Här är mobilerna som är först ut med 5g

Tjockare, dyrare och kanske lite snabbare uppkoppling. Så kommer den nya tekniken att förändra mobilerna under 2019.

2019 blir 5g-telefonernas år, hävdar chiptillverkaren Qualcomm. Även om det stora genomslaget för det nya 5g-nätet fortfarande är några år bort kommer de flesta ledande mobiltillverkare att lansera telefoner med 5g-modem ombord under året.

Ny Teknik har kartlagt de stora tillverkarnas 5g-planer, samt tittat på hur både design och funktion kan förändras jämfört med dagens telefoner när den första generationens 5g-mobiler kommer ut på butikshyllorna.

Qualcomm

Många av de mindre mobiltillverkarna köper in chip från Qualcomm. Halvledarjättens första 5g-modem, Snapdragon X50, är inget undantag. Hittills har 18 mobiltillverkare bestämt för att använda modemet, enligt Qualcomm. Bland dessa finns namn som HTC, LG och HMD Global, som numera bygger Nokias telefoner.

– Vid nästa jul kommer varje flaggskepp - åtminstone de med Android och Qualcomms Snapdragon-processor - att dra nytta av 5g, sa Qualcomms högste teknikchef Cristiano Amon i december 2018.

Motorola

Den första 5g-kompatibla telefonen finns på sätt och vis redan nu på marknaden. Moto Z3 är en modulär telefon där vissa komponenter går att byta ut eller uppgradera – och Motorola planerar att släppa ett 5g-modem till den senare under året. Den heter Moto 5g mod och fästs som ett extra skal på telefonen. Det är en rätt bastant pryl som i princip dubblar tjockleken på mobilen. Den innehåller också ett extrabatteri på 2 000 mAh för att kompensera det strömhungriga 5g-modemet från Qualcomm (Snapdragon X50).

Huawei

Den kinesiska mobiljätten har redan visat upp sitt 5g-modem Balong 5000, och på mobilmässan Mobile World Congress i slutet av februari ska företaget visa upp flera olika 5g-telefoner. Det finns uppgifter om att en av dem ska vara en mobil med vikbar display som ska släppas till sommaren. Huawei kommer även att lansera en 5g-mobil under varumärket Honor under 2019.

Oppo

I december visade Oneplus syskonföretag Oppo upp en prototyp av Find X 5g, en mobil som också den bygger på chipet Snapdragon 855 och använder Qualcomms 5g-modem. Målet är att telefonen ska vara en av de första 5g-mobilerna på marknaden – både i Kina och i Europa. Oppo förutspår att 5g-uppkopplingen bland annat kommer att bidra till smartare röstassistenter när högre hastigheter och lägre fördröjning gör kommunikationen med molntjänster snabbare.

Sony

Sonys mobilförsäljning dalar, men företagets vd har länge talat sig varm för 5g och hur tekniken är viktig för företagets andra affärsområden som film, musik och spel. Det gör att en Xperia-telefon med ett 5g-modem känns högst trolig på sikt, men än så länge vet vi inte om Sony kommer att ligga i framkant eller vänta in utvecklingen.

Samsung

Världens största mobiltillverkare är givetvis snabbt på bollen. Samsung har redan visat upp en koncepttelefon med det egenutvecklade 5g-modemet Exynos 5100, och bekräftat att de kommer att lansera en 5g-kompatibel Galaxy-telefon under 2019. Frågan är egentligen bara vilken modell som kommer att bli först ut. Den 20 februari kommer Samsung att presentera sin Galaxy S10, förmodligen i flera utföranden – kanske kan en av dem ha ett 5g-modemet ombord.

Xiaomi

Kinesiska Xiaomi har redan avslöjat att mobilen Mi Mix 3 kommer att få en 5g-kompatibel kusin under första halvåret 2019. Den släpps både i Kina och Europa, och likt många andra 5g-mobiler under utveckling kommer den att använda Qualcomms chip och modem. Xiaomi säger att de arbetat med mobilen sedan 2016 och en prototyp visades upp under en mässa i december 2018.

Apple

Det har inte kommit några officiella uttalanden från Apple-hökvarteret i Cupertino. Men under hösten kom uppgifter från flera från flera håll om att Apple kommer att vänta till 2020 med att släppa en 5g-kompatibel Iphone. Orsaken tros vara att de vill undvika eventuella barnsjukdomar i första generationens 5g-telefoner, och att Apple väntar in Intels kommande modem XMM 8160 som släpps först nästa år.

Oneplus

Den kinesiska uppstickaren Oneplus, under ledning av svensken Carl Pei, vill vara ett av de första varumärkena som lanserar en 5g-telefon. Den kommer att bygga på Qualcomms chip Snapdragon 855 och kommer att vara åtminstone ett par tusenlappar dyrare än Oneplus vanligtvis prisvänliga telefoner.

Vivo

I slutet av januari visade Vivo upp koncepttelefonen Apex som har Qualcomms 5g-chip ombord. Telefonen är minimalistisk och saknar helt portar, i stil med Meizu Zero. Den laddas trådlöst via en magnetisk kontakt som fästs på baksidan och använder en teknik för att förmedla ljud via oled-skärmen i stället för en dedikerad högtalare.

Jämfört med andra 5g-koncept är mobilen betydligt tunnare, vilket Vivo säger sig ha löst genom att förpacka komponenterna i telefonen bättre. Men det är i högsta grad en koncepttelefon och den kommer med stor sannolikhet se rejält annorlunda ut när – och om – den släpps på marknaden.

Jonas Askergren

Kalle Wiklund

Simon Campanello

Mer om: 5G Mobilelefoni

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt