Här är djuren som kan väckas till liv – med gensaxen Crispr

2022-03-16 12:42  
Illustration av en tasmansk tiger i Le Monde Vivant av Henri Coutiere, 1929. Forskare hoppas kunna avutrota arten. Foto: Cci/REX/TT

Gensaxen Crispr har skapat nya möjligheter att redigera arvsmassan hos både djur och människor. Forskare tittar på att avutrota pungdjur och råttor.

En gång var den tasmanska tigern, även kallad pungvarg, vida spridd i Australien. Men 1936 dog det allra sista exemplaret i fångenskap, efter att arten jagats av kolonisatörer. 

Forskare hoppas med ny teknik kunna avutrota djuret och utveckla metoder för att bevara andra utrotningshotade pungdjur.

Melbourne-universitetet har fått motsvarande drygt 34 miljoner kronor i filantropiskt bidrag. Pengarna ska användas för att etablera ”Thylacine Integrated Genetic Restoration Research Lab”, ett nytt labb för avutrotning och bevarande av pungdjur. 

– De verktyg och metoder vi kommer att utveckla inom TIGRR-hubben kommer att ha direkta fördelar för pungdjur samt skapa ett sätt att skydda mångfald och förhindra att utrotningshotade arter går förlorade, säger Andrew Pask, professor vid universitetets skola för biovetenskap, och den som kommer att leda arbetet vid det nya labbet, i ett uttalande.

Läs mer: Nytt bolag vill väcka mammuten till liv igen

Tasmanska tigern gynnsam för ekosystemet?

Forskarna tror att en avutrotning av den tasmanska tigern kan vara gynnsamt för det australiska ekosystemet.

Den tasmanska tigerns genom är redan sekvenserat i sin helhet, vilket gör att forskarna har en grund för att återskapa djuret. Forskarna vill nu fokusera på att bättre förstå genuppsättningen och utveckla tekniker där stamceller från pungdjur används för att skapa ett embryo. Embryot ska sedan överföras till en surrogatlivmoder, exempelvis en tasmansk tiger.

En annan utdöd djurart som forskare vill försöka avutrota är rattus macleari, en råtta som levde på Julön, en ö i östra delen av Indiska oceanen.. Den dog ut för ungefär 120 år sedan, men en internationell forskargrupp har nu lyckats kartlägga nästan hela djurets genuppsättning. De menar att det kan bli ett perfekt test av avutrotning med hjälp av genredigering.

Läs mer: Kan mammutar rädda mänskligheten?

Julö-råttan liknar till 95 procent den i dag levande norska brunråttan. Forskarna vill kombinera celler från Julö-råttan med den norska brunråttan och använda sig av ”gensaxen” Crispr för att skapa en hybridråtta. Att återskapa en Julöråtta i sin helhet tror forskarna inte är möjligt eftersom det saknas information om viktiga gener.

”En fascinerande idé”

Samtidigt är frågan om experimenten ska fortsätta hela vägen till avutrotning.

– Det är en fascinerande idé inom tekniken, men man måste fundera på om det är det bästa sättet att använda pengar i kontrast till att se till att de djur som finns i dag kan fortsätta leva, säger Tom Gilbert, evolutionsgenetiker vid Köpenhamns universitet, som har jobbat med studien.

I USA pågår ett arbete för att avutrota mammuten, i ett första steg genom att kombinera gener från mammutar och elefanter. 

Studien ”Probing the genomic limits of de-extinction in the Christmas Island rat” har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Ania Obminska

Mer om: Crispr Genteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt