Här är Amazons svenska drag i molnkriget mot Google och Microsoft

2020-01-21 16:30  

AWS Outposts låter kunderna flytta molntjänsterna till sina egna datacenter. Nu kommer tjänsten till Sverige.

Amazon Web Services, Amazons dotterbolag inom molntjänster, fortsätter att skruva upp tempot i Norden. Drygt ett år efter att AWS slagit på kranarna i sina svenska datacenter, lanseras nu den nya hydridmolntjänsten AWS Outposts även på våra breddgrader.

Med AWS Outposts kan kunderna välja att lagra data och köra vissa applikationer på servrar (”on-prem” på moln-lingo) i sitt eget datacenter, samtidigt som andra program körs i molnet hos AWS. För att göra detta möjligt placeras rackar med molnhårdvara på plats, lokalt hos AWS-kunderna.

Detta för att bland annat kunna kapa så mycket som möjligt av latensen, vilket blir alltid viktigare för användarna, enligt Johan Broman, chef för AWS lösningsarkitekter i Norden.

– Våra svenska datacenter har svarstider på under 10 millisekunder till alla huvudstäder i Norden. Men det räcker inte alltid, ibland vill man ha snabbare åtkomst än så. Svarstiderna för tjänster och applikationer som körs via AWS Outposts kommer att vara den samma som du har till ditt eget datacenter. Molnet har aldrig varit närmare, säger han till Ny Teknik.

Slår på kranarna för ”svensk lagring”

En sak som Johan Broman tror kan vara högintressant för svenska kunder är att AWS Outposts ger tillgång till molnjättens appar i det egna datacentret, utan att data behöver passera utanför våra gränser.

- Outposts-rackarna är kopplade till vårt datacenter i Stockholmsregionen. Det kan göra det lättare för kunder att hantera policykrav kring hantering av data, till exempel att den ska lagras lokalt.

Läs mer: AWS: ”Sverige-expansionen är långt ifrån färdig”

Den nya tjänsten innebär också att kunderna kan köra applikationer i egen servermiljö fast med samma verktyg, gränssnitt och api:er som man redan använder hos AWS.

– Det gör att kunderna kan fokusera på att bygga applikationer utan att behöva sköta drift och underhåll av hårdvaran.

Vilka tror ni kommer att lockas av tjänsten?

– Vi tror att det kommer att vara ett brett spektrum - allt från kunder inom telekombranschen och industrin, till företag som sysslar med hälsa eller media och underhållning. Generellt handlar det om kunder som är intresserade av så pass låga svarstider som möjligt, exempelvis för att kunna styra saker i realtid i en fabrik, säger Johan Broman.

Nätjättarnas krig om hybridmolnet hårdnar

Molnhårdvaran som levereras från AWS har stöd för tjänster som Amazon Elastic Compute Cloud (EC2), Amazon Elastic Block Store (EBS), Amazon Virtual Private Cloud, Amazon ECS, Amazon Elastic Kubernetes Service och Amazon EMR. Lagringstjänsten S3 saknas dock än så länge bland funktionerna.

– Vi börjar med EC2 och ett gäng andra tjänster. Men S3 kommer inom kort.

Microsoft och Google har redan liknande hybridmolntjänster. Varför ska kunderna välja er?

Jag kan inte uttala mig om andra företags tjänster. Men en fördel med AWS Outposts är tjänsten använder samma AWS-miljö som kunderna är vana vid. Det krävs inte heller några särskilda anpassningar för att applikationerna ska kunna köras via en Outposts-installation.

Läs mer: Här är Googles byggplaner i Dalarna

Hybridmolnlösningar, där vissa tjänster och program körs lokalt och andra via molnet, är en stark trend just nu. Google och Microsoft är än så länge ledande inom området, vilket gör AWS senaste lansering till en viktig framtidsinvestering rent strategiskt.

– Vi jobbar hårt för att göra det lättare för kunder att köra äkta hybridlösningar. Trenden är att lagring och molntjänster kommer närmare, vilket många efterfrågar. AWS Outposts-lanseringen är också ett tecken på vår fortsatta investering i Norden, säger Johan Broman.

Kalle Wiklund

Mer om: AWS Amazon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt