Här är de första mobilchipen med inbyggda 5g-modem

2019-09-06 15:00  
Huaweis konsumentelektronikchef Richard Yu presenterar systemkretsen Kirin 980 vid IFA-mässan i Berlin. Foto: Michael Sohn

De första 5g-telefonerna behöver externa modem för att koppla upp sig mot det nya mobilnätet. Men nu har både Samsung och Huawei visat upp sina första systemkretsar med integrerade 5g-modem.

Tidigare i veckan lanserade Samsung sin senaste systemkrets Exynos 980, som ska utgöra grunden i nästa års flaggskeppsmobiler. Inte nog med det, chipet var det första som visats upp som har ett inbyggt 5g-modem.

De få 5g-telefoner som finns på marknaden i dag har externa modem som sitter som en extra modul i telefonen. Huawei, Samsung och Qualcomm har alla tre den typen av lösningar. Men det är långt ifrån optimalt. Ett externt modem tar både extra plats och kräver en ökad strömförbrukning.

Läs mer: ”Huaweis nästa toppmodell chanslös utan Google”

Under fredagen kontrade Huawei genom att visa upp sin nya systemkrets Kirin 990 på den pågående elektronikmässan IFA i Berlin. Chipet släpps i två versioner varav en också har ett inbyggt 5g-modem. Kirin 990 kommer sannolikt att göra debut i flaggskeppet Mate 30 som lanseras den 19 september.

I 5g-nätet hävdar Huawei att chipet klarar en maximal nedladdningshastighet på 2,3 gigabit per sekund under 6 GHz i radiofrekvensbandet, och en uppladdningshastighet på 1,25 gigabit per sekund. Samsung lovar snäppet mer med upp till 2,55 gigabit per sekund ned och 1,28 gigabit per sekund upp.

Huawei lovar också en rejäl skjuts i både prestanda och energieffektivitet. Chipet innehåller mer än 10,3 miljarder transistorer tillverkade i 7-nanometersteknik. Precis som i förra årets Kirin 980 använder Huawei tre typer av processorkärnor i sin cpu: små, mellanstora och stora. De minsta drar mindre ström och de största levererar mest kraft, och varje arbetsbörda kan placeras på rätt plats för att hitta en bra balans mellan energieffektivitet och prestanda.

Läs mer: Börje Ekholm ryter till: 5g-utrullningen tar för lång tid i Sverige

”Utklassar Snapdragon”

Enligt Huaweis egna benchmarktester utklassar både huvudprocessorn och den nya 16-kärniga grafikprocessorn Mali-G76 motsvarande komponenter på Qualcomms chip Snapdragon 855, som används i många av marknadens topp-Androider.

Samsungs presentation av Exynos 980 är på pappret snarlik, även om sydkoreanerna nöjer sig med att dela upp processorn i små och stora kärnor och att använda 8 nanometers tillverkningsteknik.

Överlag är det många likheter i värdeorden i presentationerna från de båda mobiljättarna. Både Exynos 980 och Kirin 990 har fått rejäla uppdateringar av sina så kallade neuralprocessorer (npu) som används för ai-beräkningar vid exempelvis ansiktsigenkänning och bildbehandling.

Läs mer: Här är mobilerna som är först ut med 5g

Båda tillverkarna har också uppdaterat bildsensorerna. Huawei lovar systemkameranivå på brusreduceringen, och Samsung säger att det nya Exynos-chipet har stöd för upplösning på upp till 108 megapixlar. Som av en händelse presenterade Samsung en mobilkamera med 108-megapixelsensor för några veckor sedan.

Exakt hur de två systemkretsarna står sig mot varandra får vi se först när de första mobilerna som bygger på dem är ute på marknaden.

Simon Campanello

Mer om: 5g Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt