Här är första observationerna från baksidan av ett svart hål

2021-08-02 15:43  

För första gången någonsin har astronomer lyckats mäta ljus som kommer från andra sidan av ett svart hål. Det var en oväntad upptäckt som forskarna gjorde när de studerade blixtar av röntgenstrålar.

Att ljus böjs kring massiva rymdkroppar förutspåddes av Einsteins generella relativitetsteori. Genom detta har man bland annat kartlagt hur mycket mörk materia som finns på olika ställen i universum. Nu har ett forskarlag ledda av Dan Wilkins på Stanfords universitet för första gången lyckats observera ljus som böjts direkt från baksidan av ett svart hål.  

Studien hade som utgångspunkt att studera koronan kring ett svart hål 800 miljoner ljusår bort. En korona är ett ljusrikt fenomen som finns hos vissa svarta hål, och som fått sitt namn då den påminner om solens korona. På svarta hål bildas den av en roterande skiva med varm gas som faller in mot det svarta hålet och producerar blixtar av röntgenstrålning.

Läs mer: Experten om Kinas rymdprogram: ”Vill visa att de kommit ikapp”

Ljusekon böjs runt det svarta hålet

Enligt en teori så värms denna gas upp till miljoner grader Celsius. Temperaturer som gör att elektroner skiljs från atomerna och skapar ett magnetiserat plasma. Kring det snabbt roterande svarta hålet höjer sig sedan höga magnetfältsbågar i oregelbundna former. Bågar som till slut bryts. Detta frisläpper de högenergirika elektronerna som i sin tur skapar röntgenstrålning som vi kan observera. 

Det var blixtar av dessa röntgenstrålar som forskarna studerade när de utöver det förväntade också såg mindre ljussignaler, med andra våglängder. De mindre blixtarna motsvarar reflektioner av de ursprungliga blixtarna. Röntgenstrålningen studsar på skivan av varm gas på baksidan av det svarta hålet, och böjs sedan runt det svarta hålet och når oss.

Läs mer: Nytt supertunt kolmaterial kan stoppa projektiler

Kan använda ESA:s röntgenteleskop

Detta är den första direkta observationen av ljus från andra sidan ett svart hål, och kommer förhoppningsvis att ge oss en större förståelse av dessa massiva rymdkroppar. Mätdata har i denna studie kommit från de två rymdteleskopen XMM-Newton och NuSTAR.

Dan Wilkins hoppas vid fortsatt forskning att använda sig av ESA:s röntgenteleskop Athena. Ett teleskop som förväntas skjutas upp i rymden i början av nästa årtionde. Athena har en större spegel än teleskopen som använts i denna studie, vilket kommer att ge bättre upplösning under kortare observationstider.

Bill Burrau

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt