Här är labbet där Netflix plågar mobiler till döds

2018-03-13 10:22  

Här finns sex mobilmaster, över 700 telefoner och det utförs över 100 000 experiment varje dag. Ny Teknik har som första svenska tidning fått besöka Netflix nya mobillabb.

Netflix har flera hundra miljoner kunder världen över, och allt fler av de tittar på serier via mobilen eller surfplattan. Men förhållandena skiljer sig åt otroligt.

Samtidigt vill bolaget kunna leverera video utan avbrott, oavsett om det står Galaxy eller Iphone på mobilen och oavsett om den kopplar upp sig via en svajig 3G-lina på landsbygden eller befinner sig i ett hyreshus överbelamrat med wifi-signaler.

Men istället för att testa varenda telefon i olika miljöer har Netflix bjudit in mobilerna i sin nya experimentkammare.

- Här kan vi köra våra tester och säkerställa att appen presterar bra och som den ska oavsett miljö. Att den inte börjar dra mer batteri än nödvändigt och att den alltid levererar en videoupplevelser utan störningar, berättar Scott Ryder som är chef för avdelningen för mobilstreaming.

Netflix kör över 100.000 tester dagligen

För två år sedan påbörjades arbetet med mobillabbet på Netflix högkvarter i Los Gatos, en kalifornisk småstad i södraste Silicon Valley. Nu körs dagligen över 100 000 tester på fler än 700 modeller av surfplattor och mobiler.

- Vi håller hela tiden på att installera ny mjukvara, kör tester, avinstallerar program och testar nya versioner. Dagarna i ända. Vi spöar verkligen upp enheterna, de går sönder hela tiden, säger John Kennie som är en av åtta personer som jobbar på avdelningen.

Det mobila tittande utgör fortfarande en liten andel av det totala Netflix-tittandet. Mer än tre fjärdedelar av alla strömmade timmar sker via tv-apparater, därefter kommer datorer. Men mobilappen är viktig för företaget.

- Jag ser det hellre så här. Mer än hälften av alla Netflix-användare streamade från mobilen minst en gång den senaste månaden, säger Netflix produktchef Todd Yellin.

Läs mer: Så ska Netflix få Hollywood att sluta faxa

I vissa marknader med bra mobiluppkoppling är siffrorna mycket högre, och de väntas öka.

Själva labbet ser ut som ett förråd med kylskåpsliknande boxar längs ena väggen och lagerhyllor med teknisk utrustning längs den andra. En kraftfull kylanordning sänker temperaturen ned mot 15 grader för att hålla servrarna och de hundratals telefonerna i rätt temperatur.

Skadar enheterna i lådan "Punisher"

Var och ett av skåpen är konstruerade som en Faradays bur så att inga signaler utifrån kan störa experimenten. Varje låda är prydd med ett motiv från en av Netflix originalserier och har namn som The Punisher, Jessica Jones och Stranger Things.

- The Punisher är lådan där vi skadar våra enheter allra mest. Det är den mest otrevliga miljön vi har att erbjuda, säger Scott Ryder utan att vilja gå in i närmare detalj på hur de plågar det 20-tal Apple-enheter som är anslutna.

Netflix använder de enorma mängder data som användarna delar med sig av för att skapa profiler för hur den genomsnittliga användaren i New York, Stockholm eller på den indiska landsbygden ansluter till Netflix. Sedan använder man wifi och mobilsändare för att återskapa samma miljö i boxen.

- Många företag använder wifi för att simulera mobiluppkoppling, men det är inte riktigt samma sak. Mjukvaran och styrkan stämmer inte. Så vi har faktiskt plockat in sex mobilmaster, minus själva masterna då, i det här rummet, säger Scott Ryder.

Alla tester i labbet är automatiserade, och när en telefon får problem - vilket de ofta får efter timmar av hårda tester - kan utvecklarna starta om dem från sin dator. Själva boxarna öppnas egentligen bara när en telefon går hädan eller en ny modell ska in och testas.

Simon Campanello

Mer om: Netflix

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt