Här är nya Oneplus Nord – prisvärd 5g-lur

2020-07-21 16:14  

Kombinationen av topprestanda och en lägre prislapp ska göra nylanserade Oneplus Nord till en vinnare i det stundande 5g-racet.

Snabb-sammanfattning Oneplus Nord:

Operativsystem: OxygenOS 10.5 (baserad på Android 10).

Skärm: 6,44 tum, amoled, 2400 x 1080 bildpunkter, bilduppdateringsfrekvens 90 Hz.

Mått och vikt:  73,3 x 158,3 x 8,2 mm, 185 g.

Kamerasystem: Vidvinkelkamera på 48 MP, ultravidvinkelkamera 8 MP, makrokamera 2 MP, djupsensor (5 MP).

Processor: Qualcomm Snapdragon 765G.

Ram: 8 eller 12 GB.

Lagringsminne: 128 och 256 GB.

Batteri: 4,115mAh.

Trådlöst: 5g (sub-6 GHz), LTE,  Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.1 med AptX, AptX HD, LDAC, och AAC.

****

Kinesiska Oneplus var omtalat redan innan mobiltillverkaren släppte sin första modell, Oneplus One, under våren 2014. Det som väckte omvärldens stora intresse vid denna tidpunkt var den ovanliga mixen av kraftfull prestanda och ett lågt pris.

Oneplus sjösätter ny strategi

I dag tisdag lanserade Oneplus sin sextonde modell i ordningen. Den nya telefonen, kallad Oneplus Nord, utgör också den första modellen i en ny produktserie av billigare mobiler.

Inför lanseringen gick Oneplus ut med att nya Nord-luren ska kosta under 500 dollar. Nu vet vi att Oneplus Nord får ett svenskt pris på mellan cirka 4 600 kronor och 5 600 kronor, beroende på konfiguration av ram och lagringsminne.

Vad får man få för drygt 5000 kronor?

Vi har redan nämnt att Oneplus Nord har 5g-stöd (Sub-6GHz). Processorkraften hämtas från Qualcomm-chippet Snapdragon 7655G. Chippet ska ha 30 procent grafikåtergivning och en förbättrad dedikerad ai-motor för en vassare spelupplevelse. Ram på upp till 12 gigabyte ska också hjälpa till att skapa en sömlös användarupplevelse när det gäller multitasking.

Detta gör att Oneplus Nord ser minst sagt lovande ut för en mellanklasslur – i alla fall på pappret. Exakt hur bra den nya telefonen faktiskt presterar får ni reda på när Ny Teknik publicerar sitt test under nästa vecka.

Ärver huvudkameran från Oneplus 8 Pro

I likhet med övriga mobiltillverkare investerar Oneplus stenhårt i kamerateknik. Nya Oneplus Nord har ett system som kombinerar fyra kameror och sensorer. Huvudkameran är förövrigt den samma som hos flaggskeppsmodellen Oneplus 8 Pro, lanserad tidigare i år.

Det rör sig alltså om en 48 MP Sony IMX586-sensor med f/1,75-bländare och optisk bildstabilisering, ois, som ska minska oskärpa i foton och videor.

Kamerasystemet i Oneplus Nord innehåller också en 8 MP ultra-vidvinkelkamera, en makrokamera och en djupsensor.

Fokus, enligt Oneplus, har legat på att skapa en mångsidig kameraupplevelse. Mycket arbete har lagts på ett särskilt Nightscape-läge som ska göra det enklare att ta bra bilder i mörka miljöer med både huvudkameran och vidvinkelkameran. Detta görs möjligt till stor del genom att använda förbättrad mjukvara för en vassare bearbetning av data från båda bildsensorerna.

Snapdragon 765G-chippet är dock mindre kraftfullt än motsvarande hos Oneplus 8 Pro (Snapdragon 865). Om, och i så fall hur, detta påverkar bildbehandlingsförmågan hos Oneplus Nord jämfört med flaggskeppet återstår dock att se.

Då släpps Oneplus Nord

Skärmen på Oneplus Nord är en amoled-panel på 6,44 tum med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz och 1080p-upplösning. Mobilens batteri på 4115 mAh är något mindre än det hos Oneplus 8, men kan snabbladdas med tillverkarens Warp Charge 30T-laddare. Tekniken gör att laddare kan leverera upp till 30 watt.

Det kan många andra laddare också. Men kopplad till en Oneplus Nord-telefon kan Warp Charge 30T ladda batteriet från noll till 75 procent på en halvtimme.

Oneplus Nord kommer i två färger, blue marble och grey onyx, och landar i svensk butik 4 augusti.

Här är en fullständig prislista:

OnePlus Nord Gray Onyx, 8GB + 128 GB: 4590 kronor.

OnePlus Nord Blue Marble, 8GB + 128 GB: 4590 kronor.

OnePlus Nord Gray Onyx, 12GB + 256 GB: 5590 kronor.

OnePlus Nord Blue Marble, 12GB + 256 GB: 5590 kronor.

… Och så en sak till: trådlösa hörlurarna Oneplus Buds

På tisdagseftermiddagen lanserade Oneplus också sina första så kallade truewireless-hörlurar, döpte till Oneplus Buds.

Det rör sig om ett par trådlösa öronsnäckor med IPX4-klassificering och en speltid på till 30 timmar vid full laddning. Hörlurarna har tre aktiva mikrofoner vardera för att minska buller från omgivningen, samt ge ett skarpare ljud vid samtal och röstinspelning. En särskild bass boost-funktion och Dolby Atmos-stöd ska ge en djupare bas och bredare ljudbild.

Den inbyggda Warp Charge-tekniken gör att 10 minuters laddning i medföljande fodral ska räcka till 10 timmars användning.

Oneplus Buds ska kosta 999 kronor, och går att förbeställa från tisdag 21 juli.

Kalle Wiklund

Mer om: Android Oneplus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt