Här är Apotekets nya robotlager – som plockar dina läkemedel

2021-05-24 06:00  

Miljontals beställningar på recept, doserade läkemedel och apotektsvaror ska Apoteket AB:s nya jättelager klara av årligen med hjälp av plockrobotar och automation. ”Blir ett av de mest automatiserade lagren i Sverige”.

Apoteket AB:s nya storlager ska sköta företagets hela e-handel i Sverige. I dag innebär det omkring tre miljoner beställningar per år – allt från receptbelagda läkemedel och doseringspaket till receptfria apoteksvaror.

När lagret står klart 2022 ska 100 personer arbeta där men två tredjedelar av alla beställningar kommer att hanteras av robotar och med andra automationslösningar.

Omkring en tredjedel av e-handelslagrets sortiment måste hanteras manuellt.

– Det kan vara farligt gods och annat som inte passar in i automationen. Sådana produkter kommer på rullband till manuella arbetsstationer och registreras med trådlösa fingerscanners. Det handlar inte om en helautomatisk anläggning, men det blir ett av de mest automatiserade lagren i Sverige, säger Olle Carls.

Plockrobotar och sorteringsautomater

Det stora flertalet produkter kommer att hanteras av två olika sorters automater. Den ena typen är så kallade A-frames, 50 till 60 meter långa.

– Produkterna, oftast i form av askar, ligger i kanaler som står lutade mot varandra med ett rullband emellan som tvärslån i bokstaven A. Därav namnet A-frames, säger Olle Carls, ansvarig för Apotekets logistikutveckling.

Anläggningen blir på 20 000 kvadratmeter och ska hantera Apotekets hela e-handel. Foto: Apoteket

Från de snedställda kanalerna skickas högfrekventa apoteksprodukter, som värktabletter, kosttillskott och annat, ut på rullbandet enligt inkomna beställningar.

Läs mer: Verkstaden tog första robotklivet: ”Ingen lek”

De mindre frekventa produkterna hanteras av den andra sortens automater, helautomatiska ”Knapp stores”, som står vid ändarna av varje A-frame och servas av vardera två plockrobotar.

– När en ovanligare beställning kommer, skickar Knapp stores ut produkterna på bandet som går genom A-frameautomaten. Längs vägen puttar A-frameautomaten ut sina produkter så att varor som ska med samma leverans hamnar tillsammans, förklarar Olle Carls.

Känsliga produkter – narkotikaklassade preparat och kylvaror

Apotekets sortiment är komplext med stor variation, vilket ställer höga krav på automationslösningarna.

– Produkterna skiljer sig från varandra i storlek och vikt och frekvens, somliga är narkotikaklassade, somliga är kylvaror, och så vidare. Så vi behöver väldigt produktspecifik automation, säger Olle Carls.

Helautomatiska lagerautomater, ”Knapp stores”, plockar varor och lägger ut dem på rullbandet. Bild från en tidigare apoteksinstallation i Tyskland. Foto: Knapp

Därtill går de varor som är läkemedelsklassade på en särskild bana upp till andra våningen, där de inspekteras manuellt av farmaceuter innan de går vidare till packningen.

Även packningen automatiseras till största delen. Maskinerna läser av hur mycket gods som finns och viker kartongen över varorna så att det inte ska behövas löst packmaterial i kartongen.

Skiss över nya lagret i Eskilstuna Foto: Apoteket AB

Det nya lagret ska hantera Apotekets hela e-handel, i dagsläget omkring tre miljoner kundorder per år.

– Men vi räknar med rätt stadig tillväxt, och det finns plats för ytterligare automation längre fram, säger Olle Carls.

Lagret får solcellstak

Apotekets nya logistikcenter ska tas i drift i slutet av 2022, och drivas i egen regi. Lokalen blir på cirka 20 000 kvadratmeter och ska kunna hantera cirka tre miljoner kundorder per år samt ett mindre flöde B2B-leveranser. Det ska också klara en förväntad stark volymtillväxt under de närmaste åren.

Förutom automationslösningarna, från österrikiska Knapp och svenska Christer Nöjd AB, ska anläggningen miljöcertifieras och få 2,8 MW installerad effekt genom 16 000 kvadratmeter solceller på taket. Dessa förväntas på ett år producera dubbelt så mycket el som logistikcentret förbrukar, och överskottet ska säljas på spotmarknaden.

Logistikcentret kan vid behov expanderas, och byggas till med ytterligare cirka 12 000 kvadratmeter.

Tommy Harnesk

Mer om: Apoteket Lager

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt