Här är extra-skelettet som skonar byggnadsarbetarens kropp

2021-04-19 12:15  

Att arbeta med händerna ovanför huvudet sliter på kroppen. Det vet de flesta elektriker, montörer och byggnadsarbetare. Nu finns ett utvändigt extra-skelett som avlastar axlarna.

Produkten har utvecklats av Hilti och fungerar som en stödstruktur för överkroppen. Armarnas vikt förs ned på höfterna med hjälp av kabelbaserad mekanisk teknik. På så sätt förstärk användarens egen styrka och leder till att risken för belastningsskador minskar.

Selen som fästs på överkroppen väger strax under två kilo. Den spänns fast runt höfterna och ovanför armbågarna men ska ändå ge användaren fri rörlighet.

Produkten ska ge stöd vid i princip alla typer av montage ovanför huvudet. Särskilt listar Hilti att den kan vara lämplig vid montage av ventilationsutrustning, sprinklers, rör, kablar och ledningar, eller uppsättning av gipsskivor.

Hilti kallar produkten för ett exoskelett och modellen heter Exo-01. Enligt Hilti kan den avlasta axlarna med upp till 47 procent. Den lanserades på marknaden i augusti 2020.

”Kan bidra till friskare medarbetare”

Nyligen utsågs exoskelettet till byggbranschens mest innovativa produktnyhet och belönades med Nordbyggmässans guldmedalj.

Juryn lyfte i sin motivering upp både arbetsmiljö och jämställdhet:

”Med detta val vill juryn lyfta en social hållbarhetsaspekt, nämligen arbetsmiljö och säkerhet. Hiltis exoskelett för arbete ovanför axelhöjd har potential att förbättra arbetsmiljön för många. Det ska minska risken för förslitningsskador och öka möjligheten till ett längre yrkesliv. Med exoskelettet blir inte byggnadsarbetarens fysiska styrka avgörande för att klara arbetsmomenten och därmed bidrar det också till ett mer jämställt yrkesliv. För arbetsgivaren kan det bidra till friskare medarbetare med lägre sjukfrånvaro som resultat”.

Ny Teknik har rapporterat om fler företag som satsar på exoskelett:

 

Syftet med robothandsken är att minska risken för förslitningsskador vid greppintensiva, repetitiva och statiska arbetsuppgifter. Foto: Bioservo Technologies

Robothandsken ska minska förslitningsskador

Den motoriserade arbetshandsken Ironhand ger användaren 20 procents ökad styrka. Nu har den svenska Bioservo fått flera stora internationella avtal på plats. ”Det är en viktig milstolpe för oss” säger vd Petter Bäckgren.

Robotiksystemet från Bioservo består av en handske och en portabel kraftenhet som bärs i en ryggsäck. Sensorer i handsken registrerar när användare greppar ett föremål och kraftenhetens mikroprocessor räknar ut hur mycket kraft som behöver tillföras.

Elmotorer i ryggsäcken kan leverera upp till 80 newton till användarens grepp genom linor kopplade till handskens fingrar.

Här är artikeln om Bioservos robothandske.

 

Foto: Hyundai

Hyundai satsar på billigare och lättare exoskelett

Systemet väger 2,5 kg och avlastar armarna för den som arbetar under bilen. Tester visar att Hyundais exoskelett VEX ökar produktiviteten – och nu väntas en bred utrullning.

Branschen för bärbar robotik förväntas öka med 14 procent per år, enligt the International Federation of Robotics.

Här är artikeln om Hyundais exoskelett.

Nordbyggmässans guldmedalj

Tävlingen arrangeras varje år av Nordbygg och Svensk Byggtjänst. I årets jury deltog Anna Göth från Svensk Byggtjänst, Anna Ryberg Ågren från Byggmaterialindustrierna, Björn Florman från Materialbiblioteket och Peter Söderberg från Nordbyggmässan.

Förra året var det Swerock som fick guldmedaljen för sin klimatförbättrade betong.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt