller mindre hemliga”. Awake har bland annat testat sin teknik i samarbete med räddningstjänsten, men mer än så får vi inte veta.  

Awake Rävik 3 

Körtid: ”Mellan 25 och 50 minuter” med nya XR-batteriet.  

Laddtid: 80 minuter med standardbatteriet/120 minuter med nya XR Battery. 

Topphastighet: 53 km/h 

Vikt: Bräda inklusive motor: 23 kilo. Vikt med standardbatteri: 40 kilo. Vikt med XR-batteriet: 44 kilo. 

Storlek: 179x62x26 cm. 

Pris: Från 11 900 euro, motsvarande drygt 120 000 kronor, exklusive moms. Från cirka 149 000 kronor, inklusive moms.

Ania Obminska

Mer om: Elektrifiering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt